Nieuws


01-06-2010

Schouten weer aan begin olympische missie

BLED Jaap Schouten staat aan het begin van zijn olympische missie op 'The Road to London'. Wr. De Leidse roeier (Njord) bleek afgelopen weekeinde met zijn nieuwe partner Arnoud Greidanus (Proteus Delft) in de lichte dubbeltwee nog ver van de wereldtop af te staan. De 16de plaats in een veld van 24 was een hard cijfer.

,,Natuurlijk klinkt het superstom als je die uitslag ziet, erkende Schouten in het Sloveense Bled na afloop van de eerste van drie World Cups dit seizoen. ,,Maar ik zie toch het toch ook positief. Ik heb liever dat het nu tegenzit dan aan het eind van de rit in Londen 2012.
Schouten blijft hardnekkig zijn olympische droom najagen in een tijd dat hij als lichtgewicht skiffeur zijn lade vol wereldbeker- en WK-medailles aanzienlijk kan volproppen. Hij is per slot van rekening pas 25. Helaas voor hem soloroeien voor lichtgewichten dat geen olympisch nummer. Zijn enige mogelijkheid ligt in de dubbeltwee. Vorig zette al zette hij in met Paul Drewes. Deze Groninger met olympische ervaring (als boordroeier in de vier-zonder-stuurman) leek een ideale partner, maar hij kreeg een zware ribblessure en moest voor lange tijd afhaken. Drewes roeit intussen alweer voorzichtig, maar het zal nog wel een tijd vergen eer hij conditioneel op niveau is.

In februari testte Schouten tijdens het trainingskamp van de nationale selectie in Portugal met verschillende roeiers voor een dubbeltwee. De combinatie met Greidanus (reserve van de vier-zonder in Peking, wereldkampioen in de lichte acht in 2007) was het snelste. Zij bouwen voorlopig aan een snelle boot. Ondanks het teleurstellende resultaat in Bled krijgen zij van de bondscoaches nieuwe kansen.

Geen reden dus tot paniek. Schouten: ,,Wij zijn hier in Bled pas voor het eerst op gewicht gekomen, wegen nu gemiddeld 70 kilo. In februari moesten we samen nog 20 kilo lichter worden. Wedstrijden hebben we samen nog helemaal niet geroeid. Dit was de eerste keer. In Nederland verwachten we het wel, maar in die omstandigheden kun je op korte termijn geen successen boeken. We zijn waanzinnig fit, dat is belangrijk. Technisch kunnen we in vijf weken aanzienlijk aan snelheid winnen, zeker 6 7 seconden op de 2 kilometer. Dan halen we minimaal de halve finales. Met 12 seconden meer snelheid varen we finales. Het moet rijpen. Het komt zeker, daar ben ik van overtuigd. In Luzern bij de volgende World Cup (9-11 juli) zullen we dat kunnen laten zien.
Luzern is voor de Nederlandse roeitop bijna altijd het kwalificatiemoment voor deelname aan de WK. Op de Zwitserse Rotsee in de finale roeien houdt uitzending naar de WK in. Dit jaar is dat zeker een voorwaarde, omdat de wereldtitelstrijd in Nieuw-Zeeland plaats heeft, aan het andere eind van de wereld. In het jaar dat de KNRB de hoofdsponsor kwijtraakte, wordt uit kostenoverweging een extra hand op de knip gehouden. Deelname aan de WK is evenwel een grote stap richting de O.S. Amper negen maanden later beginnen de kwalificaties, bij de WK 2011, (weer) in Bled.

Geschreven voor Leidsch Dagblad


Klik hier voor het nieuwsarchief