Nieuws


26-11-2017

# METOO ?

Een onvergetelijke golfdag ergens aan het eind van de vorige eeuw. Het betrof een zwaar gesponsorde wedstrijd voor Het Goede Doel waar alle deelnemers de pot der liefdadigheid moesten aanvullen met een bedrag voor elk behaald stableford-punt.
De golfbaan lag te stralen onder de zon. Het gras der fairways stond recht overeind. De glad geschoren greens staken hun vlaggen uit. Wat een geluk lachte ons toe juist die doordeweekse dag onze lievelingssport te mogen beoefenen. Mooier kon het al helemaal niet meer na de indeling van de flights.
Schrijver dezer column bleek de golfclubs te mogen kruisen met een beeldschone vrouw die er die prachtige dag ook veel zin in had. Voor het shotgun (Of gunshot, want de wedstrijdleider hanteerde een heus geweer, maar dit terzijde) had geklonken, ontspon zich na de wandeling naar de tee een kleine dialoog.
Zij: 'Geweldig dat we om geld spelen voor Het Goede Doel. Ik ga voor zoveel mogelijk puntjes. En u?'
Ik: 'Natuurlijk, ik ook. Of wilt u de wedstrijd winnen tegen zeker tachtig anderen!?'
Zij: 'Nee nee. Hééél veel punten, daar ga ik voor. En we kunnen, om scherp te blijven, onderling een potje matchplay spelen.'
Ik: 'Prima idee. Wat is de inzet?'
Zij: 'Hmmm. Zegt u het maar.'
Ik: 'Dit zou de prijs kunnen zijn: als u wint, mag u het met mij doen. Als ik win, mag ik het met u doen.'

Die afspraak was nog niet beklonken, of daar klonken de knallen uit het dubbelloops jachtgeweer van de wedstrijdleider. De wedstrijd begon. 'Succes!', wensten wij elkaar, 'en veel plezier.' Onder de stralende zon begon het stableford-puntjes te regenen. De kas voor Het Goede Doel voer er wel bij. De beeldschone vrouwelijke competitor verkeerde in grootse vorm. Zij noteerde met pars en bogeys de ene driepunter na de de andere. Het was daarom verdraaid moeilijk haar te matchen. Hoe zou dit gaan aflopen?

Een kwart eeuw later, in de tweede helft van 2017 domineerde #METOO het nieuws. Ontelbare gevallen van seksuele intimidatie, misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Altijd gepleegd vanuit een machtspositie. Met name door mensen in politiek, film- en televisiewereld. Sterren en andere beroemdheden tuimelden van hun voetstuk.

Hoort schrijver deze column vanwege het voorstel 'U met mij of ik met u' tot het leger #METOO-boosdoeners? Die zonnige golfdag in elk geval van geen kwaad bewust, maar zoveel jaren later kriebelt er een soort schuldgevoel. Had ik dat wel mogen doen?

De partij kreeg overigens een happy end. Beeldschone competitor stond in onze matchplay op de achttiende hole 1 up. Gezien haar uitstekende spel leek zij zeker te zullen winnen. Om onverklaarde reden sloeg zij de bal met haar drive in een bosschage en kwam daar pas na drie manmoedige slagen weer uit. Match all square geëindigd.

Voor Nationaal Golf Magazine, november 2017


Klik hier voor het nieuwsarchief