Nieuws


08-07-2011

Sensationele zege Holland Acht


LUZERN – Sinds het olympisch goud in Atlanta 1996 roeide de Holland Acht op wereldtopniveau onveranderlijk in herkansingen. In Luzern kwam gisteren een einde aan die handicapreeks. In een bloedstollende race tegen Groot-Brittannië, Canada, Australië en Oekraïne plaatste de Holland Acht zich rechtstreeks voor de finale van de World Cup in Luzern. Voordelig verschil na twee kilometer op de Zwitserse Rotsee: één-honderdste seconde voor de Britten. Sensatie.

De Nederlandse ploeg kan nu een etmaal krachten sparen voor zondag en heeft dan kans op goud, met perspectief op de wereldtitel in Bled (eind augustus) en olympisch eremetaal in Londen 2012. Zei Sjoerd Hamburger uit het middenschip: “We hebben nog niks. In de finale kunnen we ook vierde zijn. Maar dit was een goede race. Als wij een push gaven, ging de snelheid omhoog. Vroeger verloren we in de start, nu lagen we naast de anderen en hadden we tegen het eind nog over. Van de Britten wonnen wij nog nooit.”

Onder impuls van de Italiaanse coach Antonio Maurogiovanni blijkt de bemanning aan kracht te hebben gewonnen. “Lekker”, vond veteraan Diederik Simon (41), “dit voelde goed. Of het een-twee-drie tot resultaten leidt, moeten we nog zien, maar door de hogere basissnelheid hebben we kansen op iets goeds.”

In Luzern kwalificeerde ook de Nederlandse vrouwenacht zich met winst voor de finale. Dit was een verwacht resultaat omdat deze ploeg het gehele seizoen ongeslagen is.

Voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief