Nieuws


12-07-2016

Mug wordt olifant

Jason Day, nummer 1 van de wereld, zijn Australische landgenoten Adam Scott en Mark Leishman, de Zuid-Afrikanen Charl Schwartzel, Louis Oosthuizen, Brendan Grace, Vijay Singh (Fiji), de Fransman Victor Dubuisson, de Amerikanen Dustin Johnson en Jordan Spieth alsmede de Ieren Shane Lowry en Rory McIlroy bedanken voor de Olympische Spelen in Rio.
Dit twaalf topgolfers heeft verschillende redenen opgegeven waarom zij hun neus optrekken voor deelname. De veruit meest voorkomende is angst voor de mug die met steken het zika-virus kan verspreiden, gevaarlijk voor zwangere vrouwen die daardoor baby's met (te) kleine hoofdjes zouden kunnen baren.
Verwacht wordt dat nog meer golfers zullen bedanken. De Engelsman Lee Westwood, die nog geen beslissing nam, verklaarde: “Voor veel sporters zijn de Olympische Spelen het hoogtepunt. In golf niet.” Wie volgt?
Heeft Westwood daar een punt? Er zijn bij de O.S. geen stuivers te verdienen, zoals bij grote toernooien. Op de tours vliegen wekelijks miljoenen en tonnen naar bankrekeningen van prijswinnaars.
Want dat is wel het punt. Wanneer een pot geld als pakweg bij The Open in Rio klaarstond zouden alle topgolfers met plezier deelnemen aan het eerste olympische golftoernooi sinds 1904. Muggen? Zika-virus? Ach wat!
Bedanken is muggenziften. Aan de komende O.S. nemen tienduizend sporters deel. Amper drie van de tienduizend zijn bang voor de zika-muggenprik. Drie op tienduizend is 0,0033 procent. Van de vijftig gekwalificeerde golfers hebben nu elf aangekondigd (onder wie de top-4 van de wereld) niet te zullen deelnemen: 24,0 procent.
Hoeveel kans lopen de golfers dat ze gestoken worden? Die kans is kleiner dan de 0,0033 procent andere atleten. En dan nog, wanneer ze het Olympisch Dorp te min vinden, kunnen de golfers logeren in veilige hotels. Voor buiten hebben ze insecten-werende middelen. Door weg te blijven maken zij van een mug een olifant.
Bij golf in Rio is een gouden medaille te winnen, een zilveren en een bronzen. Olympische comités in landen belonen winnaars met een extra premie. In Nederland is dat net genoeg om een kleine auto van te kunnen kopen.
Boycotten om een muggetje is niet bepaald een eerbetoon aan de sport die na 112 jaar terugkeert op het olympisch platvorm. Golf wel de sport, waar zij zoveel in hebben kunnen bereiken. Status en welstand.
Wanneer hun sporttalent niet voor golf maar voor boogschieten was geweest, zouden dezelfde 'dienstweigeraars' staan te trappelen voor de Olympische Spelen.
Joost Luiten kampt niet met enig probleem. 'Onze' Joost gaat op zeker naar Rio en hij gaat voor goud. Hij zou de Spelen voor geen goud willen missen. Hij ziet uit naar ontmoetingen met al die andere topsporters op de Olympus. En als hij goud wint zal dat voor hem veel meer betekenen dan de titel in een rijkelijk gedoteerde andere wedstrijd.

Voor Regio Golf Magazine, juli 2016


Klik hier voor het nieuwsarchief