Nieuws


28-04-2010

Kick van winnen is verslavend

LEIDEN – Amper negentien jaar en toch al twee grote titels op de erelijst hebben staan. Dat is niet veel topsporters gegeven. Nicole Beukers wel. De kampioene van de Hel van het Noorden en de Skiffhead gaat komend weekeinde op de Bosbaan voor de nationale titel in de skiff over de klassieke twee kilometer.

De concurrentie zal moordend zijn, want op last van de bondscoach dient de complete nationale selectie dan aan te treden in de eenzitsboot. De jonge, zeer talentvolle roeister van Njord is niet bang en kijkt vol zelfvertrouwen vooruit: “Ik wil beslist de finale halen en wie weet kan ik daar weer voor een verrassing zorgen.”

Nicole Beukers is gek van winnen. ,,Dat is zó mooi! Iedereen is dan blij en wordt enthousiast. In Amsterdam hebben ze allemaal voor mij gezongen. Superleuk, dat vergeet ik nooit meer. Winnen is waar het om gaat. Ik kan absoluut niet tegen verliezen. De kick van winnen is verslavend en geeft je motivatie om door te gaan.”

Roeien vindt zij een mooie sport. Zij raakte erin verzeild door een knieblessure die zij bij korfbal voor Velocitas in Leiderdorp had opgelopen. “Met korfbal was ik al ontzettend fanatiek. Bij een duw door een ploeggenoot heb ik kruisbanden verrekt. Die blessure is nooit meer goed gekomen. Na een operatie mocht ik niet korfballen of andere sporten doen waar je schijnbewegingen bij maakt. Eigenlijk bleven maar drie sporten over: roeien, wielrennen of zwemmen. Ik ging roeien bij Die Leythe en ben daar vier jaar gebleven, met veel plezier heb ik daar als junior geroeid.”

Toen zij twee jaar geleden aan de PABO in Den Haag ging studeren, bleef zij actief in roeien. Zij stapte over naar de scull-groep van Njord met onder meer international Jacobien Veenhoven en de talentvolle lichte roeister Marie-Anne Frenken als sparringpartners. Nienke van Zijp werd haar coach. “Het is erg gezellig”, zegt zij, “we doen veel samen: uit eten, borrelen (ja, colaatje). Ook met de mannen als Jaap Schouten. Ik heb geen spijt dat ik lid ben geworden van Njord. Het is zó leuk.”

In de boot zit zij alleen op het water, coach op de fiets langs de kant. Nu zij aan de nationale top meedraait moet ze veel kilometers maken. “En ik kon eerst helemaal niets op de lange afstanden. Twee kilometer gingen wel, maar daarna zakte het in. Sinds Nienke mij coacht gaat het beter en vind ik de lange afstanden zelfs leuk.”

Met heel wat kilometers in de benen won Nicole Beukers in november in Groningen de Hel van het Noorden (wedstrijd over 6 kilometer) en onlangs in Amsterdam de Skiffhead (7 km). “Het ging daar goed omdat ik met mijn eigen ding bezig was. Ik dacht er niet aan dat ik zou kunnen winnen. Tot Nienke het mij vertelde: Je hebt van allemaal gewonnen! Ik zei: Huh, dat meen je niet!”
Volgens Nienke van Zijp is Nicole Beukers een serieuze sporter. “In de skiff moet je een bikkel zijn. Dat zit wel in haar. Ze zeurt nooit en gaat gedisciplineerd met de dingen om. Vroeg op omdat we om half acht ’s morgens trainen, om half tien slapen. Het gaat goed. Ze was al met de nationale ploeg naar een trainingskamp in Sevilla. Bondscoach Coen Eggenkamp was genegen om haar de kans te geven om het in de skiff te laten zien.”

Dit kan komende zondag in het NK. Nicole Beukers is ‘maar’ 1,70 meter. “Maar ik ben wel in staat om vermogen te leveren. Ik heb het apparaat altijd in de beukstand staan. Ik zal mijn best doen, op mijn manier en gaan met die banaan.” Voornaamste doel dit jaar is meedoen aan de WK onder 23 jaar in Brest (Wit-Rusland). Dromen over een verdere toekomst, over Olympische Spelen of zo, doet zij niet. “Daar durf ik geen uitspraken over te doen. Eerst maar eens zien wat dit jaar brengt.”

Geschreven voor Leidsch Dagblad


Klik hier voor het nieuwsarchief