Nieuws


03-04-2012

Dekker racet nachtmerrie voorbij

AMSTERDAM – Zij won in het weekend op de Amstel twee nationale lange-afstandstitels: de Tweehead met vriendin Nienke Groen en de klassieke Skiffhead, beide over 7,5 kilometer. Femke Dekker racete in Amsterdam de nachtmerrie van trainen en selecteren voorbij. ,,Ik ben een wedstrijdroeister”, zegt zij.
In beide wedstrijden reageerde zij een zware teleurstelling af. De tweevoudig wereldkampioene is namelijk uit de boot gevallen voor de Olympische Spelen. Zij zal in Londen alleen actief zijn voor een plaats in de Atleten Commissie van het IOC.

In Peking roeide Dekker in de vrouwenacht naar zilver. In 2009 en 2010 bezette zij de slagpositie in de acht en de vier bij de WK, won een keer brons, twee keer goud en nog eens brons. In 2011 maakte zij een moeilijke periode door, maar kwam sterk terug. Bij de WK in Bled moest zij invallen in de acht waarin Annemiek de Haan de belangrijke slagpositie bekleedde.

Na de kwalificatie voor Londen nam Dekker aan alle trainingen en selecties deel voor een plaats in de acht. Voor de definitieve opstelling viel de ervaren, gelauwerde en fitte roeister af. Een bittere pil. ,,Drie jaar heb ik gegeven voor de acht van Londen en ik heb het net niet gehaald, maar ik vind roeien te leuk om ermee te stoppen. Daarom ben ik gestart op de Amstel.”

Dekker zei ongelukkig te zijn over hoe de selectie is verlopen. ,,Ik had willen racen voor de positie van slagvrouw, maar van begin af aan mocht ik dat niet. Een beslissing van de coaches. Ook moest ik 'omboorden' naar bakboord. Twaalf jaar heb ik aan stuurboord geroeid. Bij de ergometer-testen kwam ik tot een halve seconde van mijn persoonlijk record. Ik was daar niet een van de sterksten, maar roeien in een acht is ook een proces van techniek en teamwork.”

Dekker gaat naar Londen namens NOC*NSF als kandidate voor de IOC Atleten Commissie. Zij zal daar inhoud geven aan de te voeren campagne. Voordeel: zij is in het Olympisch Dorp vrij van wedstrijdzorgen.

AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief