Nieuws


22-05-2015

Champagne voor hole-in-one

Nijvere cijferaars berekenden dat de kans op een hole-in-one voor de doorsnee golfer 1 op de 33.000 is. Andere rekenkundigen kwamen op 1 op 12.700 uit. Voor professional golfers is de kans aanzienlijk groter: 1 op 3.720.
Vier keer zo grote kans voor professionals, en dat hebben onze 'Grote Vier' op de Europese Tour tijdens de vijftien jaren van deze eeuw wel bewezen: Rolf Muntz maakte twee keer een hole-in-one op het hoogste niveau, Joost Luiten eveneens twee keer, Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber maar liefst drie keer. Luiten (Audi), Lafeber (Volvo) en Derksen (BMW) kregen voor hun rake schot een mooie auto. Derksen won in Hong Kong ook eens een dikke staaf goud en op de Kennemer in Zandvoort een fles champagne.
Sinds jaar en dag zijn in de grote kampioenschappen voor professionals meer mooie prijzen te verdienen met een 'ace'. Zo won de Engelsman Andy Sullivan op de Kennemer tijdens het KLM Open een ruimtereis.

Een hole-in-one is een bijzondere gebeurtenis. Een feest dat kostbaar kan zijn, want de etiquette schrijft voor dat de gelukkige maker iedereen in het clubhuis trakteert, bij voorkeur op champagne. De kosten kunnen dan behoorlijk oplopen, maar men kan zich ervoor verzekeren.

Een hole-in-one maakt de golfer in elk geval gelukkig, zo groot is de kans er een te maken niet en er lopen op deze aarde golfers rond - ook bijzonder goede – die het nooit lukt. , wat tot een frustratie kan leiden. Jack Nicklaus, de grootste golfer aller tijden, was als een kind zo blij toen hij onlangs op 75-jarige leeftijd tijdens de Par-3 Contest voorafgaand aan The Masters een hole-in-one sloeg. In het heiligdom van Augusta National was hem dit nooit eerder gelukt, al deed hij wel vijftig keer mee.

Bij de Bols Hole In One Club zijn sinds 1927 officieel 18.543 datum 4 mei 2015 leden geregistreerd, uit Nederland maar ook andere landen. Zij hebben allen een diploma ontvangen en zijn lid voor het leven. De duizenden staan vereeuwigd in de Bols Hole in One Wall of Fame te Amsterdam. De opening, een zevental jaar geleden, werd verricht door de golfpro Cees Dorrestein die in zijn leven 14 holes-in-one heeft gemaakt en daarmee Nederlands recordhouder is.

De makers van een hole-in-one komen uit alle geledingen van ons alsmaar groeiende golfleger. Van jong tot oud. Danea Borgart was acht jaar toen zij op Sluispolder een hole-in-one maakte. In Palm Air Sarasota sloeg de 103-jarige Gus Andreone voor de achtste keer zijn bal in één klap in de hole. De 29-jarige competitiespeler Stefan Schaap maakte een hole-in-one op de par-4 vierde hole van zijn homecourse Heemskerkse, tevens een albatross, want drie onder par.

Bij de 18.543 spelers met een hole-in-one horen ook Bekende Nederlanders. Sommige van de BN´ers speelden zó goed dat zij er zelfs meer dan één op hun erelijst zetten.

Hockeyer Ties Kruize (62), uit Den Haag speelde 202 interlands en scoorde als spits van Oranje 167 keer. Hij scoorde twee keer een hole-in-one in de 44 jaar dat hij golf speelt. Hij vertelt: “De eerste was op de Rosendaelsche tijdens de golfdag van Nationale Nederlanden. Ik speelde met de directeur van NN en hij vond het leuk om de hole-in-one te vieren door een rondje te geven aan alle mensen die daar die dag waren. Het is een mooi feestje geworden waar wel een afknapper bij kwam. Die golfdag had plaats ten tijde van het EK voetbal en wij keken op tv naar een wedstrijd die door Nederland werd verloren. Welk jaar het was kan ik me zo gauw niet meer herinneren. Zo lang geleden. Mijn tweede hole-in-one sloeg ik op mijn club, de Koninklijke Haagsche, op de twaalfde hole. Ik speelde die dag met een goede vriend Philippe uit België, de baas van de Bossenstein Golf & Polo Club. Hij vond het zo mooi dat hij in het clubhuis champagne ging bestellen. Bleek er helemaal geen champagne in huis te zijn.... Philippe heeft mij er nog vaak mee geplaagd. In België is zo'n manco onbestaanbaar.”

Tom Okker (71), Nederlands beste tennisser aller tijden met 100 toernooizeges (22 enkel- en 78 dubbelspel) en in 1969 derde op de wereldranglijst, heeft vier holes-in-one gemaakt. In vier verschillende landen: Carnoustie (Schotland), Noordwijk, Engelberg (Zwitserland) en Erinvale (Zuid-Afrika). De laatste is van zeer recente datum. De locale krant 'Het Volksblad van Somerset West’' schreef: “Na sy kolhou op die 9de putjie van die Somerset buiteklub Erinvale, het die Hollander Tom Okker, oud tenniskampioen, ’n glimlag geflits met soveel energie, dat die dagelikse kragonderbrekings in die Kaap is afgesit. Gevraag na sij kolhou meld die oud kampioen dat hij ’n yster 5 had gemoker om die bal in die blikkie te jaag.” (Kolhou is Afrikaans voor hole-in-one).

Vier holes-in-one, dat is niet niks. Okker: “Het is een kwestie van geluk. Je moet met je val wel in de buurt van de vlag komen, natuurlijk. Op Carnoustie stond veel publiek te kijken. Ik speelde met Maarten Lafeber in het Dunhill Championship. Ik zag de bal niet in de hole gaan, want de green lag achter een heuvel. Maar de mensen klapten en juichten. Bij de green begreep ik pas wat er gebeurd was.”

Journalist Rob Hoogland (64), de meest gelezen en invloedrijkste columnist van Nederland, schreef al 7000 columns op pagina 3 van De Telegraaf, maakte één hole-in-one. Zijn verhaal: “Wij schrijven 20 september 2004. ik neem deel aan de Dassenburcht Omloop, een jaarlijkse wedstrijd van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten (NVGJ). Plaats van handeling: Golf & Businessclub De Scherpenbergh in Lieren. De tweede negen zijn net geopend. Mijn flightgenoten zijn Leo van de Ruit en de onvergetelijke Pim Stoel, die helaas niet meer onder ons is. Bij de nieuwe hole 4, een par-3 van 130 meter, trek ik mijn ijzeren 6 uit de tas. Er staat een lichte tegenwind, ik sla een punch die er goed uitziet, maar kan niet zien waar de bal landt omdat de vlag achter een heuveltje is geposteerd. 'Hij zit in de hole', zegt Leo. 'Dat wordt champagne', grijnst Pim. Ik geloof er niks van. Maar verdomd, ik heb voor de eerste - en tot op heden enige - keer een hole-in-one geslagen. Gevoelens van euforie uiteraard, die op de volgende hole nog steeds overheersen: double bogey. We maken veel grappen en grollen onderweg, iedereen die ik tegenkom moet het weten, toch slaag ik erin de wedstrijd nog te winnen ook, hetgeen niet vaak gebeurt. Score: 39 Stablefordpunten. Er gaan in het clubhuis zeven flessen champagne doorheen. Ik schenk ze graag uit, mede dankzij de wetenschap dat mijn vrouw een maandje eerder, bij de aankoop van een nieuwe set, een hole-in-one-verzekering heeft afgesloten die tevens voor haar partner geldt. Uitkering: € 250. Kosten champagne: 7 x € 35 = € 245. Ik heb dus € 5 verdiend en besef nu pas dat ik daarmee mijn amateurstatus ernstig in gevaar heb gebracht. Hahaha!”

Voormalig topgolfster Alice Janmaat (68) uit Hilversum, won 20 nationale titels en bijna even zovele internationale titels. Zij behoorde lang tot de tien beste speelsters van Europa, maar is nooit professional geworden. Dat kon alleen in Amerika en kostte heel veel geld. Als amateur maakte zij drie echte holes-in-one en vier onechte. Zij vertelt over twee onechte op dezelfde hole direct achter elkaar. Een sterk staaltje golf. Alice Janmaat: “Het was op de zeventiende van de Kennemer. Ik speelde een oefenronde in mijn eentje als voorbereiding op het Internationaal Strokeplay Kampioenschap. Er stond veel wind. Met een houten 3 die ik wat korter beet pakte, sloeg ik een vieze lage bal. Plop, in de hole. Ik dacht, godsamme, dit kan niet waar zijn. Je kunt zo toch niet slaan? Dit is belachelijk Ik nam nog een bal, sloeg van dezelfde plaats weer zo'n lage vieze bal en weer: plop, in de hole! Totale waanzin. De dagen daarna heb ik het toernooi over drie ronden gewonnen, met 68 als mijn beste rondje, maar zonder hole-in-one.”

Topvoetballer Ruud Gullit (52) uit Amsterdam was Europees voetballer van het jaar in 1987. Hij voetbalde 20 jaar als professional, onder andere voor Haarlem, Feyenoord, PSV en AC Milan. Hij kwam 66 keer voor Nederland uit en maakte als international 17 doelpunten, waarvan een in de gewonnen EK-finale 1988 tegen Rusland. In zijn tijd bij AC Milan leerde hij golf te spelen, gelijk met Marco van Basten en enkele Italiaanse spelers. Intussen speelt hij van handicap 7 op zijn homecourse Houtrak en verder in wedstrijden voor BN'ers en op uitnodiging, zoals het Alfred Dunhill Championship in St. Andrews en andere Pro-Ams. Ruud Gullit maakte een hole-in-one op Veldzijde in Wilnis. Een interview wenst hij daarover niet te geven. Wel vertelt hij dat hij op een vrij lange par-3 van Veldzijde een houten 5 gebruikte voor een slag tegen de wind in, want het was niet zo'n best weer. Hij speelde met een drietal vrienden. Na de ronde heeft hij zijn hole-in-one niet gemeld in het clubhuis, dus werd er ook niet gecelebreerd, en meldde hij zijn unieke slag niet aan bij het secretariaat van GC Veldzijn om het diploma te kunnen bekomen.

Oud-topvoetballer Ronald de Boer (45), nu voetbalanalyticus, speelde 67 interlands en maakte 13 doelpunten in Oranje. Hij speelde voor Ajax, FC Twente, Barcelona, Glasgow Rangers en in Qatar. Ronald is een betere golfer dan zijn tweelingbroer Frank, de succesvolle coach van Ajax. In Qatar perfectioneerde Ronald zijn golfspel, maar hij scoorde nooit een hole-in-one. Zijn (ex-)vrouw Sharon wel. En hij was er bij, in Zuid-Afrika tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Sharon (nu Hendriks-Cohen) en Ronald speelden samen in Johannesburg. Sharon: “De dertiende hole moest over water worden gespeeld. Ik nam een ijzertje 7. Er stond wat wind. Ik sloeg en raakte de pin en zag een stuitertje. De caddie zei: 'Your ball is in the hole'. Ik kon het niet geloven. Neeeeee! We liepen over het bruggetje en ja, daadwerkelijk lag mijn bal in de hole. In het clubhuis was een bruiloft gaande. Zoveel mensen! Wij hebben in overleg met de director van de club de caddies getrakteerd en is er een certificaat opgehangen dat ik een hole-in-one had gemaakt. Ronald was er zo trots op dat hij er 's avonds in NOS Studio Sportzomer van Tom Egbers en Jack van Gelder op televisie over mijn hole-in-one heeft zitten vertellen.”

Voormalig autocoureur Jan Lammers (59) uit Zandvoort won de 24 uur van Le Mans en talloze andere races. Hij racete ook in de Formule 1. Golf speelt hij niet zo vaak, meestal in Zandvoort. Hij maakte één hole-in-one, op de Haarlemmermeersche in Cruquius, eind jaren negentig. Hij vond het niet zo bijzonder: “Een korte par-3 naar een eiland-hole. We moesten de kleine baan spelen omdat de grote baan bezet was. Ik sloeg de bal op de green en, naar even later bleek, in de hole. We hebben het informeel gehouden.”

Professional golfer Niels Kraaij (44) uit Zeist speelde in 1999 op de Europese Challenge Tour. In Moskou sloeg hij zijn bal op de 186 meter lange par-3 met een 'slamdunk' rechtstreeks in de hole. Geen stuit of rolletje, rechtstreeks in de hole. Bij elke par-3 van de Moscow Golf & Country Club was 18.000 dollar te verdienen. Maar bij de bewuste achtste hole stond een BMW 5251 te glanzen in de zon. Waarde 100.000 gulden. Het publiek zag in hem een wonderman, een tovenaar uit Holland. Mede door zijn 'ace' beëindigde Kraaij het toernooi als vijfde. Bij de huldiging koos Kraaij voor de waarde van de gewonnen BMW, omdat hij niet wist hoe de auto thuis te krijgen. Hij moest daarna heel lang op zijn geld wachten. Het werd niet de gestelde 100.000 gulden, maar 60.000. Hij kon er zijn schulden aan een oom mee aflossen en van de rest kocht hij een Volkswagen.

Gentleman-voetballer Klaas Nuninga (74) uit Winschoten, speelde voor GVAV, Alax en het Nederlands elftal (19 interlands), was ook bestuurslid van Ajax. Hij maakte vijf keer een hole-in-one. “Mijn eerste was speciaal. Ik speelde de Maandbeker op mijn club Almeerderhout in een flight met allemaal jonge jongens. Op de par-3 van de ronde omloop, 154 meter over water, nam ik een ijzeren-6. Het werd een mooie bal, maar ik dacht er verder niets bij. Maar die jonge kerels riepen: 'Klaas, hij zit erin!' Ik zei: 'Jaja, dat zal wel.' Op de green bleek mijn bal toch in de hole te liggen. Sensatie. De jongens namen mij op de schouders alsof het een kampioenschap met Ajax was. Zij juichten me toe en bleven lachen. Ik moest tachtig deelnemers aan de Maandbeker trakteren. Na die wedstrijd heb ik maar een verzekering genomen. Mijn tweede hole-in-one maakte ik met mijn tweede schot na een lost ball om toch een par te maken. Drie weken daarna maakte ik weer één. Twee in drie weken, maar de eerste was het allermooist.”

Profvoetballer Barry van Galen (45) uit Haarlem voetbalde voor Haarlem, Roda JC, NAC en AZ. Eénmaal speelde hij voor Oranje, uit tegen Andorra. 'De Geniale Gek' luidde zijn bijnaam. Toen hij negen jaar geleden met voetbal stopte en scout voor AZ werd, begon hij met golf. Hij maakte twee keer een hole-in-one. “Gek genoeg in mijn begintijd”, vertelt hij, “nu ik het een beetje kan, lukt het mij niet meer.”
De eerste hole-in-one was een buitengewoon lelijke op de Houtrak, de tweede een prachtige op Spaarnwoude. “Op de C-lus van Spaarnwoude vloog de bal als een raket weg. We zagen niet goed waar-ie bleef. We zochten rond de green, maar vonden tot onze verbazing de bal pas toen we in de hole keken. Bij mijn eerste hole-in-one speelde ik op Houtrak met Willem van Hanegem, Max Huiberts en Johnny Bosman. Op de par-3 veertiende, gelegen in het bos met rechts een groot water, topte ik mijn bal. Hij ging laag weg, rolde richting de green, kwam er op en verdween heeeel langzaam in de hole. 'Schei jij es effe gauw uit', zei Willem van Hanegem.

Voor Golf.NL Weekly


Klik hier voor het nieuwsarchief