Nieuws


12-01-2010

Five Star Award voor Tom O'Mahoney en Cees Renders

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bekende dat zij het GVB gaat halen en daar al een proefles voor had genomen. Voor de bewindsvrouw is het misschien goed voor het beste te gaan en de cursus te nemen bij Cees Renders of Tom O'Mahoney. Deze twee toppers van golfpro's werden dezelfde dag onderscheiden met de Five Star Award van de PGA Holland. De versierselen ontvingen zij van PGA Holland's voorzitter Frank Kirsten tijdens het jaarlijkste Golfgala te Rotterdam, waar Robert-Jan Derksen en Kirsten Boeljon werden uitgeroepen tot Nederlands Golfer en Golfster van het Jaar 2009.

Hare excellentie van EZ deed haar knieval naar golfvaardigheid als uitsmijter van de tweede Business & Golf Conferentie die in het teken stond van de kandidatuur voor de organisatie van de Ryder Cup in 2018 op The Dutch in Lingewaal/Spijk, gemeente Gorinchem. Maria van der Hoeven ontbeerde enige kunde en kennis van golf, getuige haar uitspraak dat ,,een Nederlander die Ryder Cup wellicht niet zal winnen.”


Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen 2028, het wereldkampioenschap voetbal in 2018 en de Ryder Cup in 2018, desnoods 2022. ,,Het is mij om het even welk evenement naar Nederland komt”, aldus minister Van der Hoeven, ,,ze zijn mij allemaal even lief.” En wat volgde was het grote economische en maatschappelijke belang van zulke grote evenementen voor ons kikkerlandje aan de Noordzee.


Eerder op de dag had Rotterdam, zich profilerend als uitgesproken sportstad, de naam aan de kandidatuur voor de Ryder Cup verbonden. Gorinchem, 40 km verderop, was ineens een randgemeente. KLM Open-toernooidirecteur Daan Slooter vond dat helemaal niet zo gek, omdat overal ter wereld de golfbaan waar de Ryder Cup wordt gespeeld wel een eind van de toegewezen stad af ligt. Het optimisme om het grootste evenement in golf naar Nederland te halen bleek weer aanzienlijk gegroeid. ,,Nederland kan het, Nederland heeft het”, vond Ivo Opstelten, de kartrekker van de olympische nominatie. In 2016 zullen we op olympisch niveau zijn.”


De beslissing over de toewijzing valt medio 2011. In april aanstaande moet het definitieve bid worden ingeleverd. Slooter: ,,Tegen die tijd zullen we nog een konijn uit de hoge hoed toveren.” Waar dat konijn op lijkt, weigerde hij te vertellen, maar het schemerde behoorlijk toen de namen van de golfende voetbalberoemdheden Johan Cruijff, Guus Hiddink en Marco van Basten werden gesuggereerd. Vooralsnog maakt uit de topsport alleen de golfende ex-tennisser Richard Krajicek deel uit van het bidcommittee als ambassadeur.

Rotterdam stond 11 december in het teken van golf. Een bal werd er op die koude vrijdag overigens niet geslagen. De avond in Cruise Terminal was voor vele laureaten die zich actief met club en bal hadden onderscheiden. Robert-Jan Derksen eindigde van alle Nederlanders in de wereld als hoogste, verdiende de meeste euro's en verwierf daarmee de titel Golfer van het Jaar. Christel Boeljon speelde haar eerste seizoen als professional en was meteen Nederlands beste op de Ladies European Tour. De titel Team van het Jaar ging aan haar voorbij. Christel Boeljon was favoriet nadat zij met Marjet van der Graaff de Europese Team Cup won. De damesteam van UGC De Pan, vijf keer op rij kampioen van de hoofdklasse, kreeg echter de onderscheiding.

The Dutch, in aanbouw championship course gesigneerd voor Colin Montgomerie, won de titel Baan van het Jaan vanwege het hoge ambitieniveau. Na de uitreiking van de Five Star Awards aan Cees Renders en Tom O'Mahoney kreeg Hans Berkhout de onderscheiding Golfpro van het Jaar. Hij maakte het herenteam van Prise d'Eau klaar voor de nationale titel. Uit dat team kwam ook het Talent van het Jaar: de 15-jarige Jeroen Krietemeijer.
Journalist Hans Ruggenberg van De Telegraaf won de Golf Persprijs 2009. Medefinalist was de fotograaf Leo Vogelzang.

Christel Boeljon en Robert-Jan Derksen kregen als laatsten hun hoofdprijs. Derksen sprak nog een paar wijze woorden: ,,Het niveau op de tour is erg hoog. De verschillen zijn klein. Toch wil ik proberen om in 2010 nog eens een toernooi te winnen.”

Geschreven voor pgaholland.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief