Nieuws


02-08-2033

JKK

Het is dinsdagmorgen, ochtend na een Pinksterweekend dat afgeladen was met topsport van de bovenste plank én ongekende Nederlandse prestaties. Om maar wat te noemen: Max' 39ste F1-zege, Primoz Roglic' Giro-winst. Maar ook een magistrale triomf in het EK roeien door Karolien Florijn, heersend wereldkampioene, alsmede de sensationele zege van haar mannelijke evenknie Lennart van Lierop. Ook historisch: het eerste landskampioenschap van hockeyclub Pinoké, nooit eerder vertoond. En er was ook het schitterende optreden van golfer Pablo Larrazábal in het KLM Open, door tienduizenden bejubeld.
Het is dinsdagmorgen na Pinksteren en je slaat de krant open om de achtergronden te lezen hoe dat alles is gegaan. Nieuwsgierig. Maar wat een teleurstelling! Ja, een benepen paginaatje over Max in Monaco. Ja, een even benepen paginaatje over de superspannende Giro-ontknoping.
Maar dan: over EK roeien met twee kampioenen 23 woorden in een donker hoekje. Over de titel van Pinoké 52 woorden samen met de dames van Amsterdam die Den Bosch na ongeveer 100 jaar onttroonden als landskampioen. Over het KLM Open welgeteld 20 woorden, met Larrazábal als winnaar en Rowin Caron als beste Nederlander.
Gottegot, wat een berichtgeving. Het was nog minder dan de spaarzame regels van NOS Teletekst ruim 24 uur eerder.
De kleine sport Roeien � dat is overigens een stokpaardje van schrijver dezes � en de grote sport Golf zijn ondergeschoven kindjes in de Nederlandse media. Je leest zelden wat over golf in de krant, je ziet er haast nooit wat van op tv. Terwijl golf een héle grote sport is in de wereld. En het is ook waarlijk een grote sport in Nederland met 440.000 beoefenaren. Gelukkig is er Ziggo Golf om over de internationale evenementen te berichten, anders zou het armoede troef zijn.
Iemand die de publiciteit over golf vroeg inzag en serieus nam, was Jan Kees Kokke uit Bloemendaal. Een bijzondere kerel. Hij richtte in de jaren '80 Golfers Magazine op en vond daarmee weerklank op de markt. Dit maandblad bestaat nog steeds en voorziet � naast naast Nationaal Golf Magazine � in een behoefte waar de dagbladen, zoals AD Sportwereld, ernstig in gebreke blijven.
Jan Kees Kokke is in het Pinksterweekend gestorven, 75 jaar pas. Ik heb mooie dingen met hem beleefd, leuke partijen gespeeld. Eigenwijs droeg hij altijd zijn tas met een half setje stokken. Meer vond hij niet nodig voor zijn vaste fade/slice waarna hij zijn bal altijd weer vond, rough of geen rough. De laatste keer dat ik met hem speelde was in de Pro-Am van het KLM Open 2008 in een flight met de latere winnaar Darren Clark. Hij maakte, net als wij netto, en Darren bruto, een stel birdies en met ons allen wonnen wij de Pro-Am. Dank je, JKK. Voor alles.

Nationaal Golf Magazine, Pinksteren 2023


Klik hier voor het nieuwsarchief