Nieuws


29-07-2011

Groundsman Van Deurse professor gravelkunde

Niet weg te denken. Alom tegenwoordig. Is hij niet met de bezem in de weer om de lijnen wit te poetsen dan sleurt hij wel een sleepnet over het gravel. En wanneer de partijen aan de gang zijn zit hij op zijn knieën met de fotocamera in de aanslag de verrichtingen van de tennissers te volgen in TEAN International Tennis Tournament. Zijn spiedende ogen ontgaat geen detail. Paul van Deurse, groundsman van de Alphense tennisaccommodaties TEAN en Nieuwesloot, geniet van zijn werk. In 2013 oefent hij zijn bijzondere vak 25 jaar uit.

Tennisarm en hielspoor doen hem pijn tijdens zijn voorbereidende werk met zware machines, maar opgeven is er niet bij. Hij is er, staat er en verzorgt met zijn medewerkers de tenniscourts tot in de puntjes. Niet alleen voor de toernooien van spelers en speelsters uit alle werelddelen, ook voor de amateurs die gedurende het seizoen hun balletje slaan. “Dit jaar gingen de banen dagen vóór 1 april al open”, vertelt hij niet zonder trots, “dat was een ongelooflijke prestatie van ons team, al werkte het weer in die tijd goed mee.”

Van Deurse streeft naar perfectie. “De grootste kick is als de referee na het toernooi een goed rapport schrijft. Het is ook fijn als de tennissers zeggen dat ze op een topbaan hebben gespeeld. Klachten heb ik alleen gehoord van de Amerikaan Michael Russell. Hij verloor twee jaar geleden een spannende finale tegen de Fransman Stéphane Robert. Russell had toen een paar keer op een belangrijk moment een slechte stuit door los gravel. Maar de ander trof dat natuurlijk ook. Tja. Hij had natuurlijk de ziekte in dat hij verloor, want hij was de favoriet.”

Met hun snelle acties en glijpartijen op de zijkanten van hun schoenen, hebben de gravelbanen zwaar te lijden. Van Deurse grijpt dan naar speciale middelen voor snelle reparatie. Om ontstane gaten te dichten beschikt hij over speciaal reparatie-mortel. Vóór het toernooi begint worden de baseline-regio voorzien van speciaal gravel 0-0. De rest van de baan bestaat uit gravel 0-2, een grovere korrel. “0-0 is fijner, poeder, dat drukt beter tegen elkaar.”
Van Deurse laat de gemalen steen door zijn vingers glijden en houdt dan een referaat als een ware professor in de gravelkunde. Over de ondergrond, het beregenen (”Juist vóór een bui is dat goed”), over te sproeien water (“Hemelwater is het beste”) et cetera. “Ik heb er ook voor geleerd op de cursus, maar in de praktijk leer ik nog steeds bij. Ook na zowat 25 jaar.”

Paul van Deurse begon zijn werkzame leven als lasser. “Niet zo'n gezond beroep heb ik ontdekt. Na tien jaar ben ik ermee gestopt. Een tijdje kon ik niet werken toen een vriend van mij verongelukte tijdens de wintersport en ik ook last van mijn rug had. Ik leerde Spaans en Frans, ook fotografie, was zwemleraar en badmeester. Ik tenniste wat bij TEAN toen de groundsman ziek werd. Ik kende Cees van Beurten van het bestuur. Een ander bestuurslid vroeg aan mij of ik mischien kon helpen. Zo ben ik erin gerold en heb ik een volledige cursus gevolgd. Het is zwaar, maar mooi werk. Ik onderhoud interactie met de leden, ken ze allemaal goed en dat maakt het schitterend.”

Programmablad TEAN International Tennis Tournament


Klik hier voor het nieuwsarchief