Golfreizen

15-02-2008


Omdat hij een Nederlandse vrouw heeft en de Nederlandse bloemen zo mooi vindt, zou Gary Player dolgraag een golfbaan ontwerpen in Nederland. Het is er voor de 72-jarige Zuid-Afrikaanse golflegende nooit van gekomen en zal het wellicht ook niet meer gebeuren.

De verfoeide Apartheid hield de negenvoudige Majorwinnaar vele jaren buiten onze landgrenzen. Toen hij na de afschaffing van de rassenscheiding weer welkom was, kregen in het booming Nederlandse golf de architecten van eigen bodem voorrang: Joan Dudok van Heel, Gerard Jol en Alan Rijks.

Wanneer hij wel in beeld verscheen om eventueel een prestigieuze golfcourse te ontwerpen, bleek zijn prijskaartje (veel) te hoog. Waarschijnlijk zal het geboorteland van zijn echtgenote ontbreken in de lange rij naties waar hij wel een of meer van zijn 200 golfcourses van zijn signatuur heeft voorzien.

Gary Player kan er anders wel wat van. In zijn eigen Zuid-Afrika heeft hij heel wat prachtbanen in de schitterende natuur geplaatst. Zijn meesterwerk ligt zowat naast zijn huisdeur; de Gary Player Country Club. Een topbaan van 6938 meter vanaf de backtees voor mannen. Het spectaculairst is de par-5 negende hole met een eiland-green.

In het derde weekeinde van januari 2008 speelden 20 landenteams van twee speelsters daar voor de derde maal de World Cup voor vrouwen. Jennifer Rosales en Dorothy Delasin veroverden verrassend de titel voor Filippijnen met 18 onder par over 54 holes. Favoriet Zuid-Korea eindigde als tweede. Voor de vrouwen was de baanlengte bepaald op 5839 meter.

De Gary Player Country Club is een publieke golfbaan in Sun City, het vrolijke Las Vegas van Zuid-Afrika, 150 kilometer ten noorden van Johannesburg. Iedereen die er 495 Rand neertelt, kan er achttien holes spelen. Nog geen 45 euro. De baandirectie gaat er vanuit dat de golfers in Sun City logeren en daar aanzienlijk meer geld spenderen in de 24-uurs amusementsindustrie of het wildlife bezoekt in het Pilanesberg National Park.

Geschreven voor Golfreiswijzer.nl

«« Terug naar golfreizen overzicht