Nieuws


03-03-2015

De ware grondlegger van de Tour

Henri Desgrange organiseerde in 1903 de eerste Tour de France naar een idee van zijn medewerker Geo Lefevre. De ware grondlegger van de Tour is niet de chef redacteur van de krant l'Auto (later l'Equipe), maar een haarkapper uit Tonneins in Zuid-West Frankrijk genaamd Theodore Joyeux. Vorig jaar passeerde de Tour-karavaan dit plaatsje tijdens de etappe naar Bergerac. In Tonneins lag de streep voor de dagelijkse tussensprint.

Theodore Joyeux was het laatste decenniumn van de negentiende eeuw een behoorlijk wielrenner. Hij nam deel aan de monsterraces als Parijs-Brest-Parijs over 1196 km (9e plaats), Lyon-Parijs-Lyon van 1049 km (3e) en Bordeaux-Parijs van 572 km (18e). In 1895 reed hij individueel zijn Ronde van Frankrijk. In negentien etappes achter elkaar trapte hij op zijn speciale fiets 5500 km. Gemiddeld 289 kilometer per dag! Met zijn 67 kg bij 1,70 m was Joyeux gemaakt door lange afstanden. Tijdens zijn 19-daagse tocht door Frankrijk waren de omstandigheden soms bar en boos. Hij verdiende 2200 francs.
In 1921, toen de Tour rust hield in Bayonne, erkende Henri Desgrange dat “het idee om een groot wieler-evenement te organisatie voortkwam uit het record van Theodore Joyeux.”
Zijn geboorteplaats Tonneins eerde de ware grondlegger van de Tour de France met een gouden plaquette op een standbeeld in het centrum van de stad.

Geschreven voor De Telegraaf, juli 2014


Klik hier voor het nieuwsarchief