Nieuws


10-07-2011

Zilver en brons voor achten

Matthijs Vellenga waagde zich aan een voorspelling. “De Holland Acht kan in Bled de wereldtitel pakken.” De ervaren roeier sprak na het winnen van de zilveren medaille in de World Cup te Luzern. Onder een naderende onweersbui won de 'Deutschland Achter' op de Rotsee volgens verwachting het goud, met 1,79 voorsprong. Derde werd de Britse Acht op 1,83.

Het was de 25ste overwinning in een ongeslagen reeks van de Duitsers sinds hun falen bij de Olympische Spelen in Peking. “Wij kunnen nog een stuk verbeteren”, aldus Vellenga, “als wij op het middenstuk nog wat meer snelheid maken, gaan wij met voorsprong de sprint in en dan wil ik het nog weleens zien over zes weken bij de WK in Bled.”
De Holland Acht met David Kuiper, Matthijs Vellenga, Roel Braas, Boaz Meylink, Sjoerd Hamburger, Robert Lücken, Olivier Siegelaar en Diederik Simon met Peter Wiersum aan het stuur van de 20 meter lange boot leverde na een betrekkelijk rustig begin vanaf de zesde plaats een bloedstollend gevecht met de Britten en Amerikanen. Olympisch kampioen Canada en Polen deden niet mee om de prijzen. Na 1000 en 1500 meter lag de ploeg vierde. Toen kwam de eindsprint. De Britten, met één-honderdste verslagen in de series, hadden nu met 0,04 het nakijken, de Amerikanen met 0,24.
Het perspectief voor mooie roei-tijden richting de OS in Londen 2012 is er. Dat geldt ook voor de vrouwenacht. Het door Annemiek de Haan voorgeslagen octet won in Luzern brons achter favoriet Verenigde Staten (olympisch kampioen) en Canada. Het was de eerste verliesbeurt van Nederland dit seizoen. Verwacht was dat de Amerikaansen sneller zouden zijn, maar dat het zilver aan de Canadese vrouwen moest worden gelaten, was balen voor de hele ploeg. Van hen was dit jaar drie keer dik gewonnen. “Na de opening liep de race niet meer naar behoren”, vond Claudia Belderbos.

Zilver en brons voor de beide vlaggenschepen van Oranje vormden de enige medaille-oogst, en ook de enige finaleplaatsen. Het getal van twee mocht mager worden genoemd. De overige acht ploegen balanceerden de twee-zonder-stuurman van Rogier Blink en Nanne Sluis, de lichtgewicht vrouwen Maaike Head en Rianne Sigmond en de vier-zonder-stuurman rond de olympische kwalificatie-plaatsen die bij de WK in Bled kunnen worden bevochten. De lichte vier-zonder beleefde in Luzern een afgang. Er zijn zes weken voor een wederopstanding.

Voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief