Nieuws


22-03-2009

Roeitop krijgt klop


AMSTERDAM – Misschien kwam het door post-olympisch afkicken. Mogelijk ook door brille van een onconventionele aanpak. Bij de klassieke roeirace Head of the River op de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk kreeg de Nederlandse roeitop klop. De acht non-internationals van Okeanos/Triton versloegen over acht kilometer de ploegen met gereputeerde WK- en OS-deelnemers.

Het Rotterdamse Skadi – met het hart van de Olympische Holland Acht - verloor met 19 seconden van de Amsterdams/Utrechtse combinatie. Het met vier internationals roeiende Sköll raakte 34 seconden achterop en de Groningse formatie Gyas/Aegir waarin Rogier Blink, Jan-Willem Gabriëls en Reinder Lubbers, die in Peking actief waren, nog veel meer.

Een toproeier in wording moet jaren achtereen trainen tegen weinig beloning. Het is een lang proces met oneindig veel halen in de boot. Wie niet dagelijks oefent, haalt het niet. Bij Okeanos gaat het blijkbaar sneller door een andere aanpak. Drie jaar geleden startte daar het project De Acht. Een stel roeivreemde sporters konden zich door ex-toproeiers laten kneden tot een international met olympische perspectieven. De TV-zender 10 deed het eerste seizoen verslag en de kandidaten werkten zich een slag in de rondte onder Nico Rienks, Henk-Jan Zwolle en Geert-Jan Derksen, ‘goden’ van roeiend Nederland.

Derksen nam de techniek voor zijn rekening, Zwolle de fysiologische begeleiding. Rienks fungeerde als toeziend manager. Hij zal de komende weken persoonlijk de Oude Vier van Okeanos kneden voor de Varsity, het klassieke studentenkampioenschap.

Derksen de watercoach zei bij de Head: ,,Ik vraag mij ook wel af waarom het zo snel gaat. Het vermogen kan het niet zijn, want dat is bij de andere ploegen groter. Onze ploeg vaart een lager tempo en maakt toch meer snelheid. Wij doen ons ding, en ik heb een sterk beeld wat het is om hard te varen. Dat projecteer ik op de anderen.”

Van de debutanten uit de eerste acht, zijn er een vijftal over. Twee van hen zijn al opgenomen in de nationale selectie waaruit de nieuwe Holland Acht moet worden geformeerd: Thijs Bosgoed en Teun Kraaij. Derksen: ,,Goede zaak. Wij doen niets meer of minder dan opleiden. Als ze doorstromen naar de top en ze komen in een ploeg die straks in Londen 2012 meedoet voor de prijzen, dan hebben wij een steentje bijgedragen.”

Thijs Bosgoed is vast van plan aan de volgende Olympische Spelen deel te nemen in een kansrijke ploeg. ,,Het roeien werkt verslavend. In drie jaar ben ik omhoog gekomen en zit nu in de nationale selectie. Daar roei ik veel in een twee met Gerard van der Linden. Ik hoop dit jaar al op deelname aan het WK in de Holland Acht. Dat we in de Head van Skadi winnen is goed hč?”

Teun Kraaij miste de Head of the River door ziekte. Hij werd in de acht van Okeanos/Triton vervangen door Roel Braas, een reus met skiffambities. De Noord-Hollandse hovenier stapte in en leverde een krachtige bijdrage in de machinekamer van de acht, het middenschip. Frederik Broekhuijsen verklaarde de tactiek waarmee Okeanos de Head won in de tijdrace met starts om de 15 seconden. ,,Wij wilden zo snel mogelijk na de start puntje/kontje komen te liggen met Aegir/Gyas. Daar deden we iets langer over dan gedacht, maar we hebben met ons allen de benen eronder gezet en toen gingen wij die ploeg voorbij. Daarna hebben we er nog drie ingehaald. Dit was een aardige jetser.”

Okeanos kreeg de complimenten van Matthijs Vellenga, toproeier uit de Holland Vier die voor zijn vereniging Sköll uitkwam en derde werd. ,,Die mannen verdienen alle lof. Waar ze het vandaan haalden, weet ik niet. Maar het was indrukwekkend wat zij hebben gepresteerd.” Mitchel Steenman, slag van Skadi, legde zich neer bij de nederlaag. ,,Zij varen goed samen. Maar er waren wel twee verenigingen nodig om er één te verslaan.”

Tenslotte Derksen: ,,Toen onze ploeg vorige week al de Heineken Vierkamp won, waren de reacties verschillend. Positief en negatief. Het verhaal ging weer rond dat wij roeiers weghalen bij de studentenverenigingen. Dat is een misvatting van het oude roeien bij verenigingen die iedereen altijd maar bij elkaar willen houden. Bij ons is iedere roeier welkom om deel te nemen en hoeft helemaal niet zijn clubkleuren achter zich te laten. Niet iedereen is even geschikt, maar het staat iedereen wel vrij om aan ons programma deel te nemen. Ik heb, om een competitieve acht te kunnen maken, een speurtocht gehouden. De drie mannen van Triton hebben zich voortreffelijk aangepast.”

Geschreven voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief