Nieuws


13-10-2008

Sergio Garcia nadert majortriomf

De Amerikaan Geoff Mangum (foto) voorspelde begin dit jaar een grote overwinning van Sergio Garcia. De puttinggoeroe stelde vast: ‘Die Spaanse jongen weet weer wat putten is.’ Nauwelijks een paar weken later triomfeerde Sergio Garcia in The Players Championship op Sawgrass in Ponte Vedra Beach, Florida. Dit toernooi is algemeen erkend als ‘Het Vijfde Major’ van het golf. Het was de eerste zege sinds drie jaar. De winstpremie bedroeg de lieve som van 1,7 miljoen dollar. El Niño (de jongen) had zijn crisis overwonnen en was als El Hombre (de man) uit het dal geklommen.

Achtentwintig is de Spanjaard nu. Hij was de leukste topgolfer op zowel de Europese als de Amerikaanse Tour. Als laatvolwassene is nu de tijd aangebroken dat hij minimaal de beste Europese golfer van de wereld dan wel de beste van de wereld achter Tiger Woods. Het talent daarvoor heeft hij in de wieg, die in Castellon stond, meegekregen. Zijn klasse hield hem al tien jaar bijna onafgebroken tussen de toptien van de wereld. Zijn prestaties waren goed voor naar schatting dertig miljoen euro prijzengeld.

Sinds zijn debuut in 1999 heeft Sergio Garcia met driver, ijzers en putter zijn best gedaan om de nummer één van de wereld van zijn troon te stoten. Hij wilde Tiger Woods verslaan. Maar alleen in de biënnale om de Ryder Cup was hij de Amerikaan de baas. In de prestigestrijd tussen de teams van Europa en Amerika steeg hij boven zichzelf uit. In twintig partijen leed Garcia slechts drie nederlagen en behaalde hij veertien overwinningen. Hoe hij dat elk jaar voor elkaar kreeg? ‘Omdat de Ryder Cup mijn favoriete wedstrijd is’, meent hij, ‘dan kan ik met enkele van mijn vrienden spelen. Een uniek evenement dat elke twee jaar voorbij komt. Ik kan er nooit op wachten zo kijk er ernaar uit.’

The Players Championship in mei 2008 was de grootste overwinning voor de Spanjaard die evenwel nog geen enkele van de vier officiële Majors op zijn erelijst heeft staan tussen zijn zeventien individuele toernooizeges. Drie keer eindigde hij als tweede; PGA Championship 1999 en 2008 en British Open 2007. In alle drie topevenementen maakte hij grote indruk.

In het PGA op Medinah – hij was net professional – zat hij dicht op Tiger Woods. Na 72 holes bedroeg het verschil slechts één slag met de wereldranglijstaanvoerder. Garcia deed tijdens de vierde ronde een onvergetelijke ‘slag van het jaar’. Hij haalde de green met een onmogelijke swing tussen de boomwortels vandaan. Het was een toverbal à la zijn legendarische landgenoot Seve Ballesteros in diens grote jaren. Garcia zei: ‘Ik heb een beetje magie van Seve mogen overnemen.’

In het Britse Open van vorig jaar stond Garcia vanaf de eerste dag aan de leiding. De finaleronde ging hij in met drie slagen voorsprong op de Amerikaan Steve Stricker en zes op de rest van het veld. Hij breidde zijn voordelige marge nog uit naar vier, maar een drietal bogeys deden hem terugvallen in het oprukkende veld. Het geluk werkte niet mee voor Garcia op de laatste dag van het oudste Major. Bij een loepzuivere slag naar de green raakte zijn bal de vlag en ketste tien meter zijwaarts naar een moeilijke positie. Op de laatste green van Carnoustie in Schotland had Garcia evengoed nog een par-putt voor de overwinning. Zijn bal dribbelde echter over de rand naast. Daarna verloor hij de play-off over vier holes met één slag van de Ier Padraig Harrington.

Het zal wel niet gebeuren dat Sergio Garcia zijn golfloopbaan zal afsluiten zonder The Masters, het US Open, het Britse Open of het PGA Championship te winnen. Zijn enorme talent kan hij nu paren aan klasse en ervaring. Toen hij als tiener kwam opzetten was putten een van zijn grootste kwaliteiten. In 1995 haalde hij als amateur al de cut in het Mediterraneo Open van de Europese Tour en twee jaar later zegevierde hij als amateur in het Open van Catalonië.

Garcia had destijds al een heel team om zich heen; zaakwaarnemer, dokter, leraar Engels, trainer en zijn vader Victor, een teaching pro. Manager Jose Marquina sloot voor de rijzende ster slechts twee sponsorcontracten af, waarvan één met adidas. Een bewuste keuze om het jonge golftalent ook de gelegenheid te geven te leven naast het golf. Stappen, meisjes en plezier maken in plaats van verplichtingen en business. Het mocht. Garcia ontwikkelde een passie voor snelheid in een Ferrari. Hij werd regelmatig gesignaleerd in het uitgaansleven van de grote wereldsteden. Op het amoureuze vlak had hij relaties van de tennisster Martina Hingis en Morgan-Leigh Norman, de dochter Greg Norman, voormalig nummer één golfer van de wereld, bekend als ‘Grote Witte Haai’.

Het team rond Garcia stelde zijn overstap naar de professionals uit tot de lente van 1999. Sergio kon daardoor, als winnaar van het ‘British Amateur’, de uitnodiging aannemen om The Masters te spelen. Die sfeer wilde hij niet missen. Hij maakte er een feest van door de laagste amateur-score ooit neer te zetten. Daarna zette hij als beroepsspeler de jacht in op Tiger Woods. Met een grote mond. Te grote mond. ‘Tiger is te vangen’, riep hij meermalen brutaalweg uit, altijd na een zege. Grotere fouten kon de Spanjaard niet maken. Woods verdroeg nooit uitdagingen. Nog steeds niet trouwens. Brutale apen pakte hij altijd terug met vette overwinningen. Meestal in de Majors waarvan hij er al veertien heeft staan. Garcia wacht nog op de eerste. Maar hij houdt moed, is volwassen en verstandig geworden. Ook in golf is er altijd hoop. Zeker nu hij de beheersing over de putter heeft teruggevonden en het dal heeft verlaten.

Geschreven voor In1 Golf&Lifestyle


Klik hier voor het nieuwsarchief