Nieuws


20-03-2007

Co Rentmeester kan weer het water op

Hij kan weer met een lach op het gezicht en met een gerust hart zijn skiffje in het water van de Amstel leggen. Een monnikenwerk van dik twee jaar zit erop. Zijn geesteskindje ‘de perfecte haal’ is af. De dvd over roeien, skiffeurs, Holland Beker en Nederlandse historie is goed verkocht in het Nederlandse taalgebied. Nu ook de engelse versie ‘the perfect stroke’ in alle werelddelen enthousiast wordt ontvangen, kan hij de oude spieren strekken en zelf weer gaan roeien. Eindelijk ontspannen door inspannen in de boot op het water. Niets heerlijkers dan dat.
Topfotograaf en cineast Co Rentmeester komt begin maart uit de Verenigde Staten weer een maand naar Nederland om de Skiffhead van 8 april voor te bereiden. De oud-olympiër wil opnieuw een gooi naar de overwinning doen in zijn categorie, die van de 70-plussers. Twee keer was hij de beste, vorig jaar niet. Te druk met de film en niet voldoende getraind.
Sinds de Engelstalige versie gereed is, spande Rentmeester zich in om de dvd onder de aandacht te brengen. ‘Dat is gelukt’, zegt Jan-Maurits de Jonge, de executive producer van de film en voorzitter van de Koninklijke Hollandbeker Regatta. ‘Ofschoon nog maar net beschikbaar, komen enthousiaste reacties binnen uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en veel landen in Europa. Een roeier uit Zuid Afrika omschreef hem als “really stunning”. Op een Italiaanse website staat: “Maar je verwacht niet een liefde zó vibrerend, bijna sensueel, voor het roeien .... Een fascinerende, romantische documentaire die niet mag ontbreken in de bibliotheek van de gepassioneerde sportieveling.” De bestuursleden van de FISA wilden een deel van de vergadertijd wel besteden aan een blik op de film. Het eindigde ermee dat ze hem tweemaal bekeken.’
Het speciale aan ‘the perfect stroke’ is volgens De Jonge: ‘Ik denk dat wij er goed in zijn geslaagd de Nederlandse tekst te behouden in de engelse vertaling. Oud-Hollandbekerwinnaar Rob van Mesdag heeft daarbij geëxcelleerd. Er zijn enkele kleine veranderingen in de film aangebracht, speciaal voor het internationale gebruik. Voor buitenlanders zijn de beelden van de Amstel sensationeel. Zoals Dirk Lippits en Sjoerd Hamburger boven het lage land varen, zoals Marit van Eupen Ouderkerk binnenroeit… De dvd is een eersteklas promotiemiddel van Nederland op het gebied van toproeien en presteren. Een franse coach schreef mij al, dat zij er direct inspiratie aan ontleende om door te geven aan een jong talent.’
The perfect stroke wordt verkocht via NLroei.nl en internationale roeisites. De dvd is afspeelbaar zowel op de Europese als op de Amerikaanse standaard.

Geschreven voor NLroei.nl


Klik hier voor het nieuwsarchief