Nieuws


15-03-2008

Okeanos stelt kandidatuur Varsity na winst in H4K


Vóór op de Amstel bij verrassing – in combinatie met Triton - de 37ste Heineken Vierkamp glansrijk werd gewonnen, stelde Okeanos onomwonden dat volgende maand de 126ste Varsity een buit wordt. Thijs Bosgoed, Teun Kraaij, Boris Le Feber en Mechiel Versluis zullen dat klaarspelen nadat zij door de coach Geert-Jan Derksen en erelid Nico Rienks zijn klaar gestoomd. Okeanos dient dan in elk geval drievoudig titelhouder Skadi te verslaan, een ploeg die al jaren intact is en zich ten doel heeft gesteld minimaal vijf keer op rij te winnen.

De Skadinezen lieten de H4K van dit voorjaar aan zich voorbij gaan, omdat drie van hen in Engeland een wedstrijd moesten roeien tegen de Oxford Blues met Sjoerd Hamburger. Hoe de krachtsverhoudingen liggen, is derhalve nog een fiks vraagteken. Evengoed mocht de overwinning van genoemde vier samen met Frederik Broekhuysen, Daan Switters, Kaj Hendriks en Harold Langen er zijn. Gestuurd door Ae-Ri Noort waren de acht non-internationals op drie van de vier afstanden in de vierkamp sneller dan de door Geert Cirkel voorgeslagen Aegir/Gyas/Orca-combinatie. In de rug van Cirkel zaten gereputeerde toproeiers als Reinder Lubbers, Rogier Blink en Jan-Willem Gabriëls, allen Peking-gangers.

Okeanos/Triton won de 2500 meter in 7.09,4, de 750 meter in 2.00,9 en de 5000 meter in 15.03,7. Het puntentotaal bedroeg 167.125, bijna een vol punt beter dan Aegir/Gyas/Orca met 168.07. De organiserende vereniging Nereus – met onder anderen Diederik Simon en Ivo Snijders - presteerde als vijfde in het eindklassement slechter dan ooit. ,,Genant”, oordeelde Gerard van der Linden die op boeg roeide, ,,zo slecht hebben wij het in deze vierkamp nooit gedaan. Van der Linden, nog niet klaar met zijn studie fiscaal recht, probeert zich dit jaar als zware roeier te laten selecteren voor de nieuwe Holland Acht. ,,Ik ben al 91 kilo geweest”, aldus de voormalige lichte roeier, ,,maar nu zit ik ongeveer op 83.” Middels een tweetje met Thijs Bosgoed, de slag van Okeanos, hoopt hij bondscoach David McGowan te overtuigen. Met een kwinkslag: ,,Ik pas ook goed op de kinderen van de bondscoach.”

Nereus was wel uitstekend bij de vrouwen. Op de langste afstand troefde de ploeg van het slagenpaar Femke Dekker/Nienke Kingma, met achter hen olympisch kampioene Marit van Eupen, het leidende Skoll van slag Annemiek de Haan af. ,,We moesten 16 seconden goedmaken”, zei Dekker, ,,het was twijfelachtig of het zou lukken. De 2500 wonnen wij met zes seconden. De 250 en 750 telden zo zwaar in het klassement. Maar wij haalden het hele veld in en moesten zelfs halverwege worden stopgezet omdat we de velden voor ons te pakken hadden. Op dat moment hadden wij de 16 seconden al goedgemaakt. Wij wonnen met negentien.”

Femke Dekker heeft besloten haar topsportcarrière nog een vervolg te geven. De Leidse gaat dubbeltweeën met Nienke Kingma, die Londen wil halen. De Engelse hoofdstad is Dekker een brug te ver, maar dit jaar wil zij er nog wel tegenaan. ,,We hebben een gesprek gehad met René Mijnders en kunnen – binnen het geheel van de selectie – als dubbeltwee aan de slag.”

Geschreven voor NLRoei.NL


Klik hier voor het nieuwsarchief