Nieuws


06-01-2017

Join The Pro voor clubspelers en vrije golfers

Sam Torrance was in de jaren tachtig een van de beste golfers van Europa. De ervaren Schot met tientallen overwinningen op zijn naam triomfeerde in 1983 in het Portugese Open dat op de Troia GC werd gespeeld. Torrance was de enige die op deze door Robert Trent Jones Sr ontworpen topbaan over vier ronden onder par wist te spelen, -2. De Portugees Joao Figuerado die na twee ronden de schifting had overleefd, deed als 70ste veertig (!) slagen meer dan winnaar Torrance. De kwaliteit van de golfcourse kan er niet sterker mee worden omschreven.

De Troia GC ligt op een schiereiland dat de kustzee van Setubal scheidt van de Atlantische Oceaan. Het resort met de championship course is in 20 minuten bereikbaar met de veerboot vanaf de stad Setubal, niet ver van Lissabon. Van de veerboot af is het nog een paar minuten tot de eerste tee. Troia behoort tot de top van de golfaccommodaties in het met golf rijk gezegende Portugal, maar deze baan blijkt zelden overbevolkt. De Nederlandse professionals die in december een oriëntatiereis maakten naar de regio Lissabon waren zonder uitzondering lyrisch over Troia GC. Andrew Evans, met zijn Golf Academy werkzaam op De Vlietlanden in Noord-Holland, zegt onomwonden: 'Troia komt absoluut in mijn top-drie golfbanen te staan. Na Royal Birkdale in Engeland op nummer twee.' (Royal Birkdale bij Liverpool is de geboortegrond van Evans).

Andrew Evans is een van de pro's die van tijd tot tijd met clubgolfers en amateurs naar (zonnig) buitenland trekt om gezamenlijk te spelen en te trainen. En een beetje vakantie te vieren natuurlijk. 'Join The Pro' is een programma dat speciaal is ontwikkeld door 3D Golfvakanties. Het staat voor 'Ga mee met de Pro'.

Totaal iets nieuws is het niet. Vroeger en nu organiseerden ondernemende pro's ook wel buitenlandse trainingsstages met amateurs, veelal clubleden. Golfreisbureaus die vakanties organiseren zijn schier ontelbaar. Voor 3D Golfvakanties, voor wie de pro's Tom van Haaren, Andrew Evans, Alastair Donald, Isi Kokke en Martine Martens zich inzetten, is 'Join The Pro' een stuk specialisme. 'Wij hebben graag groepen, liever dan individuelen”, vertelt Bert Trommelen van 3D Golfvakanties,'groepen van de pro's, businessclubs of bedrijven. De pro's nemen veelal clubleden mee. Wij nemen ook mensen van verschillende clubs. Bij lang niet alle golfclubs organiseren de pro's buitenlandse stages. Er zijn in Nederland ook veel vrije golfers, die geen band met een club hebben. Onze reizen hebben een open inschrijving, middels de website www.jointhepro.nl/project/about-jointhepro/ De vrije golfers willen wij ook een mogelijkheid bieden om op locatie in de winter te trainen, te spelen op mooie banen en hun handicap te verbeteren. Wij houden bij het formeren van groepen ook rekening met het niveau van de deelnemers. Voor een speler met handicap-4 kan een week spelen met handicappers-30 niet zo plezierig zijn, als hij dat niet vantevoren weet. Dan ben je niet happy. Daarentegen kan het een genot zijn met spelers van ongeveer gelijk niveau.'

Join The Pro is trainen en golf spelen. Een weekprogramma bestaat globaal uit zeven overnachtingen, vijf keer spelen en drie dagen training. De lessen zijn van 9 tot 11 uur, daarna lichte lunch en vanaf 12 of 13 uur de baan in voor een wedstrijd of voor les in de baan. In principe per acht deelnemers een pro. Bij meer dan acht mensen zijn er meer pro's om de deelnemers te dienen.

Isi Kokke, van Golfschool Zeegersloot in Alphen aan den Rijn, heeft ervaring met groepen golfers in het buitenland. Hij zegt: “Mensen worden gedurende zo'n week absoluut betere golfers. Door de specifieke oefeningen leert men ontzettend veel. Mijn ervaring is dat men het heel leuk vindt.”
Kokke geeft een uitleg van een week, ervan uitgaande dat hij niet alleen de pro is maar ook de reisorganisator.'Ik kan altijd een programma maken met een prijskaartje, waarin de vlucht niet is opgenomen, of niet de kosten van het vervoer van de golftassen. Dat doen wij niet. De mensen moeten op voorhand precies weten wat ze kwijt zijn. De enige additionele kosten zijn die van extra drankjes of het (culturele) uitstapje op de vrije dag. Verder niets.'
Hij werkt sinds het werkbezoek aan een week in de regio van Lissabon. Vliegen naar Lissabon, zeven overnachtingen in Hotel Sana Sesimbra aan de kust, kamers met zeezicht, vijf keer een viergangendiner inclusief drank (toprestaurant!), vijf keer 18 holes golfen (Aroeira dat 2x 18 holes heeft, Quinta do Peru 2x en Troia met een overtocht over water in een catamaran), 8 uur lessen op de drivingranges en oefencentra van Aroeira en Quinta do Peru alsmede tijdens de ronden in de baan. Alles door de bank genomen onder ideale omstandigheden die niet snel (of gedurende lange tijd) in Nederland worden aangetroffen: snelle greens en mooie glooiende fairways.

Aroeira Golf uit 1973 heeft twee verschillende 18 holes banen en geniet een grote reputatie. In het zuidelijke Sintra heuvelgebied, niet van van Cascais' stranden, ligt ook het hoogwaardige Resort Penha Longa. Zeer luxueus in alle opzichten met een zestal restaurants, zwembaden, wandel- en fietsroutes, tennisbanen en een manège naast 27 uitdagende holes en nog andere voorzieningen, maar ook gezegend met een prijskaartje. Penha Longa was drie keer de locatie voor het Portugese Open, de laatste keer in 2010 toen de Deen Thomas Björn zegevierde.
Niet ver van Penha Longa is de Montado GC gelegen tussen de wijngaarden Hotel, restaurant en bar zijn daar zeer basic maar de golfbaan met waterstromen en meren kan elke toets der kritiek doorstaan. Die is net als de andere in de omgeving van eminente kwaliteit. De greens zijn groot en snel, putten is er een uitdaging. Voor wie hoofdzakelijk wil golfen en trainen, zoals vooral veel Zweden doen, is Montado een prima accommodatie. De achttiende hole op een eiland is een schitterende afsluiting van de ronde.

Vooralsnog gaat 3D Golfvakantes met Join The Pro uit van een viertal reizen in het voorjaar en een viertal in het najaar. Met minimaal acht mensen en een pro per reis. Trommelen: 'Het voorjaar als voorbereiding op de competitie onder ideale omstandigheden, het najaar als verlenging van de zomer. De golfstages gaan niet alleen naar Portugal (Regio Lissabon, Algarve). Zij gaan ook naar de Azoren, Spanje (Zuid-Spanje, Alicante) en Italië (Sicilië). Duitsland en Noord-Frankrijk komen daar ook bij. Onze pro's Martine Martens, Isi Kokke, Tom van Haaren, Andy Evans en Alastair Donald gaan het doen.'

Voor Regio Golf Magazine, januari 2017


Klik hier voor het nieuwsarchief