Golfreizen

05-01-2010


Het behaagde onlangs Queen Elisabeth II de ooit eminente golfer Nick Faldo tot Ridder te slaan. De 51-jarige voormalige nummer één van de wereld is voor de rest van zijn leven Sir Nick. Faldo heeft de hoge onderscheiding ongetwijfeld verdiend. Hij scoorde de meeste punten voor het Europese Ryder Cup Team in de historie. Als speler. Als captain was hij niet zo best, want na drie triomfen kreeg Europa weer klop van de Amerikanen onder aanvoering van de toen nog onkreukbaar geachte Tiger Woods. Faldo verdiende toen geen schouderklopje.

De Britse koningin behoort niet tot het gilde der journalisten. Als het aan hen had gelegen zou Faldo never nooit Sir Nick zijn geworden. Hij heeft – had in elk geval – een hekel aan de pers. Toen hij in 1990 voor de derde keer The Open Championship won, zei hij in St. Andrews met de Claret Jug in de armen tegen de media: ‘I love you from the heart of my bottom’.

Scribent dezes kreeg ook een staaltje mee van zijn aversie tegen de media. Tijdens de Pro-Am van de World Cup of Golf in Rome was Faldo best aardig tegen de amateurs in zijn flight. Tot hij er achter kwam dat ze uit de journalistiek kwamen. Een aantal holes sprak hij geen woord meer tegen hen. Het veranderde gelukkig toen dit ijskonijn zijn eigen bal een paar keer zoek sloeg en de amateurs de score van de Britse grootheid op acceptabel niveau hielden. Het scheelde toen weinig of de zeer vereerde amateurs (omdat ze met hem mochten golfen), hadden een hekel gekregen aan de toen beste speler van de wereld.

De pest aan Nick Faldo krijgen lukte bijna 17 jaar later alsnog. Zonder dat hij zich er van bewust werd overigens. Het was in Bad Saarow in de regio Brandenburg, het gebied tussen Berlijn en Polen. Bad Saarow ligt in het groen aan een idyllisch meer, de Scharmützelsee. Vakantieregio bij uitstek voor fietsers en watersporters, natuur- en kunstliefhebbers. Berlijn is zó dichtbij. Zo ook het UNESCO Wereld Erfgoed van Potsdam met een 17-tal kastelen. En niet te vergeten: golf! Negentien golfcourses in de directe omgeving. Staan en slaan. Fore!

Daar in Bad Saarow, bij het beste golfhotel van Duitsland (inderdaad officieel uitgeroepen tot no. 1), ligt bij elkaar een drietal golfbanen van bijzondere kwaliteit. En verschillend, want van een drietal ontwerpers. De banen kregen hun namen. Stan Eby, Arnold Palmer en Nick Faldo. Respectievelijke typeringen: Uitdaging, Beest en Monster. Direct de handicap spelen, zal niemand lukken. De courses vereisen per slag een uitgekiend plan.

Nick Faldo’s creatie bij het tophotel A-Rosa is een ware links in het Duitse binnenland. Schier ontembaar. Bomen zijn er niet, of nauwelijks. Net als de zee ontbreekt, maar de wind niet. Bunkers liggen er daarentegen veel, 135 stuks nog wel en de meeste zijn vermaledijde potbunkers. Fairways zijn vrijwel nergens vlak. Meest score-killing: de rough. Lengte en precisie zijn vereist om bij de snelle greens te komen op deze veel geloofde course uit 1996 die verschillende onderscheidingen kreeg, zoals de moeilijkste baan van Duitsland. De eerste keer deze baan spelen viel deze tikker e.a. zwaar tegen. Per hole groeide de hekel aan Nick Faldo, de ontwerper die de moeilijkheidsgraad met satanisch genoegen verhoogde. Met natuurlijk in zijn hoofd de journalisten met clubs en ballen.

Faldo’s links in Duitsland is wel een ware championships course. Twee keer had het German Open er plaats, in 1998 en 1999. Daarna kwam de Eisenhouwer Trophy (ofwel het WK amateurs) in 2000 en de Seniors Tour 2001, gevolgd door Duitse kampioenschappen in allerlei vormen.

De mooiste kroon op deze topbaan zou de Ryder Cup 2018 moeten zijn. Bad Saarow stelde zich kandidaat toen Duitsland ging meedingen voor de organisatie. Bernhard Langer gaf zich op als boegbeeld voor de Duitse nominatie. Evenwel bemoeide de beste Duitse golfer ooit zich niet met de plaats. In tegenstelling tot Nederland met The Dutch drongen zes Duitse golfaccommodaties naar voren om de Ryder Cup binnen te halen. Bad Saarow met Nick Faldo was een van de zes. De vijf anderen: München-Valley, Schloss Beberbeck in Hofgeismar, Gut Kaden bij Hamburg, Green Eagle in Winsen en Wittelsbacher Ausgleichfonds in Neuburg aan de Donau. ,,Wij hebben het beste bod”, verklaarde Vanessa Herbon van Bad Saarow. ,,Alles is voorhanden. De toegangswegen voor 300.000 bezoekers, Berlijn voor accommodaties alsmede amusement en de beste golfbaan. De vrouwen van de spelers zouden het fantastisch hebben gevonden.”

Vanessa Herbon maakte voor het verdict van de Duitse Golf Federatie een licht voorbehoud. ,,Het bestuur van de Duitse golfbond komt uit Beieren en daar bevindt zich ook het meeste geld”. Haar vrees is bewaarheid. Wanneer Duitsland de Ryder Cup 2018 krijgt, zal de biënnale strijd tussen Europa en USA in Neuburg aan de Donau plaats grijpen. In Beieren dus. Waar de poen is en de DGF zetelt.

Brandenburg, arm land na de val van de Muur dat zo veel te bieden heeft, had de Ryder Cup goed kunnen gebruiken. De regio zal anderszins overeind komen omdat zij zoveel te bieden heeft. Groot voordeel voor bezoekers uit heel Europa, het blijft goedkoper dan waar ook bij de golfaccommodaties in Duitsland. Er ligt voorwaar een grote toekomst. Ook zonder Ryder Cup. Mede dank zij een beetje Faldo. Pardon, Sir Nick.
www.a-rosa.de www.duitsverkeersbureau.nl
Geschreven voor www.golfvivant.nl

«« Terug naar golfreizen overzicht