Nieuws


25-05-2008

Over de horden naar Peking


HENGELO – Gregory Sedoc dook onder de armen van de winnaar en zei: ,,Wij hadden 1,7 tegenwind!” Waarop Marcel van der Westen zijn perspraatje onderbrak met de woorden: ,,Oef, dan is dit wel heel goed.”

De 1,7 meter per seconde tegenwind op de 110 meter horden bij de Fanny Blankers Koen Games konden de beide Nederlandse atleten niet stoppen op weg naar Peking. Marcel van der Westen en Gregory Sedoc (Almere) plaatsten zich respectievelijk met 13,46 en 13,63 seconden voor de komende Olympische Spelen. Met hen kwam het aantal Nederlandse atleten voor Peking op drie. Kogelstoter/discuswerper Rutger Smith ging de twee hordelopers voor.

De 1,92 lange atleet uit Weesp liep binnen de olympische limiet van 13,48 en de Almeerder, die zich in 2007 al kwalificeerde, toonde het vereiste vormbehoud binnen de gestelde 13,72. Geen van beiden durfde er, gezien de ongunstige omstandigheden, voor de race op te rekenen. Van der Westen kende bovendien een matige start. ,,Vroeger zonk mij dan de moed in de schoenen. Nu niet meer. Halverwege ging het goed, kon ik tot de finish blijven versnellen en waarachtig zelfs te winnen. Wat is het fantastisch om voor eigen publiek zo’n prestatie te leveren.”

Van der Westen versloeg de Amerikaan Ryan Wilson (13,62), trainingsmaat Gregory Sedoc (13,63) en de tweede Amerikaan Joshua Walker (13,75). Hij zei in Portugal hard te hebben getraind. Zonder pijntjes, zoals voorheen. ,,Het ging zo goed dat ik de moed opvatte om die limieten bij de strot te grijpen. Een machtig gevoel dat het meteen is gelukt. Nu zit er misschien wel meer aan te komen, want ik steek goed in mijn vel. Ik hoop dat dit de basis is om nog een paar keer wat leuks te doen.”

Gregory Sedoc was zelfs nog meer verbaasd over zijn 13,63 dan de winnaar over zijn 13,46. ,,Dit is ver boven mijn verwachtingen”, zei hij, ,,de FBK Games was pas mijn derde wedstrijd in zowat een half jaar door een botbreuk in mijn voet, en dan toch al de kwalificatie voor de Spelen binnenhalen. Ik ben ruimschoots tevreden op het feestje van Marcel. Ik blijk op niveau te zijn, dat geeft enorme voldoening.”

Nog een Nederlander kwam zaterdag bij de FBK Games tot een eclatante overwinning. Robert Lathouwers uit Capelle aan den IJssel zegevierde in een sterk veld met verschillende internationale kampioenen op de 800 meter. In een machtige eindsprint liet hij de Marokkaan Amine Lalou en de Keniaan Alfred Kirwa Yego achter zich. ,,Ik heb hier geen woorden voor”, zei de man die zijn brood verdient als VIP-chauffeur en fotomodel. ,,Ik begon aan deze wedstrijd met als enige doel om niet laatste te worden! Ik wilde niet voor schut staan. Mijn beste tijd lag twee seconden achter die van de achtste in het veld. Ik was veruit de traagste van allemaal.”

Tijdens de eerste ronde van de 800 meter die in ruim 52 seconden (matig) ging, handhaafde Lathouwers zich uitstekend in het veld om tijdens de laatste 200 meter uit te breken naar een triomfale finish. Voor de voormalige 400 meterloper is de eindsprint een specialiteit. ,,The fairy tale continues”, omschreef de 24-jarige loper zijn eigen sprookje in de Engelse taal. ,,Ik heb weer een seconde van mijn persoonlijk record afgehaald.” De winnaar kon niet eerder spreken dan dat hij de inhoud van zijn maag had uitgestort. Zijn trainer Honoré Hoedt sprak ondertussen van een fantastische overwinning van een goede atleet die ,,nu ook de limiet voor de Olympische Spelen moet kunnen lopen.”

Om die limiet was in Hengelo veel te doen. Daar ontstond zelfs een boel trammelant over. De grote klok gaf als zijn winnende tijd 1.45,80 aan, iets boven de olympische eis van 1.45,25. Even later gaf de organisatie een officiële tijd door van 1.44,45, waarmee Lathouwers 8-tiende onder de limiet zou zijn gebleven en zich dus voor Peking kon gaan opmaken. De atleet zelf geloofde het niet, en met hem ook niet kenners als Ellen van Langen die zei: ,,Na een opening in 52 kon 1.44 gewoon niet meer.”

Lathouwers wist zich in Hengelo nog niet in Peking, maar was evengoed buitengewoon tevreden over zijn optreden. P.r. verbeterd en uitzicht op meer. ,,Ik start volgende week in Neerpelt en hoop daarna in Oslo mee te kunnen doen. Daarna komt nog een wedstrijd in Rabat.” Het waren woorden van een atleet die schitterde op een nummer dat hij vroeger toen hij nog de halve afstand als specialiteit had, verafschuwde. ,,Aerobe ezels”, noemde hij 800-meterlopers. Nu is hij er zelf een. Trainer Hoedt: ,,Lathouwers heeft de bravoure van de 400 meter omgezet in zelfvertrouwen voor de 800.”

Even eerder miste Yvonne Hak de olympische limiet op de 800 meter vrouwen met slechts 15 honderdste seconde. De Noord-Hollandse eindigde in de race waarin de Keniaanse Pamela Jelimo met 1.55,76 een juniorenwereldrecord vestigde als vierde in 2.00,10. De limiet was gesteld op 1.59,95. Hak was beduusd van haar prestatie. Aan de olympische limiet had zij nooit gedacht. ,,Ik haalde vier seconden van mijn record af. Onvoorstelbaar.”

Geschreven voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief