Nieuws


30-04-2007

Boeiende pot in boeienpot

Vijf ploegen zowat gelijk de eindsprint in. Een zeldzame vertoning op de Bosbaan. In het eerste Nederlands Kampioenschap Kleine Nummers, op de tweede dag van de Boekel de Nerée Randstad Regatta, kreeg de titelstrijd twee-zonder-stuurman ongekende suspens en verrassende ontknoping. Een boeiende pot in een boeienpot.
Bij sterke tegenwind, enigszins schuin over de Bosbaan staand, kregen de favoriete koppels klop tegen de ontketende Gerritjan Eggenkamp en Mitchel Steenman. Matthijs Vellenga en Geert Cirkel eindigden als tweede en dat was hun derde nederlaag in de Randstad Regatta op rij. Hun ploeggenoten uit de vier, Jan Willem Gabriels en Gijs Vermeulen, kwamen pas op de vierde plaats door de finish na Christof Coenders en David Kuiper, die profiteerden van de gunstige boei. Vijfde werden Olaf van Andel en Roel Haen. Na de eerste kilometer aan de leiding ontbrak het hen in de ongunstige baan aan fut voor de eindsprint. Bart Sjenitzer en Willem-Jan de Graaf konden vanaf de start niet meekomen. ‘Deze uitslag is niet conform wij in de trainingen waarnemen’, haastte coach Mark Emke mee te delen. ‘Het was een prachtige wedstrijd, maar wel een boeienpot. Daar moeten we niet omheen draaien.’
‘Dit was het betere ram- en timmerwerk’, vond Geert Cirkel toen hij de boot naar de loods bracht niet al te treurig. Zijn race met Vellenga had een voldoende gekregen van Emke, in tegenstelling tot Vermeulen en Gabriels. ‘Zij hebben het niet goed gedaan.’
De kampioenen Steenman en Eggenkamp hadden slechts een weekje samen gevaren. Toeval bracht hen samen. Hun beoogde partners Dino Mensch en Diederik Simon kregen met een blessure te kampen. Hun triomf na de spectaculaire race smaakte voortreffelijk. Steenman: ‘Een mooie revanche op de slechte wedstrijd in de vier van zaterdag. Ons raceplan was zo ingesteld dat we konden winnen. Een extra drive was ook om de mannen uit de vier-zonder te verslaan.’
Gerritjan Eggenkamp zei zich eindelijk weer zo goed te voelen als in 2004 toen hij in de acht olympisch zilver won. Hij stopte twee jaar met roeien en de rentree viel hem zwaar. Het duurde maanden om weer op niveau te komen. Daar was hij in de nationale titelstrijd weer aan toe. ‘Heerlijk om superfit te zijn en ook geweldig om mijn eerste wedstrijd over twee kilometer sinds Athene te winnen.’
Zes titels waren er te vergeven bij de eerste NK kleine nummers. Interessant was de strijd bij de lichte skiffeurs. Skiffhead-kampioen Jaap Schouten (Njord) heeft zich voorgenomen de vacante plaats voor het WK op te eisen. Een nationale titel zou goed kunnen bijdragen tot een aanwijzing. Schouten liet er geen twijfel over bestaan. Hij duelleerde van begin tot eind met Alwin Snijders (Proteus), maar bezweek geen moment en zegevierde. Tim Heijbrock (Willem II) passeerde pal voor de finish de uitgebluste Snijders op de ongunstiger boei. ‘Ik wil die WK-plek’, herhaalde Schouten op het erevlot.
Zijn winnende tijd van 8.09,04 was tien seconden sneller dan de tijd waarmee Sjoerd Hamburger in het zware veld Dirk Lippits en Michiel Oosterwijk versloeg: 8.19,35. De omstandigheden waren echter verschillend. Het waaide harder bij de skifffinale open klasse. Hamburger hoefde ook geen twee kilometer te duelleren nadat zijn start mislukte. Hij kwam tegen de ballen en sloeg daarna een veel te hoog tempo om anderhalve bootlengte achterstand snel goed te maken. Daar kwam hij schielijk op terug. Met lange, krachtige halen nam hij het commando over en roeide hij soeverein naar zijn derde nationale skifftitel.
Na afloop vroeg Lippits aan hem: ‘Wat was je bij de start allemaal aan het doen?’ Tja. Een ramp was er niet geschied. Hamburger kroonde zich tot de kampioen en gaat hij verder richting wereldbeker, WK en olympische kwalificatie. Lippits bood zich aan als sparringpartner. ‘Ik wil best snoeihard tegen jou starten.’ Zij gaan afspraken maken. Zie foto.
Marit van Eupen won rustig de finale skiff open klasse en gaat verder in de boordselectie waaruit coach René Mijnders een acht zal samenstellen. Sarah Siegelaar en Annemiek de Haan, die kampoen werden in de twee-zonder-stuurvrouw, maken daar ook deel van uit. De titels lichte skiff dames was voor Annelies Labots op de gunstige baan 1. Het kampioensblik lichte twee-zonder-stuurman kwam om de hals van Arnoud Greidanus en Wolter Blankers. Roeland Lievens en Paul Drewes verdienden als tweede een afvaardiging naar de World Cup in Linz-Ottensheim.
Mark Emke maakt komende dagen zijn acht bekend en mogelijk ook een tweede vier voor de World Cup. René Mijnders wacht minimaal de afloop van het trainingskamp in Varese af voor hij een acht kiest uit dertien roeisters in zijn selectie plus een twee-zonder.

Geschreven voor NLRoei.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief