Nieuws


18-03-2009

Mette Hageman: Helden creëren voor damesgolf


Na een lange loopbaan op de Ladies European Tour is zij nu pro op De Gelpenberg en volgt zij de cursus topcoach 5 om zich te specialiseren in coaching. Ziet zich toekomstig als een vrouwelijke Tom O’Mahoney, technische toeverlaat van alle topgolfers. Mette Hageman zegt: ,,Mijn handen jeuken om met de Nederlandse topspeelsters aan de slag te gaan. Er moet een uitdaging voor de dames blijven, anders gaan ze het niet redden. Ik besteed al vrije dagen aan Kyra van Leeuwen, want het is de bedoeling dat ook zij doorschiet.”

Mette Hageman is onlangs toegetreden tot het bestuur van de PGA Holland, speciaal om de belangen te behartigen van de Nederlandse dames professionals. Dat zijn er niet een paar, maar wel veertig (teaching + playing). ,,Een grote groep”, vindt Mette, ,,het zal niet gemakkelijk zijn om Marjan de Boer te vervangen. Zij wilde het één jaar doen, het werden er vier. Marjan heeft het goed gedaan. Het streven is naar een nog grotere wedstrijdkalender voor de vrouwen. De Eschauzier Cup is er al een paar jaar; de Nederlandse versie van de Solheim Cup. Die is vorig jaar voor het eerste door de professionals gewonnen. De grandeur van de Eschauzier Cup moeten we uitdragen. Overigens zal de NGF deze wedstrijd (Dorhout Mees) dit jaar gebruiken als voorbereiding op het ELTK. De zilveren beker uit 1909 van het Internationale Dameskampioenschap van Nederland zal als Eschauzier Cup worden gebruikt. Was van Mevrouw Buma die hem drie keer heeft gewonnen en haar zus één keer.”

Hageman is ook bezig om de Pro-Am’s voor vrouwen meer op de kalender te zetten. Bij De Haar bestaat er al een sinds een paar jaar, gedurende een herendag. Zij zegt: ,,Een Pro-Am met vrouwelijke professionals is anders dan met mannen. Het contact is socialer. De dames zijn behulpzamer, spelers/speelsters krijgen veel meer tips. Misschien is zo’n Pro-Am wel beter, want damespro’s maken zich ondergeschikter. Misschien ouderwets, maar veel damespro’s zijn innovatief bezig om zich beter te onderleggen. Marjet de Groot is een goed voorbeeld.”

Mette Hageman was als amateur de beste van Nederland, en jarenlang als professional eveneens. De Arnhemse is ook een leidster. Zij was voorzitter van de Ladies European Tour, voorzitter van de spelersraad van de LET en voorzitter van de marketing en pr-commissie van de LET. ,,Ik ben altijd goed gebekt geweest, zeg altijd mijn dingetje.” Niet zo gek dat zij, na het beëindigen van haar topsportcarrière, bij de PGA Holland belangen voor de damespro’s is gaan verdedigen. ,,Zelf kan ik het niet meer, maar ik kan mij er wel mee bezig houden.”

Zij ziet voor de toekomst een eigen soort Golfteam Holland. ,,Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber zijn te weinig gebruikt. Toen Rolf Muntz en ik professional werden, vielen wij in een zwart gat. Doe daar wat aan, zou ik zeggen. Wij kregen geen zelfstandigheid mee, geen mediatraining. Dat zou goed zijn. Van die facetten. Als wij dames op de voorgrond willen plaatsen, moeten wij niet wachten. Nu moeten we helden creëren voor het damesgolf. Zij moeten de stokken laten spreken.”

Geschreven voor PGAHolland.NL


Klik hier voor het nieuwsarchief