Nieuws


16-08-2021

Ondergeschoven kindje

Causerie tijdens een partij golf. De columnist: 'Ik was het weekend bij het Dutch Ladies Open en zag een Australische de titel winnen.' Vragende antwoorden. 'Ladies Open in Nederland? Was dat er echt? Waar dan? Deed Anne van Dam mee?'
Niemand uit de flight had iets van het Dutch Ladies Open op de Rosendaelsche in Arnhem vernomen; op radio of tv, noch uit de krant. Bij de afdronk van de partij wist ook niemand er iets over te vertellen. Het eerste Ladies Open in Nederland sinds zes jaar (triomf van Christel Boeljon op The International) had zich vrijwel in de anonimiteit afgespeeld. Alleen de gespecialiseerde bladen en wat golfwebsites besteedden er aandacht aan en deden verslag.
Wat is dat toch met golf in de media? Waarom zo weinig aandacht? Golf is een grote sport! Beoefend in alle landen van de wereld en populair bij een half miljoen Nederlanders. Maar het grootste golftoernooi voor vrouwen binnen onze grenzen ging geruisloos voorbij. Zelfs op het Golfkanaal, waar 24/7 golf wordt vertoond, waren geen beelden te zien van winnares Stephanie Kyriacou, die 18 onder par speelde, en/of onze vedette Dewi Weber, die als vijfde eindigde.
Kwam het door de propvolle sportzomer? EK Voetbal, Wimbledon, Tour de France, Olympische Spelen, maar die topevenementen zijn geen excuus. De minachting van golf door de media is structureel. Zie het recente verleden. Enkele keren was er een opleving, meestal rond het (KLM) Open met Joost Luiten in de hoofdrol.
Het was en is droevig gesteld met golf in de Nederlandse media. Er zijn veel golfspelende journalisten en weinig golfjournalisten. Golf is in de media een ondergeschoven kindje.
Aangaande het 'Big Green Egg' Dutch Ladies Open (hoe verzin je trouwens zo'n titel?) golden wel een excuus. Door corona mochten slechts 500 golffans per dag kijken, dus een groots evenement werd het niet. Mediavertegenwoordigers hadden anders wel onbeperkt toegang.
Het ging in Arnhem toch om een grote titel. Stephanie Kyriacou speelde grandioos en eindigde met een indrukwekkende score. Maar op het toernooi zelf viel wel wat aan te merken. De twee slotdagen mochten jonge Nederlandse talenten meespelen met de beste speelsters van het toernooi. Konden zij leren en op Europees topniveau ervaring opdoen. Mooi. De 14-jarige Irisa Kasirin maakte nota bene een hole-in-one. Bravo! Maar op de plaatsen voor jeugdig talent in andere flights liepen ook een man met een dikke buik, een golfer van een jaar of 40 en de voorzitter van de NGF een balletje te slaan. De finale van het Ladies Dutch Open kreeg zo het gezicht van een pro-am. Zonde.

Nationaal Golf Magazine, augustus 2021


Klik hier voor het nieuwsarchief