Nieuws


13-12-2008

Indoortitels Jenny van Dobben de Bruijn en Roel Braas


Jenny van Dobben de Bruijn (Nereus) en Roel Braas (Okeanos) zijn de nieuwe Nederlandse kampioenen indoorroeien. Beiden triomfeerden in de koude Sporthallen Zuid te Amsterdam met grote verschillen ten opzichte van de beste concurrenten. Van Dobben de Bruijn zegevierde over de klassieke twee kilometer in 6.50,2 met bijna drie seconden voorsprong op Chantal Achterberg van Proteus-Eretes (6.53,1) en bijna vier op Jacobien Veenhoven van Njord (6.54,0). Braas liet met 5.52,1 Harmen Eefting van Njord (5.57,0) en Olivier Siegelaar van Laga 5.58,9 ver achter zich.

In de belangrijkste categorieën SA en DSA bleven de nationale records van de afwezigen Hurnet Dekkers 6.30,6 en Gerritjan Eggenkamp 5.49,4 overeind. Braas haalde wel 3,4 seconden af van zijn SB-record dat hij vorig jaar op 5.55,5 bracht.

Bij de post-olympische NKIR, toe aan de negentiende editie, weinig internationals de roeimachines. Het was – in tegenstelling tot vorig jaar - geen verplicht nummer voor de Oranjekandidaten. Van de vrouwenacht, die zilver behaalde in Peking, zelfs helemaal niemand, net zo min als van de gouden dubbeltwee lichtgewicht. Het gros van de dames is trouwens na terugkeer in Nederland gestopt met toproeien. Van de Holland Acht startten Olivier Siegelaar (3de) en David Kuiper (8ste). H8+-reserve Peter Vos gaf na een kilometer op.

Wel internationals maar geen olympiërs gaven wel acte de présence bij de mannen lichtgewicht. Roeland Lievens zegevierde in 6.15,6 voor zijn Proteus-maatje Arnoud Greidanus in 6.17,0. Dion van Schie (Asopos) werd derde in 6.21,5. Maaike Head (Skadi) won in 7.15,5 bij de lichte dames met als 2de Annelies Labots (Okeanos) in 7.22,5 en als 3de Danielle Riem (Phocas) in 7.36,0.

Na het behalen van haar tweede titel indoorroeien na 2006 sprak Jenny van Dobben de Bruijn de hoop uit dat zij eindelijk eens zal doordringen tot een nationale ploeg die zich gaat voorbereiden op de Olympische Spelen van Londen 2012. ,,Ik ben steeds buiten elke boot gevallen”, zei de 26-jarige studente rechtsfilosofie. ,,Een dubbelvier lijkt mij heel spannend.”

De 21-jarige Roel Braas uit het Noord-Hollandse De Rijp (,,Het mooiste dorp van Nederland”) was al aan zijn vierde indoortitel toe, hoewel pas derdejaars roeier. Zijn eerste, bij de Jongens -18, behaalde hij zonder één haal in een boot te hebben gedaan, daarna volgden twee titels SB en nu de eerste in SA. Braas, onlangs ook Open Belgisch kampioen, wil eveneens naar Londen 2012. ,,In de beste boot die gaat”, zei de 2,01 meter lange en 109 kilo zware atleet, ,,maar als ik daar niet in kom, ga ik skiffen. Olaf Tufte is mijn grote voorbeeld, ook geen student zoals ik. Hij is houthakker, ik ben hovenier. Ik blijf in 2009 nog Senior. Het is wellicht beter om een stapje lager te groeien als roeier. Het doel is daarom deelname aan WK -23.”

Geschreven voor NLRoei.NL


Klik hier voor het nieuwsarchief