Nieuws


15-10-2015

Platini golft in zijn uppie

Het was op een mooie lentedag aan de Côte d'Opale in Frankrijk dat wij Michel Platini ontmoetten op de golfbaan Les Pins in Hardelot. De swing van een der allerbeste Franse voetballers zag er bij lange na niet zo elegant uit als toen hij in zijn jonge jaren vrije trappen en strafschoppen in het doel schoot. Zijn dodelijkheid tussen de kalklijnen met de rechtervoet, kon hij met zijn golfclubs niet eens benaderen. In corpulente fysieke staat bleek de inmiddels tot president van de Europese Voetbal Unie (UEFA) verheven superstar niets meer dan een doorsnee golfer zoals er miljoenen over de Europese velden struinen.
Maar wat zou het? Iedereen zijn portie gelukzaligheid tussen tee en hole met de houtjes, ijzertjes en het puttertje!
Wat die mooie lentedag opviel, was dat Michel Platini golf speelde in zijn uppie. Misschien liep hij te trainen voor een liefdadigheid-toernooi, waarvoor hij vanzelfsprekend uitnodigingen krijgt, en hij niet graag zou willen afgaan. Hij vertelde dat niet, want hij liet blijken met anderen absoluut geen contact te willen hebben. Het liefst ook had hij willen (kunnen) verhinderen dat er een fotootje van hem werd gemaakt. Die indruk kregen wij tenminste. Als blikken konden doden...
Hoe kon het anders dat deze grootheid in zijn dooie eentje een rondje golf speelde? Alleen golfen is toch geen barst aan? Je rommelt maar wat. Je legt de bal goed. Haalt de bal onder de struik vandaan. En je speelt verder. Nota bene in de sport waar je je eigen scheidsrechter bent! In een sport waar je alleen genoegen haalt als je de regels hebt gerespecteerd?!
Misschien had M.P. die mooie lentedag al een probleem met het eigen scheidsrechter zijn. Eerlijk spelen. Hij kwam aan de bestuurlijke top van de UEFA - en in de Board van de FIFA - om van alles te hervormen. Dat lukte lang niet allemaal. Hij ging tegen Sepp Blatter aanschurken. Sepp Blatter van wie al twintig jaar bekend is dat hij zo corrupt is als de hel. (Gelukkig golft hij nooit). Welgeteld 1,8 miljoen euro heeft Platini gevangen voor de steun aan de Zwitserse potentaat.
Samen zijn ze geschorst. Voor negen maanden. Maar dat betekent eenvoudig: voor het leven. Platini was allang steenrijk door zijn klasse als voetballer. Hij had een koninkrijk als UEFA-president en toch moest hij zonodig 1,8 miljoen uit de pot van de FIFA aannemen. Hij kan voortaan gaan golfen, golfvrienden maken en leren zijn eigen scheids te zijn.

Column voor Regio Golf Magazine, oktober 2015


Klik hier voor het nieuwsarchief