Nieuws


12-02-2009

Sjoerd Hamburger ‘Dark Blue’ in 155ste Boatrace

Het is hem gelukt. Sjoerd Hamburger roeit dit jaar voor Oxford The Boatrace als één van de ‘Dark Blues’ tegen Cambridge. De klassieker op de Theems is op zondag 29 maart te Londen. De 26-jarige Friese skiffeur van Orca (2,05 meter – 100 kg) is de tweede Nederlander in de lange geschiedenis van prestigieuze race der universiteiten. In 2002 zat Gerritjan Eggenkamp in de Oxford Eight. Hij wist toen met zijn ploeg Cambridge te verslaan. Cambridge dat overigens nog steeds leider in het klassement is met 79 triomfen tegen 74 bij één onbeslist.

Sjoerd Hamburger heeft zich dit studiejaar volgend op de Olympische Spelen van Peking vrij gemakkelijk weten te selecteren voor de A-boot van Oxford. Op zijn weblog www.sjoerdhamburger.nl berichtte hij regelmatig over de vorderingen op het roeivlak en indiceerde hij meermalen op een gunstige afloop. Aan het eind van de middagtraining op vrijdag de dertiende (februari) deed coach Sean Bowden zijn verdict. ,,Ik zit er in”, sms-te hij naar Nederland. Aan de telefoon toonde hij zich blij, maar nuchter. ,,Mooi dat ik dit studiejaar in Oxford met roeien ben geslaagd, maar nu wordt het zaak om de race van eind maart ook te winnen.”

Voor Hamburger is dit hoogtepunt een mooi vervolg op zijn roeicarrière die in 2001 in Utrecht een aanvang nam. Als student Algemene Sociale Wetenschappen kwam de voormalig korfballer bij Orca in aanraking met het roeien. Hij werkte zich snel op, werd Nederlands skiffkampioen en behaalde in 2005 op de Bosbaan de wereldtitel skiff voor roeiers onder 23 jaar. Datzelfde jaar werd hij in Gifu (Japan) 7de in het WK SA en richtte hij zich drie jaar op de Olympische Spelen van Peking. Door tactische fouten bracht zijn debuut in de olympische arena niet wat atletisch van hem mocht worden verwacht: een plaats tussen 6e en 8e. Hij verloor in de halve finale, waarna alleen de C-finale resteerde. Eindklassering 13de.

Naar verwachting zullen tientallen Orcanen, en andere Nederlandse supporters, op 29 maart in Londen zijn om Sjoerd Hamburger aan te moedigen in de 6 kilometer lange race tussen Putney via Middlesex, Hammersmith Bridge, Surrey Band en Barnes Brdige naar Mortlake, pal voor de Chiswick Bridge in Londen. De afgelopen weken werden in het clubhuis al allerlei reisplannen gesmeed.

The Boatrace is een van de grootste sportevenementen in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks kijken honderdduizenden fans vanaf de oevers van de Theems toe. De televisie-uitzending trekt alleen in Engeland al zo’n vijf miljoen kijkers. Daarmee behoort Oxford – Cambridge tot de vijf best bekeken tv-programma’s. De andere zijn de Grand Prix Formule 1 (autosport), de Grand National (Paardensport), de finale van Wimbledon (tennis) en de eindstrijd van de FA Cup (voetbal).

Sjoerd Hamburger is wel degelijk de tweede Nederlandse roeier in The Boatrace en Gerritjan Eggenkamp was de eerste. Toen de Heemstedenaar in 2002 debuteerde verschenen in Haarlem berichten dat P.G. (Pim) Adrian in 1924 in de winnende Cambridge Eight had geroeid. Schoondochter Barbara Adrian – Schoonhuizen beweerde bij hoog en bij laag dat Pim Adrian de eerste Nederlander in The Boatrace was. Zij toonde een foto van de Cambridge University Boatcrew ‘Trial Eights’. Zij verklaarde ook de ‘Trophy of the Peddles’, die hij in 1924 won, in haar bezit te hebben. Helaas voor de familie Adrian. De Trial Eights behoren tot de selectieprocedure voor de grote Boatrace. Meer niet.

De zwart op wit bewijzen worden op Eggenkamps gloriedag geleverd door Chris Baillieu, een van de gezaghebbendste Britse roei-offials. Oud-deelnemer (4x) en tegenwoordige tv-commentator Baillieu is gerechtigd het archief van The Boatrace te openen en diept het officiële boek op met de samenstelling van alle achten sinds de inaugurele wedstrijd in 1829. In 1924 géén P.G. Adrian uit Heemstede. ,,Uitgeselecteerd voor The Boatrace”, aldus Baillieu.

Geschreven voor NLRoei.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief