Nieuws


25-09-2007

Negentien Nederlanders in Dutch Futures

Negentien Nederlandse golfers doen deze week mee aan The Dutch Futures, de Nederlandse etappe van de Europese Challenge Tour op Golfclub Houtrak ik Halfweg. Joost Luiten, Robin Swane en Rolf Muntz zijn de kopmannen van het grote Oranje-contingent in het deelnemersveld van 144 deelnemers. Zes van de negentien zijn topamateurs.
Het prijzengeld bedraagt € 140.000. De organisatie is in handen van Made in Scotland, een moderne club golfpromotors die ex-topamateur Niels Boysen als toernooidirecteur levert. Made in Scotland fungeert ook als hoofdsponsor. “Het voordeel is dat we het in deze constructie volgend jaar kunnen voortzetten”, aldus Boysen.
Joost Luiten eindigde afgelopen week als twaalfde in het Kazachstaanse Open, waar hij zich inspeelde voor The Dutch Futures. “Ik hoop hier mijn derde overwinning te behalen”, zei de 21-jarige Bleiswijker in een voorbeschouwing. “Als dat lukt, is het Dunhill Links Championship van de Europese Tour in oktober mijn volgende wedstrijd. Als het niet lukt, dan haal ik mijn kaart via de Order of Merit van de Challenge Tour.”
Luiten staat op de seizoensranglijst achtste. Hij gaat zich na The Dutch Futures voorbereiden op de Europese Tour van volgend jaar. “Maar hier wil ik nog een keer pieken”, zei hij. “Ik heb er erg veel zin in.”
The Dutch Futures is bedoeld voor het jonge talent, de toekomstige sterren. Rolf Muntz, 38 jaar, kreeg evengoed een wildcard. “Rolf was een ster”, motiveerde Boysen het besluit, “en hij is nu weer op weg een ster te worden.”
Muntz zelf, afgetraind maar sinds het KLM Open een maand zonder topgolf, richt zich de komende tijd weer op Europa. “Het liefst zou ik in Amerika spelen, en wellicht kan ik door de tweede kwalificatie van de Qualifying School komen, maar in de finale daar een kaart veroveren, dat is misschien nog te hoog gegrepen. Dan pies ik naast de pot. Ik ga daarom naar de finale van de Q-School van Europa om een kaart voor de Europese Tour te veroveren. Ik voel dat ik daar thuishoor.”
Robin Swane beleeft deze week op zijn eigen golfclub Houtrak het hoogtepunt van zijn seizoen op de Challenge Tour, dat voor hem een beetje ongunstig uitpakte door blessures. Op de baan waar hij elke grasspriet kent, kan hij veel plaatsen goedmaken op de ranking. “Ik ben happy dat ik mijn eigen homecourse dit toernooi mag spelen. Met een top-5- of top-10-klassering kan ik mij in de top-80 van de order of merit spelen die een goede kaart voor volgend jaar behoudt. Lukt dat niet dan kan ik volgend jaar een minder aantal toernooien spelen en moet ik misschien hopen op wildcards die Made in Scotland ter beschikking heeft. Ik voor The Dutch Futures te profiteren van het thuisvoordeel. Ik weet hoe moeilijk hier moeilijk is.”

Geschreven voor www.vipgolf.com


Klik hier voor het nieuwsarchief