Nieuws


08-04-2010

Hamburger zal reus in de Holland Acht zijn


Daniel Topolski maakte bepaald geen grapjes, en 1 april was ook voorbij toen hij zei: “Sjoerd Hamburger zal bij de Olympische Spelen van Londen 2012 een reus zijn in de Holland Acht.” De Godfather van Oxford Rowing (True Blue) verwacht nog veel mooie dingen van de 2,06 meter lange Nederlander te zien. “Hij is hier enorm véél beter geworden. Hij brengt power door meer gebruik te maken van het lichaamsgewicht. Sjoerd zat te veel rechtop, net als die Duitse sculler Marcel Hacker. Zijn ontwikkeling is enorm. Vorig jaar toen Oxford won, was hij goed. Maar nog niet zo goed als nu. De doorbraak is gekomen tijdens Henley. Hij roeide in de eerste ronde in een Oxford Vier tegen Cambridge. Met nog maar een minuut te roeien lag Oxford een bootlengte achter. Toen zette Sjoerd aan, maakte hij de lengte achterstand goed en won hij met zijn ploeg de race. Ik zie hem straks schitteren in de Holland Acht en mocht hij weer gaat scullen, zal hij aanzienlijk betere resultaten laten zien dan voorheen.”

Maar eerst moet Sjoerd Hamburger op de Theems tussen Putney Bridge en Mortlake als President van OUBC de Oxford Acht naar een nieuwe triomf op Cambridge leiden, de 76ste in de 181 jaar oude geschiedenis van The Boatrace. Zaterdag 3 april half 5 in de middag (half 6 in NL) is de 156ste aflevering van de klassieker sinds 1829 (toen de wedstrijd eveneens op 3 april plaats had). De 27-jarige roeier van Orca blaakt van zelfvertrouwen. De voorspellingen van slecht weer boezemen hem totaal geen schrik in.
“De omstandigheden zijn onderdeel van het spel”, zei hij na vijf kwartier trainen op de Thames, “ruw water kan de race tot een epos maken.”

De geboren Fries werd daags voor The Boatrace herenigd met zijn ouders. Irene en Eduard Hamburger waren per trein uit Oldeberkoop via de tunnel onder Het Kanaal naar Londen gereisd. Een tijdrovende onderneming. “Gelukkig hadden we een goed boek bij ons.” Het ouderpaar had in Nederland inkopen gedaan voor hun zoon; twee potten pindakaas en een zak hagelslag.
Sjoerd had voor de beide Hamburgers voor de ochtendtraining plekjes geregeld op de volgboot Bosporus, eigendom van OUBC. Ze blauwbekten van de kou maar zagen actie van dichtbij. “Wat een waterwerk, jongen”, complimenteerden zij hem na de technische oefeningen plus een aantal opzetjes van 30 naar 44 halen per minuut alsmede enkele startjes. Zo fris als door de omstandigheden mogelijk was, trakteerde hij zijn ouders op een kopje koffie in de Westminster School Boat Club, waar de Oxfordteams dezer dagen te gast zijn. “Sorry, no media allowed”, hield de President opdringerige Nederlandse pers tegen.

Sjoerd Hamburger kon niet al te lang met zijn ouders bijkletsen. Als President van OUBC had hij het druk genoeg. 's Middags nog een keer het water op, dan om twee minuten volle bak te racen naast weer wat opzetjes en techniekonderhoud. Ook op de wedstrijddag wordt nog een keer getraind, 's morgens in alle vroegte. Hij moest ook de toss repetitie nog doen. De munt – een sovereign uit 1829 – wordt opgegooid door umpire Simon Harris. Hamburger zei nog niet te weten welke kant hij zal kiezen wanneer hij de toss wint; Surrey of Middlesex. De keuze heeft te maken met het bereiken van de bocht, bij gelijke ligging kan de binnenbocht (Surrey) voordelig zijn. Hamburger: “Ik heb nog geen idee. De beslissing kan ook afhangen van de ligging van de startboot, het weer of de wind. Wij houden daar nog een technische bespreking over. Gebeurt allemaal op de dag zelf. Het kan natuurlijk ook dat je de toss verliest.”

Waar het allemaal om gaat is de trofee. Bij winst van Oxford krijgt Sjoerd hem uit handen van Sir Steve Redgrave, roeier van de eeuw door zijn vijf gouden plakken bij vijf opeenvolgende Olympische Spelen. Redgrave is nu deel van The Boatrace establishment, net als zijn oude maat Sir Matthew Pinsent trouwens. Pinsent heeft bij de 156ste Boatrace de taak de twee achten op lijn te leggen voor de start. Redgrave deed in zijn glorietijd als roeier eens de uitspraak. ,,Oxford – Cambridge staat tot toproeien als karten tot de formule 1.” In Groot-Brittannië is men zeer vergevingsgezind tegenover Steve Redgrave. Gelukkig maar voor hem, want hij riep na het zijn goud in Atlanta: ,,Wie mij hierna ooit nog eens in een roeiboot ziet, mag mij neerschieten.” Omdat niemand de daad bij die woorden voegde, roeide Redgrave door tot de Spelen van Sydney, won zijn vijfde goud en maakte zich onsterfelijk. En tot een autoriteit bij de door hem ooit afgekraakte Boatrace.

Sjoerd Hamburger is nooit betrapt op zulke uitspraken al heeft hij in interviews altijd wel wat te melden. In Engeland liet hij weten tot zijn negentiende nooit aan sport te hebben gedaan, behalve het uurtje gymnastiek op school. Het in Engeland onbekende korfbal noemde hij maar niet. Lopend over straat in Utrecht waar hij ging studeren, was hij als roeier ontdekt. Hij had er de lichaamsbouw voor. Hamburger brak snel door naar de top, won de wereldtitel skiff -23 in 2005 en werd olympiër in 2008. Bergbeklimmen deed hij als liefhebberij buiten het roeien. Een paar jaar geleden vroeg hij Annemiek de Haan uit de vrouwenacht of zij zin had mee te gaan naar de Alpen. ,,In elf uur zijn wij toen de Mont Blanc op en af gegaan. Klimmen is mooi. Het houdt je van de straat.”

Bergbeklimmen brengt hem niet in zijn legende. The Boatrace doet dat wel. Sowieso als eerste Nederlander met twee deelnames op rij. Als het even kan ook met twee triomfen. Nog een keer de 6779 meter over de woelige tideway afleggen tussen Putney en Mortlake. Liefst in een nieuw record of een betere tijd van de 16 minuten en 19 seconden van Cambridge in 1998. Daarna zal hij zich opmaken voor een terugkeer in de Oranjeselectie. “Wanneer precies weet ik niet, dat hangt ook af van de afronding van mijn studie.”
Op enig moment zal hij zich melden met als doel reusachtig te presteren bij de Olympische Spelen van Londen 2012, zoals Daniel Podolski voorziet.

Geschreven voor NLRoei.NL


Klik hier voor het nieuwsarchief