Nieuws


26-03-2007

Vlaggenschip eist voorrang

Vlaggenschip van Nederland. Kandidaat voor wereldtitel en olympisch goud. Dat is wat de vier-zonder-stuurman wil zijn. Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan Willem Gabriels en Gijs Vermeulen dulden in dat opzicht geen tegenspraak.
De vier vrienden waren de afgelopen twee jaar Oranjes beste roeiploeg met zilver en brons bij de WK’s van Gifu’05 en Eton’06 en eisen voor de twee komende seizoen de leidende rol weer op. Een levend bewijs openbaarde zich in een hete strijd op de koude Amstel tegen de nationale acht in de 35e Heineken Vierkamp.
Met in hun rug de vier afvallers uit een eerste selectie voor de nationale acht (Bart Sjenitzer, Christof Koenders, David Kuiper, Willem-Jan de Graaf) roeide de voor deze gelegenheid door Anne van der Staak gestuurde vier naar een ondubbelzinnige eindzege met onderweg drie afstandsoverwinningen. In het reserveshirt van Oranje, net als het Nederlands voetbalelftal wit met diagonale rode, witte en blauwe baan werd de 2500 meter met 9 seconden gewonnen, de 250 meter met 0,4 seconde en de afsluitende 5000 meter in een hagelbui met 13,9 seconden verschil. Eindklassement: 165.048 punten voor de vier met afvallers en 166,367 voor de eerste achtselectie bestaande uit Olaf van Andel, Reinder Lubbers, Simon Glazenborg, Roel Haen, Daniel Mensch, Diederik Simon, Gerritjan Eggenkamp en Mitchell Steenman, stuurman Niels van den Bovenkamp. I. De verenigingsacht van Nereus eindigde op grote afstand als derde met 172.502. De drie buitenlandse achten in de eerste divisie belandden op de laatste drie plaatsen 6e, 7e en 8e.
De verliesbeurt van de winnende formatie op de 750 meter kwam onder dubieuze omstandigheden tot stand. De acht nam, onder regie van routinier Diederik Simon, een ‘pikstart’ en won het lange sprintonderdeel met twee seconden. ‘Valse start’, meende Gijs Vermeulen en hij vocht in en rond het clubhuis een verbaal robbertje uit met zijn clubgenoot van Nereus.
Het protest dat volgde, werd door de wedstrijdleiding niet ontvankelijk verklaard. ‘Ze zaten te slapen’, vond Simon, ‘eigen schuld. Wij bouwden misschien één haal te vroeg op. Dat was alles.’
De clash tussen de achten met de top van de nationale boordroeiers maakte de 35e tweedaagse openingswedstrijd op de Amstel tot een veelbesproken hoogtepunt. Een oorlog op de rivier in de hoofdstad. Het soms barre weer gaf een extra dimensie aan de grimmige botsing.
De ongestuurde vier kwam als glorieuze winnaar uit de strijd, maar baalde wel een beetje dat niet alle vier onderdelen waren gewonnen. Dat was wel de opzet in de zucht naar het etiket ‘vlaggenschip van Nederland’. Het kwartet is de beste ploeg van Oranje.
De uitgebreide selectie voor de samenstelling van een nieuwe nationale acht in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking’08 vinden zij best, maar niet met hen in de procedure. Dat de Volkskrant de opbouw naar een nieuwe Holland Acht gedurende een lange periode een tweewekelijkse column wijdt aan dat proces, vinden zij afbreuk doen aan de kwaliteit en de prestaties van hun vier. ‘De media zouden ons als de belangrijkste boot moeten zien’, zei Matthijs Vellenga die in de ploeg van plaats heeft gewisseld met Jan Willem Gabriels, ‘wij menen dat we vooruit zijn gegaan ten opzichte van de afgelopen jaren. De concurrentie is wellicht ook gegroeid, dus zullen we moeten zien waar we uitkomen. Wij hebben er zelf vertrouwen in.’
Om het vertrouwen te vergroten heeft de vier de fulltime diensten van coach Mark Emke opgeëist wanneer zij in actie komen, bij training en wedstrijden.
Bij de 35e Heineken Vierkamp voerden de achten in de eerste divisie de boventoon in de decor vol dramatiek. Wind, regen en hagel striemden zo hard dat eerstejaarsroeisters zaten te huilen in de boot. Onervaren achten vielen zowat stil op de golven door de tegenwind. Onder de Berlagebrug voeren verblinde eerstejaars zich klem in de doorgangen. Veteranen sloegen voorover nog voor de finishlijn was gepasseerd.
Bij de vrouwen was er alleen strijd tussen twee clubteams. Skoll versloeg Nereus op alle vier onderdelen. De organiserende vereniging was gehandicapt door het ontbreken van Femke Dekker wegens een zwaar gekneusd staartbeen. Sofie Valk moest haar vervangen in de boot die werd voorgeslagen door Marit van Eupen met op boeg Kirsten van der Kolk. Skoll heerste met Annemiek de Haan op slag. Zij had nogal wat internationals in haar machinekamer zitten, onder wie Hurnet Dekkers en Marlies Smulders. Eindstand 187.483 tegen 192.027.

Geschreven voor bondsblad Roeien


Klik hier voor het nieuwsarchief