Golfreizen

24-03-2007


De vrachtwagens rijden op steile hellingen af en aan om rotsstukken af te voeren en verse aarde, graszoden en zand terug te brengen. De chauffeurs moeten uitstekende skiërs dan wel kamikazepiloten zijn, want de kronkelpaden naar de top van de berg in Andorra ogen levensgevaarlijk. Eén slippertje, één momentje van onachtzaamheid en het wordt holderdebolder rollen naar de diepte van het ravijn.
Het huiveringwekkende tafereel wordt natuurlijk zo gezien door een bewoner van het platteland; Nederland met zijn grazige weiden, vlakke fairways en oneindige horizon. Een slippertje in de polder komt de tuimelaar hooguit op een geschaafde muishand of een blauwe plek te staan.
De chauffeur met volle laadbak in Andorra laat een hand van het stuur los, wipt behendig een sigaret uit een pakje en bedient zich van een vuurtje. In een wolk van rook bereikt hij ontspannen de losplaats. Gevaar? Hoezo? Waar dan?
Andorra is het autonome staatje in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Het ligt op twee uur noordwestelijk over provinciale wegen rijden vanaf de luchthaven in Barcelona. Het belastingvrije winkelparadijs, groter dan het vergelijkbare Monaco of Liechtenstein, wordt bestuurd door twee prinsen. De een is Joan Enric Vives Sicilia, bisschop van Seu d’Urgell in Catalonië, de ander Jacques Chirac, president van Frankrijk en een parlement met 24 leden. Deze merkwaardige regering is historisch zo gegroeid en hoe dat kwam, doet er niet zo veel toe waar het ’t spelen van het edele golfspel betreft.
Wie Andorra binnenrijdt, of per helikopter binnenvliegt, kan zich voor weinig geld liederlijk bezatten, overdadig parfumeren en bewusteloos roken. De hoogste kwaliteit aan alcohol, reukwater en tabak is er ruimschoots voorradig voor accijnsvrije prijzen. Er (te) veel van mee naar huis nemen is echter riskant, want douaniers op dubbele posten zijn kien op smokkelaars. Van elke vertrekker gaat de kofferbak open.
Andorra is een paradijs voor levensgenieters én voor wintersporters. De skipistes zijn eindeloos en populair. In de zomer is er niet zo veel te doen, lopen er herders met schapen hun lammeren te verhandelen aan hongerige passanten. Trekkers, wandelaars, ruiters en mountainbikers voorkomen niet dat de hotels dan grotendeels leeg zijn en daar – vindt de overheid – moet verandering in komen. Golf is het gebruikte toverwoord. Golf op hoog niveau, golf op het hoogste niveau. Letterlijk en figuurlijk.
Andorra gaat in het dorp Soldeu voor golf de hoogte in. De vrachtwagens met keien en aarde rijden af en aan naar de Envalira Vallei voor de realisering van de hoogst gelegen golfbaan van Europa: 2250 meter boven de zeespiegel om precies zijn. Straks alleen te bereiken per skilift.
Andorra bezit op dit ogenblik twee golfbanen. Eén negen holes par-3 pitch&putt gedoetje met de naam Vall d’Ordino. Mooie greens, twee afslagplaatsen per hole. Totale lengte voor de achttien 1479 meter, met hole 6 en 54meter als kortste en hole 12 en 120 meter als langste. Prima baantje voor kort spel. Het baanrecord staat op vijf onder par.
De reeds bestaande echte golfbaan van Andorra ligt iets buiten de landsgrenzen in Spanje. Aravell Golf Andorra is een ontwerp van José Maria Olazábal en telt van de backtees 6155 meter. Een interessante achttien holes golfcourse van acht jaar oud temidden van het agrarische landschap. De grond is afgestaan door de boeren en als souvenir hebben zij op verschillende plaatsen oude werktuigen laten staan. Een bezoek zeker waard. Om te golfen, niet voor de gastronomie, want die is binnen de grenzen van ‘het grootste van de kleine staten’ aanzienlijk beter verzorgd. Onder meer in Restaurant Aquarius met uitzicht op het waterparadijs Caldea. Een meesterkok kookt daar de sterren van de hemel (hij heeft er ook een van Michelin te pakken gekregen) en serveert schilderijtjes op het porselein.
Andorra in het hooggebergte, daar zal het binnen niet al te lange tijd voor avontuurlijke golfers te doen zijn. Op 1850 meter, in het dorpje Soldeu liggen alvast, aaneengeschakeld drie hotels: Sporthotel, Sporthotel Village en Sporthotel Hermitage met centraal een immens Wellness Center, waarin niets maar dan ook niets ontbreekt om je kiplekker te voelen. Alleen kinderen onder de zestien zijn er niet, want die komen er niet in om de volwassen gasten volledig ten kunnen laten relaxen.
Bij dit supertrio aan accommodaties is het beginpunt per skilift naar de toekomstige golfbaan. Georgia Pont, de directrice, vertelt: ‘De golfbaan zal iets heel speciaals te bieden hebben, één buitengewoon spectaculaire hole, waarbij de bal over een kloof moet worden geslagen in een panorama dat iedereen de adem beneemt.’
Leo van de Ruit
--

Adressen Andorra
Sport Hotels & Spa, 00376870500, www.sporthotels.ad
Restaurant Aquarius, 00376800980, aquarius@caldea.ad
Hotel Roc Blanc, 0034902930400, www.RocBlancHotels.com
Aravell Golfclub Andorra, 0034973360066, www.aravellgolfandorra.com

Aanbevolen wijn uit de streek

Wijnspecialist Martijn Lutjenhuis van de wijnkoperij Fine Fleur, voormalig sommelier, beveelt deze wijn uit de streek van Andorra aan:
Marqués de Murrieta Dalmau Reserva
Castillo Ygay is de beroemde wijnaard van Marqués de Murrieta, een van de grote klassieke namen in het gebied van Rioja. De Spanjaarden maken daar uitsluitend wijn van zeer hoge kwaliteit en hebben daarmee wereldfaam verkregen. Castillo Ygay ligt in Rioja Alta, volgens insiders het beste deel van de streek. Voor deze wijn worden uitsluitend de beste Tempranillo (85 procent), Garnacha (2 procent) en Mazuela (13 procent) druiven gebruikt. Na de gisting volgt een uitzonderlijk lange rijping van maar liefst 41 maanden op eikenhouten fusten. De wijn is daarom zeer getypeerd door deze lange rijping en heeft een lichte kleur met verfijnde en complexe rijpingsgeuren. Deze prachtige en klassieke stijl Gran Reserva komt het beste tot zijn recht als deze 1 à 2 uur tevoren in de karaf wordt geschonken. Te drinken bij fijne wildgerechten, gevogelte en lamsvlees.

Wijnkoperij Fine Fleur, Wilhelminalaan 15, 2405 EA Alphen aan den Rijn. www.finefleur.nl info@finefleur.nl 0172-470505

«« Terug naar golfreizen overzicht