Nieuws


21-06-2008

Holland Vier prolongeert World Cup

POZNAN – Gouden perspectief voor Peking. De Holland Vier prolongeerde in Poznan niet alleen het bezit van de World Cup roeien, het vlaggenschip van Oranje gaf de sterkste concurrentie voor olympisch goud roeiles. Op het Malta Meer versloegen Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen favoriet Groot-Brittannië, Slovenië, Duitsland, wereldkampioen Nieuw-Zeeland en Tsjechië in een eenzijdige finale. Spannend was het nauwelijks gezien de Nederlandse dominantie.

De Holland Vier dicteerde en heerste van start tot finish. ,,Lekker om te weten dat wij de snelste ploeg zijn”, vond boeg Cirkel. ,,Ons plan blijkt goed te werken”, stelde Vermeulen. ,,Wij zijn gedurende het seizoen steeds beter geworden, bij andere landen ging het heuvel af”, zag Gabriëls. Matthijs Vellenga die zaterdag in de herkansing door een snoek een perfecte race dwarsboomde, vond vooral de overwinning op de olympisch kampioenen van Groot-Brittannië een voldoening. ,,De Britten waren de te kloppen bemanning.”

Meer dan de World Cup op zich - veel eer maar nul centen – was de waarde van de overwinning op de voltallige concurrentie. De Duitsers mochten de Holland Vier dan wel toeroepen: ,,In Peking winnen wij”, en de Britten als excuus aanwenden dat zij blessureleed hadden gekend, de hele meute kunnen verslaan betekende een opgekrikt vertrouwen voor de komende Olympische Spelen. Goud is waar de Holland Vier in deze olympiade alles voor heeft opgeofferd.

Vermeulen: ,,Deze uitslag zal iedereen weer op scherp zetten. Met Australië, Amerika en Frankrijk er straks bij zal het allemaal dicht bij elkaar komen. Wij hebben onze klasse laten zien. Of dat nadelig is? Misschien, maar je kunt toch maar beter winnen. De favorietenrollen zullen door deze wedstrijd niet veranderen.”

Over vijftig dagen is de olympische finale voor de Holland Vier. De ploeg gaat binnenkort naar een trainingskamp in Zwitserland en vandaar uit naar Zuid-Korea voor de laatste voorbereiding op de Spelen. ,,Het moet nóg beter”, meende Gabriëls, ,,in München lagen de Britten acht seconden voor ons. Dat was veel. Wij hadden het toen moeilijk. Wij bleken sterk genoeg om de rollen om te draaien. Nu lagen zij achter ons. Van hieruit gaan wij verder.”

Na het succesvolle olympische kwalificatietoernooi waar Nederland van drie naar zes olympische roeiploegen ging, was de deelname aan de laatste World Cup klein. Maar fijn. De lichte vier haalde voor het eerst dit jaar een finaleplaats, fnishte als vijfde en kreeg weer hoop op een goed olympisch optreden.

In het omlijstingsprogramma behaalde Jaap Schouten zijn derde goud op rij op in de skiff lichtgewicht. De 24-jarige Leidse student zei daarna onomwonden: ,,Nu ga ik naar de WK en doe ik alles om op 27 juli in Linz wereldkampioen te worden. Voor minder doe ik het niet.”

Geschreven voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief