Nieuws


15-08-2011

Debutant Keegan Bradley wint 93ste USPGA

Het 93ste US PGA Championship is gewonnen door een debutant. De 25-jarige Amerikaan Keegan Bradley speelde nooit eerder een major. Hij versloeg in een playoff over drie holes zijn negen jaar oudere landgenoot Jason Dufner. De Deen Anders Hansen eindigde op de derde plaats als beste Europeaan.

De laatste major van het seizoen kreeg een sensationele ontknoping. Met nog drie reguliere holes te gaan kwam Keegan Bradley op vijf slagen achterstand tegen Dufner. Hij maakte een afschuwelijke triple-bogey toen hij zijn bal over de green in het water chipte. De winnaar van het Byron Nelson Championship eerder dit seizoen (ook in een playoff), achtte zich daarna kansloos voor de titel. “Laat ik er niet helemaal een rommel van maken”, nam hij zich voor. Prompt produceerde hij op de zestiende en zeventiende birdies.

Jason Dufner, net als Bradley rookie op de PGA Tour, zag het allemaal voor zich gebeuren. Hij maakte bogey op de vijftiende, zestiende en zeventiende hole. Daardoor finishten beiden gelijk op 272 slagen (-8). In de play-off over drie holes scoorde Bradley een birdie op de eerste hole, par op de tweede en derde. Dufner scoorde par-bogey-birdie en verloor de titel op één slag. “Ik ben ook nieuw in deze situatie”, zei de verliezer, “ik weet niet of ik dit zo veel apprecieer, als ik spoedig zal doen. Misschien dat ik over tien, vijftien jaar terug kijk en dan teleurgesteld ben dat ik nooit meer een tweede kans heb gekregen.”

Keegan Bradley is de eerste major-winnaar die een lange belly-putter gebruikte voor zijn triomf. Zijn caddie noemde hem de moedigste speler voor wie hij ooit werkte. De mentaal sterke winnaar sprak ook strijdlustig. “Ik wil niet tot die mannen behoren die spoedig weer verdwijnen”, zei hij, “ik wil tot de categorie beste spelers behoren en genoemd worden in een rijtje met Phil Mickelson, een van mijn idolen.”

Bradley volgde zijn held Phil Mickelson op als Amerikaanse winnaar van een major. Lefty zegevierde in The Masters 2010. Sindsdien gingen zes majors naar niet-Amerikanen – Graeme McDowell (N-Ier) US Open, Louis Oosthuizen (ZA) Britse Open, Martin Kaymer (Dld) US PGA in 2010, Charl Schwartzel (ZA) The Masters, Rory McIlroy (N-Ier) US Open en Darren Clarke (N-Ier) Britse Open in 2011 – de langste serie zonder winst voor de VS in het Grand Slam.

Niet alleen met de triomf van Keegan Bradley in een sensationele finale was het 93ste PGA Championship een zeer bijzondere. Op de Atlanta Athletic Club in Johns Creek (Georgia) miste Tiger Woods ruim de cut en finishte hij voor het eerst niet binnen de 100 in een van de majors.

Rory McIlroy haalde de cut wel, maar speelde de laatste drie ronden met een gezwachtelde pols. De kampioen van het US Open eindigde als 64ste op 15 slagen van de winnaar.


Klik hier voor het nieuwsarchief