Nieuws


30-11-2021

Youpie

Zijn woorden sieren ook de enige echte Golfscheurkalender 2022: 'Golf is knikkeren voor jongens die niet willen bukken.' Getekend: Youp van 't Hek. De cabaretier en columnist neemt zowat een halve eeuw Nederlanders de maat, ook golfers. Bijna 50 jaar! Over enige tijd, wanneer hij 70 wordt, zet hij zichzelf op pensioen, als rondreizend artiest, niet als schrijver van columns. Gelukkig maar.
Het stukje op de zaterdagse achterpagina van NRC schrijft hij altijd op vrijdagmiddag. Wat gaat hij vanaf zijn 70ste doen met de zee aan vrije tijd? Hij heeft zich daar niet over uitgelaten, maar wij denken het te weten. Youp gaat golfen!
Bij het verschijnen van zijn zoveelste bundel columns onder de titel DRIFTKAKKER, nog wel met omslag Code Rood, heeft hij een signaal afgegeven. In zijn ronde brilletje - zijn handelsmerk - zijn de glazen vervangen door golfballen. In geen van de 51 heeft hij golfers of het golfwereldje op de hak genomen. Youp ziet golf blijkbaar helemaal zitten.
Zijn toekomstige vrijetijdsbesteding wordt nog versterkt door een boek dat hij aan het schrijven is. Een kinderboek voor volwassenen...! Hij schrijft over mannen die met pensioen gaan en van wie hij er straks zelf trouwens ook een is. Het gaat over elektrofietsen, golfen, kitesurfen en museumbezoeken. Vroeger meende hij dat golf iets was voor uitgehockeyde dertigers en uitgetenniste veertigers. Nu ziet hij golf als iets voor pensionado's van 65+, onder wie hijzelf. Is Youp van zijn geloof afgevallen? Gaat hij nu ook Buckler (of Radler) drinken? Flappie opeten bij het kerstdiner? Over enige tijd zullen we mogelijk zien hoe hij de bal van de tee swingt en in de hole drijft.
Youp van 't Hek maakt komend jaar nog een lange afscheidstour door Nederland met zijn
one-man-show met als titel 'De Laatste Ronde'. In de theaters waar hij komt, zijn de kaarten al lang uitverkocht. Begrijpelijk. Na zijn toernee komt op enig moment de eerste ronde golf, verwachten wij. Geen idee bij welke club hij het lidmaatschap heeft aangevraagd. Een Gooische kakkersclub misschien? Willen zij wel een driftkakker? Hoe het ook zij, Youp van 't Hek is van harte welkom in het legioen van Nederlandse golfers. Zo'n topper hebben wij nog niet gehad. Youpie!

Nationaal Golf Magazine, november 2021


Klik hier voor het nieuwsarchief