Nieuws


06-07-2008

Als je het leuk vindt, ben je een beetje de lul

WASSENAAR – Onbekommerd door de regen wipt Valentin Astrada de bal van een graspol en houdt hem in volle galop op zijn paard, vijf zes keer hoog met zijn bamboestick. De Argentijn krijgt vrije doorgang naar het doel en lijkt weer te gaan scoren. Pal voor de eretribune kiest Astrada voor de show. Hij speelt de bal met borst over naar Fleur van Andel. Overtreding, fluitje en bal voor de tegenpartij. Brede lach op zijn gezicht. Zijn ploeg Los Polistas Locos staat toch al gewonnen tegen QM Polo.

De exhibitie van Astrada is een der sportieve hoogtepunten van het Orange Polo Toernooi in het weekeinde op het middenterrein van de verpauperende Wassenaarse paardensportdomein Duindigt. Vergane glorie, dreigende ondergang of nieuw toekomstlicht, de poloclub Wassenaar maakt van het jaarlijkse toernooi een festijn voor mens en dier. Jong en oud, deftig en gewoon, kostuums en flodderbroeken, cocktailjurken en jeans, oud geld en niveau riche krioelen door elkaar rond witte tenten waar van de inwendige mens zich uiteenlopend kan laven aan oesters en patat, champagne en pils. Alles uit plastic. Van het op schrift gestelde programma klopt weinig, alle onderdelen beginnen te laat, omdat het bezoek (te) laat arriveert. Een dame met Ascot-hoedje zegt: ,,Wij zijn chique mensen, te laat komen is chique.” In de pauze tussen de twee wedstrijden stampt zij met veel ander publiek de losgetrapte graspollen aan, zoals het hoort.

,,Polo is een fantastische sport”, vertelt paardengek Jim Souren, voorzitter van de Wassenaarse Poloclub die als actief speler met QM Polo klop krijgt van het kwartet met Valentin Astrada en Fleur van Andel. Hij ging polo spelen, omdat hij schoon genoeg kreeg van dressuur. ,,Ik eindigde in elke wedstrijd steevast op de laatste plaats. Polo is veel meer, een combinatie van paardensport, golf en rugby. Niet alleen is het een spel van mens en paard, maar bovendien de enige teamsport met paarden. Elke wedstrijd is een samenspel met drie anderen te paard. Heel moeilijk trouwens, maar een geweldige uitlaatklep. Het mooiste is een zeldzame piek als alles klopt.”

Op Duindigt heeft hij zo’n piek duidelijk niet. Souren wordt overklast door Fleur van Andel, de beste polospeelster van Nederland. Zij scoort, intercepteert en strooit met passes. Souren: ,,Fleur is moeilijk om tegen te spelen, een beauty maar ook een bitch.” Fleur van Andel, geconfronteerd met deze uitspraak: ,,Ik hoop maar dat hij alleen op de wedstrijden doelt.” Van Andel zegt genoten te hebben van de wedstrijd waarin haar team voortdurend op voorsprong stond en uiteindelijk met 9,5-7 zegevierde. ,,Scoren is hartstikke mooi. Maar nog mooier is scoren als je een half puntje achterstaat.”

In 1988 hadden in Nederland de eerste polowedstrijden in Nederland plaats. Vijftien jaar geleden werden de eerste clubs opgericht. Nu zijn er vier: Wassenaar, Houten, Vreeland en Deuverden, totaal aantal spelende leden: 90.
,,Mijn broer bracht polo mee toen hij terugkwam uit Singapore”, vertelt Frits Grooss, legendarische figuur in Duindigt, ,,wij hebben toen met twintig man de poloclub opgericht. Het was eerst wel van ha, ha, ha, dat lukt jullie nooit, maar we hebben sloten gedempt en het veld was klaar. Nu is het te klein, graag zouden we er een tweede veld bij hebben, maar dat is door alle sloten in de regio niet te vinden.”

Een poloterrein beslaat een ruimte van zes voetbalvelden. Een wedstrijd met vier tegen vier bestaat uit vier perioden van zeven minuten zuivere speeltijd, zogenaamde chukka’s. Na elke chukka wisselen de spelers van paard. Wie polo speelt heeft dus vier paarden nodig. Een kostbare aangelegenheid, omdat een goed polopaard een slordige € 15.000 kost. Alleen voor de rijken? ,,Niet noodzakelijk”, aldus Jim Souren, ,,wie bij ons aan polo wil doen, betaalt het eerste jaar bijna niets en kan paarden lenen, in het tweede jaar koop je één paard en in het derde kaar twee. Dan kun je op laag niveau met veel plezier polo spelen. Tweedehands polopaarden zijn trouwens niet zo duur, die heb je al voor € 6000.”

Polo is geen kakkerssport, of alleen van de elite. In het topland bij uitstek Argentinië is polo de sport van de boeren en na voetbal de tweede sport van het land. ,,Wij hebben hier van alles”, vervolgt Frits Grooss, ook mensen met een rustig baantje. ,,Je bent alleen een beetje de lul als je het leuk gaat vinden. Maar een polopaard kost nog een tiende van een spring- of een dressuurpaard. Alleen ze eten net zo veel.” Grooss’ hele familie speelt polo, zelf is hij te laat begonnen. Wel is hij een enthousiast speaker bij de nationale wedstrijden voorafgaande aan het Oranje Toernooi. Wanneer iemand een doelpunt maakt, schreeuwt hij met geaffecteerde stem door de microfoon: ,,en hij sceurt”. Kakkineus? ,,Welnee”, zegt hij, ,,ik riep: hij scoort, maar door het geluid is het verbasterd.” Grooss zag in Argentinië, land van herkomst, en Engeland waar het spel gewoon is. ,,Familie-achtig, in een soort countryclub met Pimm’s en Scones. En buiten een dames- en een herenboom.”

Een polobond is er nog niet in Nederland, noch is polo onderdeel van de hippische sportbond. Wel is er een Stichting Polo Nederland die uitwisseling bevordert tussen de clubs. ,,Polo wordt een beetje ontdekt”, zegt Jim Souren, ,,in de zomer zijn elk weekeinde wedstrijden. ,,Deze sport bezorgt de mensen een relaxte middag. Niks opgedirkt gedoe, gewoon genieten.”

Geschreven voor AD Sportwereld Pro


Klik hier voor het nieuwsarchief