Nieuws


01-02-2017

Trump's handicap

Donald Trump bezit elf golfbanen, waarvan twee in Schotland; Aberdeenshire en Turnberry, beide miljoenen verliesgevend. Geen wonder dat hij Theresa May, de premier van Groot-BrittaniŽ, als eerste buitenlandse regeringsleider op het Witte Huis uitnodigde. De nieuwe president van Amerika is geen man van halve maatregelen. Daar heeft hij direct na zijn beŽdiging ondubbelzinnig blijk van gegeven. De wereld is danig in beroering geraakt.

Toen Trump alleen nog maar een stinkend rijke magnaat was, legde hij een golfer een levenslang golfbaanverbod op. Tijdens een partij op Trump's baan in West Palm Beach hanteerde die speler zijn driver om een agressieve zwaan naar de andere wereld te helpen. Het betrof een uit AustraliŽ geÔmporteerde zwarte zwaan, kostprijs ruim duizend dollar. Het dier was populair onder de golfers en had zelfs een naam gekregen: Alex. Trump raakte zů ontstemd dat hij de killer de toegang tot al zijn golfbanen voor het leven ontzegde.

Donald Trump is zelf ook een golfer en hij beweert meteen maar de beste te zijn van alle presidenten die de VS heeft gekend. Hij heeft immers een stuk of veertig clubtitels gewonnen. De beste president-golfer? Het schijnt dat hij het met de officiŽle golfregels niet al te nauw neemt. Tsja, dan kun je gemakkelijk een single handicap hebben.
Geen van zijn voorgangers bezat een single handicap, hoe vaak ze ook speelden. Franklin Roosevelt was een gemiddelde speler voor hij op zijn 39ste moest stoppen door polio. Dwight Isenhour begon elke dag met een serie golfswings en liet voor zijn oefeningen een green bij het Witte Huis aanleggen. 'Ike' was lid van Augusta National waar hij een boom naar zich genoemd kreeg omdat hij daar altijd zijn bal in roste: 'Ike's Tree'. John F. Kennedy zou altijd rond de 80 slagen spelen maar hij wilde het publiek niet laten weten dat hij golf speelde. Richard Nixon kwam nooit onder de 12, Gerald Ford speelde heel graag, maar hij was met zijn afzwaaiers levensgevaarlijk voor toeschouwers. George H. Bush was een snelle speler, 18 holes binnen twee uur, van handicap-20. Zijn zoon George W. Bush speelde langzamer en beter, die kwam tot 10.
Tussendoor schitterde Bill Clinton op de fairways met zijn 'Billigans', zijn interpretatie van 'Mulligans'. Clinton sloeg telkens twee of drie ballen en ging dan altijd met de beste verder richting de hole. Bill kwam daar eerlijk voor uit. Barack Obama speelde tijdens zijn achtjarige presidentschap meer dan duizend ronden golf, maar hij haalde nooit een single handicap. Hij bekende: '13'.
Nu is Donald Trump de beste van alle presidenten, want hij heeft officieel 2.8. Knap voor een 70-jarige! Er bestaan talloze verklaringen over hij zijn score manipuleerde, maar geconfronteerd met de vraag of hij vals speelde, riep hij: 'Wij golfen niet vals, wij golfen goed.'

Column voor Regio Golf Magazine, februari 2017


Klik hier voor het nieuwsarchief