Nieuws


07-11-2010

Achten zonder medailles terug van WK

KARAPIRO – Zonder medailles voor de achten keert de Nederlandse roei-equipe terug naar Nederland van de WK roeien in Nieuw-Zeeland. Vorig jaar wonnen in het wereldtiteltoernooi in Polen zowel de vrouwen als de mannen nog brons. Een voorseizoen vol problemen brak beide ploegen Down Under zwaar op. René Mijnders en Maurits Hendriks, de technische directeur van de roeibond en NOC*NSF, stelden allebei vast dat er heel wat moet gebeuren wil Nederland bij de Olympische Spelen in Londen 2012 voor de beoogde drie medailles kunnen gaan.

De drie prioriteitsboten plaatsten zich op Lake Karapiro wel tussen de elite van het roeien en roeiden in de finale. De lichte vier-zonder-stuurman, de Holland Acht en Vrouwenacht misten als respectievelijk 5de, 4de en 5de het eredpodium. Zei Hendriks: ,,Deze drie voldeden wel aan de olympische kwaliuficatienorm. Dat was op zich positief.”

De lichte vier, bemand door Tim Heijbrock, Roeland Lievens en de Muda-tweeling, is nog erg jong. Door hun jeugd schoot dezen talentrijke ploeg op het beslissende moment iets te kort. De Holland Acht kende dit jaar vele perikelen. Blessures van Jozef Klaassen en Sjoerd Hamburger, late instap van Meindert Klem, Olivier Siegelaar en Rogier Blink alsmede vormcrises. Blink zei: ,,Bij de World Cup in Luzern, als je er moet staan voor de WK, was het niks en bij de EK in Portugal ook niet. We hebben in het trainingskamp in Nieuw-Zeeland grote stappen voorwaarts gemaakt. We haalden de finale, mooi, maar het was nog niet goed genoeg voor een medaille.”

De vrouwenacht kende dit jaar andere problemen. Coach Susannah Chayes was langdurig om gezondheidsredenen uit de running. Haar (tijdelijke) vervanger, de Zweed Leif Petterson, kon geen klik vinden met de vrouwen. Toen hij was heen gezonden en Chayes haar werk weer oppakte, won de acht zilver in het EK. ,,Maar toen berekenden we al dat we op wereldniveau vijfde zouden staan”, zei slag Femke Dekker. Canada en vooral Verenigde Staten bleek inderdaad een klasse apart. Roemenië ging opnieuw voor en Nederland was éénhonderdste seconde minder snel dan de Britse vrouwen. ,,De uitslag is geen verrassing voor ons”, aldus Dekker die vorige vrijdag wel goud won in de niet-olympische vier-zonder-stuurvrouw, ,,maar toch ook teleurstellend dat we geen medaille pakten.”

Na deze WK begint vrijwel onmiddellijk het traject naar Londen 2012. ,,Er zal geïnvesteerd worden”, zei René Mijnders, “in alle denkbare facetten van de topsport; training, verzorging, monitoring, selectie, noem maar op. We hebben hier geleerd dat de concurrentie op alle onderdelen moordend is geworden en dat er een enorme prestatiedichtheid is ontstaan. Zelfs al twee jaar voor de Spelen.”

Voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief