Nieuws


03-11-2010

Karpers uit de wasbak

LAKE KARAPIRO – Hij ziet het in Nieuw-Zeeland op Lake Karapiro zich voltrekken: de verdichting aan de top van het roeien. ,,Dat gaat maar door”, zegt René Mijnders, technisch directeur van de KNRB. ,,Vroeger kenden we geen grote zorgen om de finale te bereiken. Nu hebben we ze zelfs voor de halve finale zorgen!”


Deze uitspraken zouden kunnen duiden op een sombere toekomst van het Nederlandse roeien en een mistig perspectief voor de Olympische Spelen in Londen. Mijnders, algemeen erkend als een der allerbeste roeicoaches ter wereld, stelt echter ook: ,,Wij hebben nog wel het materiaal om straks in Londen behoorlijk mee te doen. We zijn ook goed op weg. Maar zeker is ook dat wat wij vroeger deden nu niet goed genoeg meer is.”


Oranje wist in het verleden altijd uitstekend te pieken voor de Olympische Spelen. Roeien behoort tot de top-5 Nederlandse sporten qua gewonnen medailles. Mijnders heeft gezocht naar mogelijkheden om meer winst te boeken. ,,Met individuele trainingssturing kunnen we zeker een slag slaan. De besten in een groep, bijvoorbeeld de acht, hadden tot nu toe te veel last van het gemiddelde. De echte toppers moeten we verder brengen dan tot nu toe is gedaan. Dat kan door meer vat te krijgen op de individuele parameters en een uitgekiende periodisering.”


Wanneer de WK in Karapiro zijn afgesloten, met of zonder medailles, begint op 8 november voor Nederland de weg naar Londen 2012. Mijnders weet al hoe. ,,We zullen veel trainingskampen nodig hebben. Voor de goede omstandigheden, rust, lange stukken kunnen roeien met coaching vanuit een boot. Vanaf februari wordt het twee weken kamp, drie weken thuis en dat vier keer vóór de eerste World Cup. Ook zal er voor de volgende WK een langer trainingskamp worden ingericht. Volgend jaar vormen de WK in Bled het grote olympische kwalificatietoernooi. Daar moet het gebeuren.”


Het roei-jaar 2011 wordt ook als blauwdruk voor de aanloop naar Londen. ,,Een beetje generale repetitie”, aldus Mijnders voor wie de beide achten als prioriteitsproject gelden. ,,Maar dat kan veranderen als een ander nummer meer kans op goud blijkt te hebben. Heel waarschijnlijk zijn het voor Londen toch de achten. Ik verwacht echter ook dat de vier-zonder-stuurman licht voor de knikkers meedoet. Skiffeur Roel Braas en de dubbeltwee vrouwen licht hebben dit jaar veel progressie geboekt. Alleen is dat niet af te lezen aan hun uitslagen.”


In Londen 2012 zal Nederland een rol spelen met de aangepaste oude manier. Verder in de eeuw zal het anders moeten. Mijnders: ,,Het studentenroeien verandert maar mondjesmaat. Duidelijk is dat we eerder moeten beginnen. We kijken heel erg serieus naar de toekomst. Op dit ogenblik stelt ons juniorenroeien niets voor. Misschien zijn er bij ons 150 junioren die roeien. In Nieuw-Zeeland pikken ze de talenten uit duizenden scholieren en junioren. De Kiwi's winnen heel veel medailles voor een kleiner land qua inwoners dan Nederland. Nog altijd putten we uit een kleine bron. Zie het als vissen in een wasbak en daar proberen een karper te vangen.”

Voor AD bij WK roeien in Nieuw-Zeeland


Klik hier voor het nieuwsarchief