Nieuws


18-12-2011

Herhalingsoefeningen met een record

De 22ste NKIR stonden bol van de herhalingsoefeningen. Weinig nieuwe gezichten op het erepodium waar een clubje Nereïden en een bondsbestuurder blik en bloemetje weggaven.
In vijf van de twaalf officiële Nederlandse kampioenschappen beklommen dezelfde roeiers
het podium. In de categorie SA deden dit zelfs drie van de vier. Alleen Diederick van den Bouwhuijsen (Vidar - licht) was in de topklasse nieuweling. Harmen Eefting (Njord), Jenny van Dobben de Bruijn (Nereus) en Nienke van Hoogenhuyze (Triton " licht) prolongeerden hun titel.

Bij de SB allemaal nieuwe gezichten: Gover Viergever (Nereus), Jenny de Jong (Triton), Bart Lukkes (Proteus Eretes " licht) en Marije de Jong (Nereus " licht).

Bij de jeugd één titelprolongatie; door Wies Rebel (De Laak) bij de Meisjes-16. Haar clubgenoot Amos Keijser werd kampioen bij de Jongens-18. Vorig jaar was hij de beste bij de 16-jarigen waar dit keer Jaap Scholten (Spaarne) superieur was. Medien van der Laan (Hunze) won bij de Meisjes-18).

De beste prestatie was te bewonderen bij de vrouwen lichtgewicht. Geneeskunde-studente Nienke van Hoogenhuyze zegevierde in het kleinste NK-veld. De roeister van Triton had alleen Marie-Anne Frenken (Njord) als tegenstandster. In 7.06,7 won zij met een viertal seconden van de international. Het indrukwekkende eraan was dat zij de legendarische Marit van Eupen uit de recordboeken trapte. De olympisch kampioene LW2x en drievoudig wereldkampioene skiff licht trok in 2003 7.07,0 op de ergometer. Van Hoogenhuyze had zich minutieus voorbereid omdat wereldkampioene Ursula Grobler zou meedoen. De Amerikaanse houdt het wereldrecord bij de lichtgewichten met 6.54,7. Haar ergometer bleef leeg. Grobler meldde zich af wegens ziekte.

Jenny van Dobben de Bruijn won in de open klasse in 6.46,6. De Nereïde vond haar vijfde indoor-titel vanzelfsprekend. "Gezien het veld "(6) moest ik wel winnen, maar mijn eindtijd was teleurstellend. Ik wilde op zijn minst 6.43 halen." Toch hoopte zij te hebben bewezen fit te zijn voor een mooi seizoen 2012 op het water. "Het skiffen gaat momenteel uitstekend." Of zij nog international wordt in het olympisch jaar 2012? "Dat is aan René Mijnders en Susannah Chayes. Ik ben fit."

Harmen Eefting, voor de tweede keer Nederlands indoorkampioen, heeft de Olympische Spelen van Londen uit zijn hoofd gezet. "Ik ga voor een mooi jaar bij Njord. Ik ben geblesseerd geweest en nog niet in staat de zware trainingen van de nationale selectie te kunnen volbrengen", zei hij op Roei TV. "Ik ga Londen op tv bekijken en of ik voor Rio 2016 ga, zullen we later wel zien."

De NKIR gaan in de nabije toekomst mogelijk naar een ander tijdstip in het jaar in de hoop en verwachting dat dan alle Nederlandse toproeiers acte de présence geven. Voor de tweede keer op rij bevond de nationale selectie zich in een trainingskamp te Sabaudia. De toekomstige olympiërs roeiden een wedstrijd in achten (Gran Fondo) op de Tiber tegen Italiaanse ploegen.

ROEIEN, magazine van KNRB


Klik hier voor het nieuwsarchief