Nieuws


16-07-2011

Darren Clarke leidt, Nederlanders lijden

In The 140th Open Championship leidt na 54 holes Darren Clarke. De beide Nederlandse debutanten Floris de Vries en Joost Luiten lijden in de achterhoede; 55ste en 63ste.


Op dag 3 stormde en regende het op Royal St. Georges in Sandwich. Het was bepaald geen pretje om te golfen. Laag scoren was er niet bij. Het ging om het spel bij elkaar te houden onder de omstandigheden. Veel birdies werden er dan ook niet gemaakt.


Bij het opmaken van de rekening bleken er nog zes spelers onder par te staan: Darren Clarke (N-Ier) -5, Dustin Johnson (VS) -4, Rickie Fowler (VS) en Thomas Björn (Deen) -2, Miguel-Angel Jiménez (Sp) en Lucas Glover (VS) -1. Op gelijk par nog een zestal, onder wie de Amerikaan Phil Mickelson en de Duitser Martin Kaymer.


Held van de dag was Darren Clarke. De 42-jarige oud-KLM Openwinnaar verdedigde zijn leidende positie met verve. Twintig jaar geleden speelde hij al zijn eerste Britse Open, nooit wist hij een van de vier majors te winnen. Hij was er anders wel goed genoeg voor gezien zijn overwinningen 'all over the world”.


Clarke had het onder de barre omstandigheden – niets bijzonders in Noord-Ierland overigens – prima naar zijn zin. Hij voelde zich in zijn element en rook een kans om eindelijk eens toe te slaan in de oudste major. Na afloop van de derde ronde, die hij met een birdie was begonnen, zei hij: “Dit was wel ongeveer het beste dat ik ooit heb gespeeld. Heel veel goede slagen onder moeilijke omstandigheden. Een beetje geluk hadden de laatste spelers wel, want toen werd het droog en kwam de zon door. Ik heb een kans om te winnen. Dat is mooi, maar er zijn nog meer goede spelers en het verschil is niet zo groot.”

Clarke speelde met 68 68 69 alle drie ronden onder par. De beste ronde van de barre derde dag kwam op naam van de jonge Amerikaan Rickie Fowler. In een veel te groot wit regenpak en (weer) een te grote pet op het hoofd speelde hij met 68 (-2) de hoog geprezen landgenoot van Clarke weg. Rory McIlroy, gezien als de favoriet voor dit Open na zijn weergaloze optreden in de US Open, leverde naast Fowler een 74'er in en bleef middenmoter.


Van de Nederlanders deed Floris de Vries het met een rondje 76 niet zo slecht, maar hij was en bleef in de achterhoede door een achttal bogeys en twee birdies voor totaal 219 slagen. Joost Luiten zakte met 79 en totaal 221 (1 birdie, 1 dubbel en 8 bogeys) naar de onderste regionen. “Ik kwam vier keer in een fairwaybunker, dat kostte al vier slagen”, schreef hij op zijn website. “Ik belandde op te veel plaatsen waar je niet moet komen. Ik hoopte aansluiting bij de top-20 te vinden, maar dat is mislukt. Op de laatste dag hoop ik op een mooie afsluiting van deze major.”


Golf Weekly 16 juli


Klik hier voor het nieuwsarchief