Nieuws


14-09-2017

Dramatische start titelverdediger Luiten in KLM Open

Aan het slechte weer lag het niet, wel aan zijn slechte vorm. Joost Luiten startte de titelverdediging in het KLM Open dramatisch. Op de eerste vier holes van The Dutch in Spijk maakte de 31-jarige Rotterdammer vier bogeys! Na een par op hole 5 ging het wel wat beter met twee birdies en ook nog twee bogeys. Bleef overeind dat hij met 75 (+4) geen beroerder begin kon maken aan het 98ste KLM Open, dat ZIJN toernooi heet te zijn sinds zijn overwinningen in 2013 en 2017. Deze 75 gaat trouwens de geschiedenisboeken van de Europese Tour in als de slechtste openingsronde van een titelverdediger.

De stormachtige wind blies donerdag de vlaggen strak. Regenbuien dwongen het publiek te schuilen onder de paraplu. Toch was goed golf Ún goed scoren op de Dutch best mogelijk. In de flight van Luiten kwamen zijn vrienden Bernd Wiesberger (Oostenrijk) en Chris Wood (Engeland) onder precies gelijke omstandigheden wel degelijk tot scores onder par, respectievelijk met 66 -5) en 70 (-1).

Even eerder finishte Maarten Lafeber glorieus. De bondscoach van de golffederatie ging rond in 68 slagen (-3) en positioneerde zich in de kopgroep van het klassement, aangevoerd door Wiesberger. Lafeber kon bogen op twintig jaar ervaring als professional golfer. Hij wist donders goed hoe de baan en de omstandigheden aan te pakken. 'Als het moeilijk wordt, kom ik goed tot mijn recht', verklaarde hij na afloop genoegzaam.

Ook onervaren spelers konden goed spelen. Max Albertus, een nieuwbakken professional van 23 jaar, hoorde woensdagavond laat dat de Fransman Victor Dubuisson zich had teruggetrokken. Hij mocht invallen en deed dat, onbevangen spelend, geweldig goed met een rondje 69.

Max Albertus zes slagen beter dan Joost Luiten. Een nieuwe titel leek na de eerste dag al schier onmogelijk. Ik zal moeten knokken om in het toernooi te blijven', , wist Nederlands enige vaste speler op de Europese Tour, 'en dat ga ik zeker doen. Vandaag heb ik een draai om de oren gekregen. Het was een van vervelende dagen. Ik miste enkele fairways en had minder vertrouwen op de greens. Twee keer een drieputt. Elke afslag die niet op de fairway landde, werd een bogey. De kansen die ik wel kreeg heb ik niet benut. Aan de omstandigheden lag het niet. Het was allemaal best goed te doen. Mijn medespelers hebben dat ook laten zien.'

Voor Golfreiswijzer.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief