Nieuws


14-01-2010

Titelhouders indoorroeien op de hielen gezeten

Roel Braas en Jenny van Dobben de Bruijn behielden in de 20ste NK Indoorroeien hun nationale titel. Eenvoudig ging dit bepaald niet. Beide favorieten werden zwaar op de hielen gezeten door verrassende outsiders.
Braas prolongeerde het NKIR in een mindere tijd dan vorig jaar, al was het slechts één-tiende seconde: 5.52,2. Dit was echter wel 2,8 seconde boven het al jaren bestaande record van Gerritjan Eggenkamp. Het voornemen van Braas was deze toptijd aan te vallen tijdens de nationale titelstrijd. Voor hem was titelprolongatie niet in het geding, want daar was de Noord-Hollandse hovenier die voor Okeanos roeit, vooraf van overtuigd. Het Nederlandse record spookte door zijn hoofd: 5.49,4. De tijd die Jan-Willem Gabriëls ooit in het Olympisch Trainings Centrum op de klokken bracht, was bij hem (nog) niet in het geding.
Braas was eind 2008 de revelatie tijdens het NK indoorroeien. Hij liet zien de coming man te zijn van het Nederlandse toproeien. Een krachtpatser voor de Holland Acht, of een nieuwe kampioen-skiffeur. En waarachtig, hij won tijdens de zomer op indrukwekkende wijze de skiff-titel op de Bosbaan en veroverde daarna zilver in het WK—23.
Zijn progressie indachtig meende Braas op de ergometer wel al beter te zijn dan Gerritjan Eggenkamp met diens record. Opgejaagd door David Kuiper uit de Holland Acht was Braas goed op weg. Tot 1700 (van de 2000) meter. Ineens stokte het ritme, was de vloeiende krachtige stijl verdwenen en moest hij 'harken' naar het verlossende eindpunt. Het scheelde niets of de onbekende outsider Harmen Eefting uit Alphen aan den Rijn (lid van Njord) had de uitgeputte krachtpatser nog te pakken gekregen. Eefting produceerde had een geweldige eindsprint van wel 500 meter lang. Omdat Braas uit zijn tenen de laatste krachten putte, kwam Eefting precies één seconde te kort. ,,Vorig jaar was top”, oordeelde Braas, ,,dit jaar ging het echt niet.”
Harmen Eefting gaf de bondscoaches een visitekaartje af. Hij zat dit jaar al in de selectie voor de Holland Acht. Haalde het als 23-jarige nog niet, maar hij is vastbesloten in een prioriteits-boot te roeien bij de Olympische Spelen van Londen 2012. De student geschiedenis boekte veel progressie en wil in november 2010 meedoen aan de WK in Nieuw-Zeeland. ,,In welk nummer maakt mij niet zo veel uit. De KNRB stuurt daar vanwege de hoge kosten niet zo veel ploegen heen, maar ik wil er wel bij zitten. Door veel in de skiff te roeien, ben ik aanzienlijk sterker geworden.”
Jenny van Dobben de Bruijn heeft geen grote erelijst op het water. Nereus' krachtvrouw ontbeert de finesse voor een nationale acht. De NK indoor zijn haar domein. Dit keer kreeg zij zware concurrentie van een – aanzienlijk lichtere – lid van de bronzen WK-acht dit jaar in Poznan: Jacobien Veenhoven. De Njord-roeister gaf 2,8 seconde toe op de meervoudige indoorkampioene na een race die onderweg minimale verschillen te zien gaf. De fris ogende Veenhoven liet zien goed op koers te liggen voor Olympisch Londen 2012.
Ruim 1000 deelnemers schreven in voor de 20ste – door Nereus georganiseerde – NK indoorroeien. Onder de top kwamen een aantal nieuwe talenten aan het licht. De krachtsexplosie van de 21-jarige Rianne Schoo was indrukwekkend. 'The Beast, Hungry For Gold', zoals op een spandoek stond, maakte in 6.50,0 grote indruk. Zij was maar 5 seconden minder snel dan de jaren oudere Jenny van Dobben de Bruijn. En wat te denken van Ruben Knab (Nereus) die als Senior B et 5.55,3 A-kampioen Braas eveneens op de hielen zat?
Maaike Head en Roeland Lievens waren de – verwachte – triomfators in de lichtgewicht categorieën. Steven Nieberg, een van de juryleden, was echter nog meer onder de indruk van enkele junioren. Bij de jongens-16 en de meisjes-16 hadden zich twee kamioenen gemanifesteerd die er zijns inziens zeer mochten zijn: Tone Wieten van Willem III en Kirsten Lanz van de Zwolsche. De laatste won met liefst negen seconden voorsprong.

Geschreven voor website Boekel De Neree


Klik hier voor het nieuwsarchief