Nieuws


08-12-2008

Zegedrift Barney onverminderd

LEIDEN – Direct na de nederlaag in de finale van de eerste Dutch Darts Trophy in Leiden fluisterde Raymond van Barneveld zijn overwinnaar Mervyn King nog een grap in het oor. Ogenschijnlijk leek hij dik tevreden met de tweede plaats, goed voor 4000 euro. De schijn bedroog. Een minuut later zei, dikke druppels zweet op het voorhoofd: ,,Tweede is helemaal niks. Ik speel om te winnen en nergens anders voor. Diep in mijn hart ben ik kapot van deze tweede plaats.”

Het mag duidelijk zijn. ‘Barney’, de man die darts groot maakte én al tien jaar als topsport overeind houdt in Nederland, is nog niet uitgeblust. Hoewel 2008 niet zijn allerbeste jaar is – maar wel nog steeds goed, koestert hij nog steeds een onverminderde zegedrift. ,,Ik mag dan wel 41 zijn, ik heb nog zeker een jaar of tien, vijftien te gaan.”

Als een koning schreed de Hagenaar door de sporthal te Leiden. Waar hij zijn pijlen naar het bord deed vliegen, dromde het publiek vijf rijen dik om hem heen. Geen drie passen kon hij doen zonder een handtekening te zetten, of met fans op de foto te gaan. Hij onderging de lange werk-/sportdag vorstelijk, glimlach gebeiteld tussen de rode konen. Alleen de ogen verraadden soms onzekerheid, zoals na zijn gepruts in de eerste ronde die hij overleefde (3-0) doordat zijn jonge tegenstander Robert Watson geen raad wist met zijn zenuwen. In de tweede ronde overwon hij met de allergrootste moeite Steve Maish (3-2), een Brit die altijd precies tegen hem zijn beste spel weet boven te halen.

Een diepe zucht, een banaantje en een sapje verder denderde Van Barneveld over zijn tegenstanders heen naar de finale. ,,De pijlen vallen weer”, zag zijn manager Ed van der Veer, ,,een rustperiode in september, veel trainen en fitness hebben hem goed gedaan. Allemaal goed met het oog op de Grand Slam of Darts, het German Championship en het WK in Londen.”

Sinds zijn eerste triomf in de Lakeside is Barney meer dan een sportman, hij is een industrie op zichzelf: training, sponsoring, promotie, merchandising en demonstraties. Naast wedstrijden, training en fitness (sportschool, fietsen) is zijn tijd goed gevuld. Van Barneveld leeft als een proftennisser. Tachtig vliegreizen per jaar is wel het minimum.

Het sporthart van de dartskampioen is nog gigantisch groot. Behalve de Premier League (de acht beste darters ter wereld tegen elkaar gedurende 15 weken) heeft hij alles gewonnen. In de PDC (Professional Darts Corporation) waartoe hij drie jaar geleden overstapte, haalde hij in het eerste jaar al zijn doelen: wereldkampioen, eerste op de wereldranglijst en een 9-darter live op tv. Een 9-darter is in darts zo zeldzaam als een hole-in-one in golf of een 147-break in snooker.

Daarna was het wat minder, vooral door de invloed van Phil Taylor, een fenomeen. Van Barneveld: ,,Phil is bijna niet te kloppen. Hij denkt niet, maar gooit gewoon alles. Ik ben kwetsbaarder dan hij. Anderen kunnen ook van mij winnen. Van hem niet. Hij gooit gemiddeld 113 punten, dan gaat het nergens meer over. Als je gemiddeld 99 gooit, ben je echt heel goed. Hij 113, dat zegt eigenlijk alles.”

Nederlands vaandeldrager blijft toch aanschurken tegen de top van Doctor Phil. ,,Ik word gretiger en gretiger na een wat mindere periode. Dat was niet zo gek, als je tik na tik te verwerken krijgt van die grootheid. Het is leuk als je dan weer eens een overwinning meepakt. Ik had het graag gedaan, voor eigen publiek zo dicht bij mijn Den Haag.”

Bingo voor Jelle Klaassen met 9-darter

Jelle Klaassen, in 2006 de jongste winnaar van de Lakeside, kwam zaterdag bij de Dutch Darts Trophy in Leiden niet verder dan de achtste finales. De 24-jarige Brabander ging wel met een premie van 7000 euro naar huis.
Hij gooide namelijk tegen Terry Jenkings een 9-darter, het optimale resultaat in een leg van 501 punten; 2x180, triple-20, triple-19 en double-12. De PDC beloonde hem met 4800 pond sterling. Voor elk toernooi wordt 400 pond uitgeloofd voor een 9-darter en die was elfmaal niet gegooid. Klaassen deed het in Leiden en liet weer eens van zich spreken. ,,Na mijn zege in de Lakeside, heb ik gevierd en ben ik overal op ingegaan. Dat ging ten koste van mijn sport. Ik ben nu op de weg terug en speel beter dan ooit. Ik kan het nog. Dit was mijn elfde 9-darter waarvan de tweede in een officiële wedstrijd.”

Geschreven voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief