Nieuws


30-04-2007

Machtsvertoon om onrust weg te poetsen

Het moest even, die bevestiging naar elkaar toe. Dat ze een goede winter hadden doorgemaakt, vooruitgang hadden geboekt op technisch vlak en opnieuw beter waren geworden. Nederlands vlaggenschip won op de eerste dag van de Boekel de Nerée Randstad Regatta de finale vier-zonder-stuurman met groot machtsvertoon in een breed veld. De vette triomf was nodig om ontstane onrust weg te poetsen. Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan Willem Gabriels en Gijs Vermeulen jagen opnieuw het goud van wereldkampioenschap en Olympische Spelen na. Zij hebben in de nationale boordselectie coach Mark Emke opgeëist én gekregen.
‘Thuis moeten wij harde races varen om dat in het buitenland ook te doen’, sprak Matthijs Vellenga bij de botenloods, uit de tegenwind in de zon. ‘Als je de beste bent moet we de druk op onszelf opschroeven. Er was wat onrust. Wij waren ook niet de snelste in de voorwedstrijd. We moesten daarom de finale goed winnen om de bevestiging te krijgen dat we ook goed zijn.’
De snelste vier in de voorwedstrijden was de Euros/Skadi Combinatie met Olaf van Andel, Mitchel Steenman, Simon Glazenborg en Roel Haen. Steenman zat op de voor hem onwennige positie 2. De Rotterdamse was daar pas twee dagen eerder op terecht gekomen door een blessure van Peter Vos. ‘Ik geloof dat ik sinds 2001 op geen andere plaats heb geroeid dan de slagpositie’, zei Steenman.
Na de sterke start liet zijn formatie zich verrassen door de nationale vier. De verrassing uit de voorwedstrijd ging zwalken, het ritme viel uit elkaar en zowel op stuur- als op bakboord kwam de ploeg in de ballen terecht. Meer dan de vierde plaats zat er niet in. ‘Met harken gaat een boot niet snel’, analyseerde Steenman.
De onrust in de nationale vier kwam door een gevreesde blessure bij Geert Cirkel. De boeg vertelde: ‘Vorige week zaterdag ging het in de training zo fantastisch goed. Een dag later had ik pijn. Ik dacht: het zal toch niet gebeuren dat ik een ribfractuur heb die mij zes weken buitenspel gaat zetten. Ik heb onmiddellijk op de rem getrapt, ingegeven door twintig procent pijn en tachtig procent angst.
In deze fase van het seizoen ben ik verplicht om er verstandig mee om te gaan en daarom heb ik botscan laten maken. Gelukkig was er niets ernstigs.’
Cirkel miste wel een week en daarom was het optreden in de voorwedstrijd bij de opening van het baanseizoen niet denderend. ‘Dat heeft de ploeg wel lekker op scherp gezet’, aldus Cirkel die weer ‘verschrikkelijk geniet’ van de vier.
In het zware veld vieren startte ook de nieuwe lichte vier-zonder. Wolter Blankert, Arnoud Greidanus, Gerard van der Linden en Ivo Snijders waren vooraf licht gewogen binnen de limiet, maar gingen voor hun kansen in het zware veld. Het kwartet had pech dat de tegenwind behoorlijk was aangewakkerd tijdens de race. Het resultaat kon er in de ogen van coach Susannah Chayes (foto) mee door. ‘Deze ploeg is best al goed’, oordeelde zij en deelde mee dat de lichte vier in deze samenstelling zal uitkomen in de eerste wereldbekerwedstrijd. In de tweede WB-regatta krijgt Marshall Gottschalk uit Curaçao de kans zich in de formatie te bewijzen. Hij studeerde en roeide tijdens de Randstand Regatta nog in de Verenigde Staten. Chayes liet ook doorschemeren dat dit jaar zal worden geprobeerd een lichte dubbeltwee te kwalificeren voor de Olympische Spelen.
Bij de vrouwen bleken op de Bosbaan nog geen contouren zichtbaar van de olympische acht. Coach René Mijnders werkt nog steeds met een selectie van dertien roeisters. Pas na het trainingskamp in Varese, dat volgende week begint, komt hij mogelijk tot een inkrimping van de selectie naar een tiental.
Mijnders zag zijn meiden in actie in vieren. De Njord Combinatie met Nienke Kingma, Jacobine Veenhoven, Annemarieke van Rumpt en Annemiek de Haan won voor Skoll/Nereus/Okeanos met Marlies Smulders, Hurnet Dekkers, Sarah Siegelaar en Helen Tanger en Nereus/Triton bestaande uit Laura Posthuma, Marit van Eupen, Roline Repelaer van Driel en Femke Dekker.

Geschreven voor NLRoei.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief