Nieuws


15-09-2017

'Nederlander' Heisele blinkt uit in KLM Open

Familieleden uit Badhoevedorp en Haarlem kwamen hem aanmoedigen. Zijn moeder liet zich evenmin onbetuigd. Geen wonder dat Sebastian Heisele schitterde in het KLM Open op The Dutch. Hij speelde de eerste ronde in 66 slagen en de tweede omloop in 68. Zijn totaal van 134 (-8) zette hem in de kopgroep van het klassement maakte hem tot een kanshebber op de eindzege.
Sebastian Heisele is Duitser maar ook Nederlander. Hij is op 8-8-88 geboren in Heemstede, leerde wel wat Nederlandse taal van zijn moeder maar groeide op in Dubai om vanaf zijn 17de jaar in Colorado aan een Amerikaanse universiteit studie met golf te combineren. Sinds enkele jaren is hij professional golfer. Overwinningen boekte hij nog niet op de Europese Tour. De 2,01 meter lange speler debuteerde op het KLM Open als nummer 162 van de Race to Dubai (de order of merit van de Europese Tour) en als 492ste op de wereldranglijst.
Op de Dutch maakte hij indruk met zijn lange gestalte, zijn reusachtige swing en precieze putts met de bezemsteel-putter. 'Ik heb zonder druk gespeeld', vertelde hij in het Duits, want Nederlands spreekt hij nauwelijks meer. 'Ik wil dat wel proberen als ik in het KLM Open in de top-tien eindig. Ik hoop op een mooi resultaat. Of het gaat lukken, weet ik niet. De eerste twee ronden speelde ik zonder druk. Dat zal in het weekend wel anders zijn als het om het prijzengeld gaat, denk ik.'

De eerste ronde van het KLM Open werd vrijdag hervat nadat zware regenval de zorgvuldig geprepareerde golfcourse in Spijk donderdag plaatselijk onder water had gezet en golf spelen onmogelijk werd. Heisele c.s. waren gedwongen eerst hun eerste ronde af te maken om direct daarna de tweede te voltooien. De spelers die donderdag wel klaar kwamen, moesten wachten tot zij aan hun tweede omloop konden beginnen. Onder hen Maarten Lafeber (sterk op dag 1 met 69) en titelverdediger Joost Luiten (zwak op dag 1 met 75). Voor hen resteerden nog enkele uurtjes speeltijd, tekort om de tweede ronde uit te spelen. Over hun lot wordt pas zaterdag beslist.

Of Luiten er in de derde en vierde ronde nog bij zal zijn, is de vraag. Hij moet minimaal 67 maken om de schifting te overleven. Hij maakte vrijdag al vlug een bogey, repareerde die fout met een birdie op hole 4. Met een eagle op hole 6 steeg hij plotseling enorm in het klassement.

Van de 'eenpaspoort-Nederlanders' zullen in elk geval Wil Besseling met 139 slagen (-3) en Daan Huizing met 140 te zien zijn. De internationale sterren Lee Westwood (Engeland, 135 slagen), Matteo Mannasero (ItaliŽ, 136) en Padraig Harrington (Ierland, 142) spelen eveneens voor tot het einde. Zo ook de Fin Mikko Ilonen (139), de man die op de 14de hole van de eerste ronde de duizendste hole-in-one in de 45-jarige historie van de Europese Tour maakte.

Bij het vallen van de avond leidde de 25-jarige Fransman JoŽl Stalter met 132 slagen (-10) voor de 28-jarige Thai Kiradech Aphibarnrat met 133. Stalter won nog nooit, Aphibarnrat behaalde al een drietal zeges op de Europese Tour, waarvan de laatste in 2015. Op de derde plaats volgde de Nederlandse Duitser Sebastian Heisele met 134 (-8).

Voor Golfreiswijzer.nlKlik hier voor het nieuwsarchief