Nieuws


28-08-2011

Marie-Anne Frenken debuteert op WK roeien

Marie-Anne Frenken debuteert zondag te Bled in de WK roeien. De 25-jarige studente biologie start in de skiff lichtgewicht, een niet-olympische roei-discipline waarin Marit van Eupen tussen 2005 en 2007 drie keer op rij de beste van de wereld was. Kanshebster op goud is het in Alphen aan den Rijn geboren Njord-lid niet, maar de roeibond ziet in haar wel een kandidate voor de toekomst. ,,Of ik Rio 2016 haal? Dat moet ik maar zien”, zegt zij vanuit het trainingskamp van de Nederlandse ploeg.


In de WK op het Meer van Bled, een van de mooiste plekjes van de Balkan, is het overgrote deel van de olympische startbewijzen voor Londen te verdienen. Nederland zet onder andere in op de achten (m/v), de lichte vier mannen en de lichte twee vrouwen. Frenken heeft begin dit jaar mee-geselecteerd voor die twee, maar uiteindelijk viel de keus toch op het vertrouwde duo Maaike Head/Rianne Sigmond. Frenken: ,,Het was niet leuk om te verliezen. Jammer. Maar zij gaan naar hun derde WK samen. Ik ben wel uitgezonden in de skiff, maar ik behoor ook tot het team van de lichte dubbel.”


Wanneer het Rotterdamse Skadi-tweetje Head/Sigmond zich in Bled weet te kwalificeren middels een plaats bij de eerste acht van de WK dan is de weg naar Londen voor Frenken niet per definitie afgesloten. Voor Londen 2012 wordt er voor elke ploeg opnieuw geselecteerd. Marie-Anne loopt er niet op vooruit. “Zeker is dat ik bij de Spelen zal zijn, sowieso als supporter op de kant.”


Wat er verder ook gebeurt, Frenken is na de Olympische Spelen in 2013 nog steeds toproeister. ,,Het moet wel leuk blijven. Rio is pas over vijf jaar, niet zo gemakkelijk allemaal, dan moet je er onderweg wel heel veel lol in hebben.”

Progressie boeken is de andere kant. In de aanloop naar de WK Bled nam zij deel aan de trainingskampen van de Nederlandse ploeg in Mulhouse en Mantova, voor een deel werd zij getraind door bondscoach Jan Klerks, later ook weer door haar persoonlijke coach Nienke van Zijp, die is uitgeroepen tot roeicoach van het jaar 2010. ,,De techniek is nu beter, dat gaat zich uitbetalen”, kijkt zij optimistisch vooruit.


Marie-Anne Frenken ging in 2010 op eigen kosten naar de World Cup in Luzern. Zij eindigde als twaalfde. Dit jaar nam de KNRB haar mee naar de World Cup in München en haalde zij zowaar de finale: zesde. ,,In München waren nog niet alle toppers aanwezig”, herinnert zij zich. Twee maanden later waren in Luzern alle toppers uit het lichte skiff-veld er wel. Weer werd Frenken zesde, een vooruitgang derhalve. In het vliegtuig terug naar huis vertelde technisch directeur René Mijnders haar dat zij uitzending naar de WK had verdiend. Zij is er buitengewoon blij mee. Wat het wordt in Bled? Zij: ,,In de World Cup is het toernooi samengeperst in twee dagen. Bij de WK zit er tussen elke race een dag rust. Heel graag zou ik daar weer de A-finale willen varen en dan proberen mee te doen voor de medailles.”

Leidsch Daglad


Klik hier voor het nieuwsarchief