Nieuws


26-03-2019

Marrakech is nu luxueuze golfstad

In de vaart van de moderne tijd heeft van alle steden Marrakech het meest de Marokkaanse identiteit behouden. Anno 2019 rijden weliswaar nog altijd paard-en-wagens door de straten maar heeft er ook al een Grand Prix Formule E (elektrisch aangedreven bolides) plaats gevonden. Inderdaad moest onze raceheld Max Verstappen daar in januari zijn taakstraf uitvoeren. Niet lang jaar geleden organiseerde Marokko onder andere in Marrakech twee keer het WK voetbal voor clubteams. Bayern Munchen won in 2013, Real Madrid in 2014.
Oker City wordt de duizend jaar oude handelsstad met zijn 1,2 miljoen inwoners wel genoemd, om de overwegend bruinrode kleur van de stad, waar de 77 meter hoge Minaret vanuit alle hoeken kan worden gezien. Gebouwen in de buitenwijken mochten nooit hoger worden dan vijf verdiepingen en in het centrum niet meer dan drie. De heilige slanke toren bij de moskee verrijst bij de Medina, het oude stadsdeel met duizenden gangen en het Centrale Plein Djemaa el Fina, waar zich van alles afspeelt, tot toeterende slangenbezweerders aan toe. Het klopt dat Marrakech nog zeer Marrokaans aandoet maar is ook moderne stad vol sportiviteit. Naar verluidt gaat de voetballer Christiano Ronaldo er twee hotels laten bouwen.

In Marrakech schijnt altijd de zon. Het hele jaar door, ook al ligt er het jaar door sneeuw op de bergtoppen van de Atlas. Die zonzekerheid maakt Marokko tot een uitstekende golfbestemming. Helemaal Marrakech. Bij een eerste bezoek veertien jaar geleden lagen daar drie golfbanen. Royal, Palmaraie en Amelkis. Nu zijn het er wel acht, de een nog chiquer dan de andere met als uitvalsbasis tophotels als Iberostar Palmaraie Marrakech en BeLive Hotel, waar 'all inclusive' kan worden gelogeerd. Ervaring heeft geleerd dat groepen golfers dat graag genieten.

De oudste golfbaan van Marrakech is Golf Royal geopend al in 1927 als tweede baan van Marokko, en was een geliefde golfaccommodatie van de Amerikaanse president Dwight 'Ike' Eisenhower en Britse Minister President Sir Winston Churchill. Royal, de naam zegt het, was de favoriete verzameling holes van koning Hassan II, fervent golfliefhebber. Hij was er zo dol op omdat hij niet zo'n longhitter was. Zijn opvolger Mohammed VI speelt er trouwens ook graag. Royal Old Course is met 5921 meter van de backtees, 5439 m van de medals en 4554 van de rode boxen namelijk niet zo lang. Zuivere slagen zijn daar evenwel van groot belang, want door de 15.000 bomen (cipressen, eucalyptus, palmen, olijf- en sinaasappel) in de magische tuin zijn de fairways behoorlijk aan de smalle kant.

Twee en negentig jaar oud is Golf Royal bepaald geen ouwe meuk. De gehele accommodatie is sinds de eeuwwisseling gigantisch gemoderniseerd en straalt chic uit. Er zijn in 2007 negen holes bij gebouwd (New Course), is het clubhuis totaal vernieuwd en werden schitterende oefenfaciliteiten aangelegd met overdekte afslagplaatsen en de verfrissingen van het clubhuis binnen handbereik.
Een par-3, nummer 9 van de Old Course, is de mooiste hole van alle 27. De naam alleen al: Brigitte Bardot. Filmster uit vervlogen tijd. Dieu creaitt la femme. Wat een vrouw schiep God! Een stuk om eindeloos van te dromen. Blond, uitdagend, sensueel. Voor miljoenen jongemannen vormde zij met haar weelderige vormen de ideale vrouw. Naar haar schone beeld is hole 9 in het bos van Royal Old Course geboetseerd. Twee ronde heuvels met een smalle opening er tussenin. De vlag staat op 169 meter van wit, 145 van geel, 130 van blauw en 115 van rood. Een heel mooie swing kan naar de birdie leiden. Maar pos op voor de bunker want anders wordt B.B. femme fatale. B.B.-hole spelen is onvergetelijk. Net als het ideaalbeeld van haar om nooit te vergeten is...

Twintig minuten rijden vanaf de Medina in het stadscentrum ligt de Assoufid Golfclub. Nog geen vijf jaar oud maar wel al onderscheiden met de predikaten: 'Afrika's Beste Golf Course 2016' en 'Marrokko's Beste Golf Couirse 2016'. De tweede prijs lijkt vanzelfsprekend na de eerste. Lengte 6440 meter en spectaculaire vergezichten op het besneeuwde Atlas Gebergte. Architect Niall Cameron ontwierp deze baan in woestijngebied met 1200 palm- en 2200 olijfbomen. De bedoeling dat deze accommodatie wordt uitgebreid met een luxe hotel, misschien wel een van de CR7. Een tiental golfprofessionals uit Nederland op inspectiereis in Marokko, loofden allen
deze accommodatie. Naast de mooiweer-zekerheid prima trainingsfaciliteiten en uitstekende golfcourses.

De beroemde Amerikaan Kyle Phillips ontwierp de bijzondere golfaccommodatie Al Maaden, 6569 meter van de zwarte tees en 4766 van de rode. Geopend in 2010. Kyle Phillips was in Nederland betrokken bij Lage Vuursche en recent Bernardus. De holes van Al Maaden zijn gevarieerd en lijken op weg te zijn de beste van het Noord-Afrikaanse continent te worden. De greenkeepers die Golf National bij Parijs prepareerden voor de bloedstollende strijd om de Ryder Cup 2018 zijn gevraagd voor renovatie en aanpassingen. De witte bunkers zijn nu reeds gevuld met gemalen marmer, wat de holes mede door het zonlicht oogverblindend mooi maken. Voor wie evenwel toch kan zien tussen de slagen door, kan de verschillende kunstwerken op alle holes bewonderen. Al Maaden kan op alle mogelijke manieren worden bespeeld. Met draagtassen, trolly of electrotrolly, buggy dan wel met electrisch aangedreven scooters met standaard voor de golftas. Bij Al Maaden is een gigantisch clubhuis gebouwd met een lounge-terras in het water.

Veel Nederlanders die voorheen in Marokko golf speelden, hadden nogal eens moeite met de verplichte caddies. Was het nog niet eens om hun honorarium dan wel dat ze er niet altijd een fijn gevoel bij hadden. Caddies zijn tegenwoordig niet meer verplicht op de banen van Marrakech. Zij lopen er nog wel maar er zijn andere keuzes voor vervoer van de spullen voorhanden. Buggy's veelal, maar ook trolly's - trekken, duwen of elektrisch - dan wel in de draagtas.
Op Palm Ourika Golf aan de zuidkant van Marrakech zijn die mogelijkheden beperkt. Daar is het buggy of caddie. Een van de twee. Bij het kleine clubhuis ligt een schitterende drivingrange met uitzicht naar het Atlas Gebergte. Palm Ourika is, vergeleken met de andere banen, weer heel iets aparts. De bunkers zijn enorm in omvang en het geonduleerde groen ligt tussen veel zogenaamd 'wasteland'. De lengte van de baan varieert tussen 6692 meter (zwart) en 4835 (rood). Ondanks de jeugdige leeftijd van de baan heeft er wel al een belangrijk toernooi plaats gevonden, namelijk de finale kwalificatie van de Ladies European Tour 2017. Palm Ourika beroept zich erop op Leading Courses de 'Beste Baan van Marokko' te zijn van 2018.

Samanah Golfclub is een mooie golfbaan, uit de school van Jack Nicklaus Design, al is de entourage wat minder dan bij de andere. Evenwel is het daar prettig toeven door alle behulpzame mensen daar. Rond de baan zijn villa's te huur.
In Fairmont Royal Palm van de Amerikaan Cabell B. Robinson is alles af. Een idyllische oase, amper 12 kilometer weg van de Medina, van alle gemakken voorzien, tot een yogazaal aan toe. Een prettig te bespelen golfbaan van 6608 meter tot 5620 naar 4708 meter. Net als alle andere golfbanen schitterend verzorgd en prima onderhouden. De inspecterende professionals, die middels 3D Golfvakanties reizen maken met competitieteams en clubleden, zijn onder de indruk geraakt van de mogelijkheden, de hotels, banen en oefenfaciliteiten. En de zon die altijd schijnt boven de luxueuze golfstad die Marrakech is geworden.

Foto: Brigitte Bardot Hole op Royal Old CourseKlik hier voor het nieuwsarchief