Nieuws


27-06-2011

Wereldkampioenen winnen Holland Beker

Bij het 125-jarig bestaansfeest kon de Koninklijke – Holland Beker geen betere winnaars krijgen dan de Tsjech Ondrej Synek en de Wit-Russische Ekaterina Karsten. Beiden zijn heersend wereldkampioen en stamgast op het erepodium aan de Bosbaan te Amsterdam.


De 39-jarige Ekaterina Karsten-Khodotovich triomfeerde voor de elfde keer in de Nederlandse klassieker, voor het eerst in 1996. Zij is goed genoeg bevonden om te worden toegezongen door leden van de Amsterdamse roeivereniging Sköll waar zij erelid is.
Synek won na 2005, 2007 en 2010 voor de vierde maal. De vice-olympisch kampioen van Peking 2008 bleef in 2010 het gehele seizoen ongeslagen en ook dit jaar heeft hij nog geen race van importantie verloren.


Het scheelde in de Koninklijke – Holland Beker niet veel. Hij vocht van begin tot eind een duel uit met de Nieuw-Zeelander Mahé Drysdale, drievoudig wereldkampioen en tweevoudig oud-winnaar. Na twee kilometer bedroeg het verschil drie-tiende seconde: 6.43,78 tegen 6.44,08. ,,Ik heb geluk gehad”, sprak de winnaar met zijn spaarzame woorden over de Tsjechische grens. Derde was de Zweed Lassi Karonen op ruime afstand. Geen Nederlanders in de eindstrijd met zes. Mitchel Steenman van Skadi Rotterdam won de troostfinale om de zevende plaats.


Karsten was in haar winnende race superieur aan de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg en de Tsjechische Mirka Knapkova. De Leidse belofte Nicole Beukers leverde een uitstekende prestatie door de finale te halen. Daar ging de pas 20-jarige roeister ten onder in het internationale geweld. Voor twee wedstrijden op het hoogste niveau ontbeert zij nog hardheid en vermogen. Beukers is de Nederlandse medaillekandidaat voor de WK onder 23 jaar volgende maand op de Bosbaan.


In het omlijstende programma maakten de Nederlandse achten de massa toeschouwers enthousiast voor hun stichtingen met overwinningen op Canada (vrouwen twee keer) en Denemarken (mannen in experimentele opstelling eenmaal). De beide vlaggenschepen zoeken 'Vrienden van de Acht' om aan extra middelen te komen voor de preparatie van de Olympische Spelen in Londen 2012 en Rio 2016.

AD Sportwereld 27 juni 2011


Klik hier voor het nieuwsarchief