Nieuws


14-09-2015

Thomas Pieters wint KLM Open 2015

Thomas Pieters is de 96ste winnaar van het KLM Open. Voor de pas 23-jarige Belg was het de tweede toernooizege in drie weken op de European Tour. Hij won vorige maand ook al de Czech Masters. Joost Luiten was net als vorig jaar de beste Nederlander, maar wel op de enigszins teleurstellende√ā¬ 23ste plaats.
Pieters won het KLM Open dankzij een laatste ronde in 65 slagen en met een totaalscore van 19 onder par. Hij verdiende met zijn zege 300.000 euro.

De Belg was al binnen, toen de Engelsman Lee Slattery op zijn laatste hole de kans kreeg om een play-off met Pieters af te dwingen. Maar Slattery miste een ogenschijnlijk makkelijke putt en werd gedeeld tweede, samen met de Spanjaard Eduardo De la Riva, die vanuit het achterveld de sprong naar de top-3 maakte. Slattery had met een titel in Zandvoort een bijzondere prestatie kunnen leveren. Vorige week won hij namelijk ook al het toernooi in Moskou.

Pieters treedt met zijn zege in het Dutch Open in de voetsporen van zijn legendarische landgenoot Flory van Donck, die het toernooi vijf keer won. Voor het laatst in 1953. "Ik kan het nauwelijks beseffen", stamelde Pieters een half uur na het winnen van de titel. "Dit is een nog veel mooiere overwinning dan de eerste in TsjechiŽ. Ik hield serieus rekening met een play-off, dus ik heb ook wel een beetje te doen met Slattery. Hier winnen is heel mooi. Er waren niet alleen veel Belgische fans, ik heb ook veel Hollanders mij horen aanmoedigen."

Joost Luiten, de beste Nederlander, had zichzelf meer voorgesteld van het KLM Open. Na de eerste dag stond de Nederlander nog in de top-5. Hij eindigde op een gedeelde 23ste plaats. "Dat is dan geen resultaat waar je vrolijk van wordt", zei hij na zijn laatste ronde in 67 slagen. "Het was deze week te wisselvallig. Na een goede hole volgde vaak een slechte. Ik voelde me een jojo in de baan, ook wat emoties betreft. Het is moeilijk om daar mentaal mee om te gaan."

Ook was voor het tweede opeenvolgende jaar hole 13, een relatief makkelijke par-4, een hoofdpijndossier voor de 29-jarige Bleiswijker. Vorig jaar speelde hij die hole over vier dagen in +4, dit jaar in +3. "Die hole is me kennelijk niet goed gezind. Ook tekenend voor dit jaar. Ik heb te veel makkelijke fouten gemaakt."

Wil Besseling, de enige andere Nederlander die na twee dagen de schifting had overleefd, beŽindigde het KLM Open als 47ste. Voor de Noord-Hollander, die normaliter een niveau lager speelt, was dat een prima resultaat.

Ook opvallend was de klassering van de 66-jarige Tom Watson (47ste). De Amerikaan, gekomen als publiekstrekker, haalde ook het weekeinde en bleef op alle vier de dagen onder de 70 slagen. Volgend jaar neemt de winnaar van acht majors afscheid van het wedstrijdgolf op het hoogste niveau.

Het KLM Open, dat in vier dagen ongeveer 45.000 toeschouwers trok, werd dit jaar voorlopig voor het laatst op de Kennemer Golf & Country gespeeld. Volgend jaar vindt het toernooi plaats op The Dutch in het Gelderse Spijk bij Gorinchem.


Klik hier voor het nieuwsarchief