Nieuws


26-08-2012

BUNKER BLUES komt begin september uit

Precies op de geplande datum komt het boek BUNKER BLUES uit. Nederlands no. 1 golfer Joost Luiten zal tijdens het KLM Open in Hilversum het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boek beslaat 320 pagina's over vallen en opstaan van Nederlandse golfhelden door journalist Leo van de Ruit en fotograaf Leo Vogelzang.

Het spel golf wordt in Nederland meer dan een eeuw gespeeld en zou zelfs 700 jaar geleden in Loenen aan de Vecht zijn uitgevonden. Pas tegen het einde van de twintigste eeuw evolueert golf van spel naar sport. Het Dutch Open bestaat 100 jaar. Slechts zes keer wint een Nederlander. Maarten Lafeber doorbreekt in 2003 een reeks van 55 buitenlandse kampioenen.

In ons land is golf pas in de 21ste eeuw topsport geworden. Vanaf 2000 behalen Nederlanders overwinningen in het buitenland en weren zij zich in internationale toernooien. De begaafdste spelers en speelsters bevinden zich nu op weg naar de wereldtop.

De top-50 van de wereldranglijst bereiken, laat staat de nummer-1-positie, is een uiterst moeilijke klus. Het gaat in golf om in zo min mogelijk slagen het doel te bereiken. Daarbij telt een monsterslag van 300 meter even zwaar als het laatste tikje van één centimeter.
Voor een overwinning moet alles kloppen en samenvallen. Nederlandse talenten zijn zich daar nu van bewust. Met dank aan een stel pioniers die in de vorige eeuw de wereld introkken met alleen hun swing als bagage. Zij moesten alles zelf uitzoeken en zich zien te redden in een vreemde omgeving. In het licht van de gouden eeuw voor het Nederlandse golf zijn hun avonturen in dit boek geschreven. Verhalen over mensen met een swing: Van Gerard de Wit tot Joost Luiten en Christel Boeljon.

Leo van de Ruit (1947) (foto) werkt meer dan 45 jaar als journalist. Eerder schreef hij een zevental boeken over verschillende takken van sport.

Leo Vogelzang (1953) is 40 jaar persfotograaf. Sinds 30 jaar fotografeert hij golfers bij kampioenschappen.

BUNKER BLUES – Vallen en opstaan van Nederlandse Golfhelden is uitgegeven door De Alk in Alkmaar. Het is verkrijgbaar via de boekhandel en www.bunkerblues.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief