Golfreizen

15-02-2008


Bijna iedereen die een beetje golf kan spelen, kan zich beroemen achttien holes in één ronde te hebben gespeeld met dezelfde bal. Op hoogtijdagen, wanneer een goede score en waarschijnlijk ook handicapverbetering, met enige trots zijn binnengebracht.

Met één bal rond, het is mogelijk. Toch zit bij iedere golfer, zeker bij de amateur, altijd wel een bal of tien in de tas voor een volledige ronde golf. Stel je voor dat je voortijdig moet stoppen omdat de ballen op zijn…

Ergens ter wereld is het, zelfs voor de gemiddelde amateur op een bepaald niet gemakkelijke en bovendien totaal vreemde baan, achttien holes te beginnen én te eindigen met dezelfde bal. Dat ergens ligt in het noorden van Marokko aan de Middellandse Zee, een uur oostwaarts rijden vanaf Tanger, in de omgeving van de stad Tétouan. De golfbaan in Tamuda Bay is een ontwerp van de bepaald niet onbekende architect Cabell B. Robinson en heet Golf Beach Cabo Negro. Lengte vanaf de backtees 6834 meter, par-72. Elke zomer wordt er door amateurs de International Smir Cup gespeeld.

De afwisselende holes zijn uitstekend bespeelbaar maar herbergen overal gevaarlijke plekken; waterpartijen, hellingen, rough en ondoordringbare rough. De caddies kennen de hindernissen op hun duimpje en, waarschuwen voor de speler de swing inzet. De koning van de caddies op Cabo Negro heet Abdul, hij is dik in de veertig, ziet er ouder uit, maar zijn lichaam is tanig en sterk.

Tot zover niets bijzonders, zo zijn er talloze op de golfbanen in Marokko; in Marrakech, Agadir, Rabat en noem maar op. Het zijn de ogen en het oriëntatievermogen die Abdul binnen enkele holes promoveren tot ‘Arendsoog’.
Bij een enorme afzwaaier van de tee loopt hij 200 meter rechtstreeks naar de bal die overal kan liggen. ‘Kijk’, zegt Arendsoog wijzend op een soort margrietje in halfhoog gras, ‘deze bloem nam ik als referentiepunt om de bal te vinden’.

Wanneer op een van de volgende holes de bal diep in drie meter hoge rough verdwijnt, is het afscheid van de bal al genomen. Maar Arendsoog zegt met een vinger onder zijn rechteroog: ‘Geen zorg, ik hem gezien.’ En waarachtig, hij tovert de bal tevoorschijn, past keurig twee stoklengten af en laat de speler droppen. Met strafslag uiteraard.

Golf spelen met zo’n caddie krijgt een heel andere dimensie en geeft veel plezier, zeker tijdens de tweede negen holes met mooie vergezichten op de Middellandse Zee. In de regio van de typisch Marokkaanse stad Tétouan – met Medina van het Unesco Werelderfgoed - is het goed golfen en prettig toeven. Koning Mohammed VI heeft in Tamuda Bay een zomerverblijf, niet ver van het luxueuze Sofitel Marina Smir waar golfers kunnen ontspannen in een uitgebreid scala van Thalasso-therapie met charmante bediening. Enige nadeel van deze streek, Beach Cabo Negro is de enige golfcourse in de streek, de Royal CC Tanger is het meest nabij. Maar het grote voordeel is dat maar één bal nodig is voor een ronde golf. Dank zij Arendsoog.

Geschreven voor Regio Golf Krant

«« Terug naar golfreizen overzicht